Vermijd deze voedingsmiddelen in je dieet om af te vallen

Welke voedingsmiddelen moet je vermijden als je om het even welk dieet volgt om gewicht te verliezen? In dit artikel geven je een overzicht.
Vermijd deze voedingsmiddelen in je dieet om af te vallen

Laatste update: 30 november, 2018

Wanneer we denken aan afvallen dan gebeurt het vaak dat we ons alleen richten op wat we mogen eten. Het is echter ook belangrijk dat je aan de voedingsmiddelen denkt die je moet vermijden als je gewicht wil verliezen. Vermijd deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk in je dieet.

Dit zal de keuzes gemakkelijker maken wanneer je een wekelijks menu opstelt of de momenten plant waarop je zal eten. Heb je daar ooit al aan gedacht?

We geven je vandaag een lijst van voedingsmiddelen. Je laat deze producten het beste achterwege. Als je er op een gegeven moment toch zin in hebt of geen andere keuze hebt, dan is dat oké. Het idee is om niet te overdrijven. Klaar? Let dus goed op en vermijd deze voedingsmiddelen zo veel mogelijk.

Vermijd deze voedingsmiddelen

1. Aardappelchips

Dit is één van de voedingsmiddelen die je moet vermijden als je gewicht wil verliezen en een dieet volgt. Ze hebben bovendien een heel slechte naam. De waarheid is dat je aardappelen niet uit je menu hoeft te schrappen. Een gekookte, gestoomde of gebakken aardappel zal je energie en vezels verschaffen.

Schrap aardappelchips

Aardappelen die een frituur-proces doorgemaakt hebben, kan je echter best vermijden. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Chips
 • Patat
 • Voorgefrituurde aarappelen met veel zout of andere kruiden

Het probleem hier is dat een heel kleine portie bijzonder veel calorieën bevat. Bovendien zijn de toegestane porties in deze diëten zo klein dat je ze altijd zal overschrijden.

Het eten van deze voedingsmiddelen zou je algemene gezondheid kunnen aantasten. Het zorgt ook vaak in een zeer korte tijd voor een gewichtstoename.

Als je hunkert naar chips dan kan je ze beter zelf in de oven klaarmaken. Breng ze op smaak met wat kruiden en experimenteer met nieuwe smaken. Als je iets traditioneel verkiest, voeg dan gewoon wat zout en peper toe.

Je verkrijgt hetzelfde effect maar zonder alle calorieën en risico’s voor je gezondheid.

2. Snacks die alleen uit koolhydraten bestaan

Wil je gewicht verliezen? Vermijd dan voedingsmiddelen met alleen maar koolhydraten. Dit is immers nog een andere categorie die je beter kunt schrappen. Daartoe behoren:

 • koekjes
 • rijstwafels
 • muesli-repen
 • witbrood, enzovoort

Het zijn heel gemakkelijke en goedkope keuzes. Ze bevatten echter veel enkelvoudige suikers die snelle veranderingen in de glucosespiegels veroorzaken.

Eet geen voedingsmiddelen met alleen koolhydraten

Bovendien geven ze je slechts eventjes een verzadigd gevoel. Dit betekent dat je na een korte tijd opnieuw honger zal hebben.

De ideale keuze is jouw hunkeringen of hongergevoel tijdens de ochtend en in de middag te stillen met gezonde voedingsmiddelen. Ze bevatten een portie vezels, koolhydraten en eiwitten. Dit zijn enkele goede alternatieven:

 • Calorie-arme kaas met een stuk fruit.
 • 1 appel met pindakaas.
 • Yoghurt met havervlokken en enkele amandelen.

3. Suikerrijke dranken

Dranken met veel suiker zijn een andere categorie die je uit je dieet moet schrappen als je gewicht wilt verliezen. Vermijd deze voedingsmiddelen dus zoveel mogelijk.

We hebben het hier niet alleen over frisdranken. Je moet ook de koffies uit machines, de commerciële sappen en elke andere drank met geraffineerde suikers in overweging nemen.

Frisdranken

Het is duidelijk dat overmatig gebruik van deze dranken de gewichtstoename versnelt. Om deze reden is het dus belangrijk dat kinderen en volwassenen suikerrijke dranken zoveel mogelijk vermijden.

Het beste alternatief is water. Neem altijd een fles fris water zonder toegevoegde smaak mee. Als je een vleugje smaak verkiest, maak dan aftreksels met wat fruit en munt of kaneel.

Om de koffiemachine te vermijden kan je koffie meebrengen die je thuis gezet hebt. Bovendien zal de koffie je zeker goed smaken. Dat geldt helaas niet voor alle koffie uit een automaat.

Ook dit is een boeiend artikel:
De vier meest vochtafdrijvende aftreksels

4. Witbrood, koekjes en aanverwanten

Dit zijn de laatste producten op onze lijst. Vermijd deze voedingsmiddelen als je gewicht wil verliezen. We hebben het hier over de voeding die met geraffineerde bloem bereid is.

Bepaalde soorten witbrood bevatten ook grote hoeveelheden suiker. Dit bestanddeel verandert de bloedsuikerspiegel.

Eet geen wit brood, koekjes en aanverwanten

Witbrood is bovendien met heel geraffineerde bloem gemaakt. Dit betekent dat de bijdrage van vezels minimaal is.

Koekjes, cakes en vergelijkbare producten bevatten ook ongezonde transvetten. Ze kunnen heel lekker zijn. Toch kan je ze beter helemaal schrappen.

Als je zin in een stukje cake of een koekje hebt, probeer dan voor volkoren producten te kiezen. Ze zijn minder gebruikelijk. Je gehemelte zal dus wat tijd nodig hebben om zich aan te passen. Ze zijn echter wel gezonder.

In het ideale geval maak jij je eigen desserts thuis. Je kan dan gebruik maken van volkoren meel, zaden en pure chocolade. Op deze manier kan je de hunkeringen naar bepaalde smaken stillen zonder aan te komen of je gezondheid in gevaar te brengen.  Ook interessant voor jou

Thee met kaneel en honing om gewicht te verliezen
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Thee met kaneel en honing om gewicht te verliezen

Thee met kaneel en honing is heel geschikt als je gewicht wilt verliezen, en het is ook nog eens heel erg gezond en makkelijk te maken. • Boticario Boticario, C. (2012). Nutrición y alimentación: mitos y realidades. Aldaba36, 79-88.
 • Gómez-Miranda, L. M., Jiménez-Cruz, A., & Bacardí-Gascón, M. (2013). Estudios aleatorizados sobre el efecto del consumo de bebidas azucaradas sobre la adiposidad en adolescentes y adultos: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria28(6), 1792-1796.
 • Rivera, J. R. E., Velásquez, F. M., Velásquez, M. D. R. M., & Velásquez, J. A. M. (2005). Efecto de la adición de proteína de soya en la textura de un pan blanco. Agrofaz: publicación semestral de investigación científica5(1), 775-782.