Je gewoonten 's avonds kunnen leiden tot gewichtstoename

Vaak beseffen we niet dat bepaalde gewoonten onze gezondheid aantasten. In dit artikel tonen we je hoe sommige nachtelijke gewoonten ervoor zorgen dat je in gewicht aankomt. Je moet deze gewoonten dus zo vlug mogelijk veranderen.
Je gewoonten 's avonds kunnen leiden tot gewichtstoename
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Vaak maken we ons een reeks gewoonten eigen die allesbehalve goed voor ons zijn. Integendeel zelfs, want ze veroorzaken gewichtstoename. Ga dus eens na welke gewoonten jij  hebt die ervoor zorgen dat jouw gewicht toeneemt. Maak dan zo vlug mogelijk een einde aan je gewoonten ‘s avonds die kunnen leiden tot gewichtstoename.

Je gewoonten ‘s avonds die gewichtstoename veroorzaken

1. Niet genoeg slapen

Niet genoeg slapen betekent dat je niet op een geschikte manier rust. Dit heeft gevolgen voor je metabolisme. Want het vertraagt dit systeem. Je zal ook vaker honger hebben. Bovendien laat het je cortisolniveau stijgen. Het resultaat is dat je geen energie zal hebben om te bewegen. Dit maakt je immers nog vermoeider.

2. Overvloedige avondmaaltijden

Je gewoonten 's avonds

Rijkelijke avondmaaltijden zijn één van onze ergste vijanden. Als je ‘s avonds te veel eet of je eet erg zware maaltijden dan zal je niet goed slapen. Want je mag niet vergeten dat je lichaam op dit uur de voeding veel trager verteert. Velen hebben ook de gewoonte om voor de televisie te eten. Maar dit zorgt ervoor dat je meer eet omdat je afgeleid bent.

We geven je een aanbeveling die één van de beste adviezen is. Eet avondmaaltijden die veel eiwitten en groenten bevatten. Dat is dus al één van je gewoonten ‘s avonds die je kan veranderen.

3. Onmiddellijk na het avondeten gaan slapen

Dit is nog een fout die we erg vaak maken. We gaan onmiddellijk na het avondeten slapen. Maar deze gewoonte zal ervoor zorgen dat vet zich opstapelt. Het verhindert ook een goede vertering. Je moet dus minstens anderhalf tot twee uren vóór je gaat slapen je avondmaal eten.

4. Gefrituurde voedingsmiddelen

Je gewoonten 's avonds

Ook gefrituurde voedingsmiddelen zijn je vijand. Onthoud dat ze veel calorieën bevatten. Je zal deze niet verbranden en dit zal ervoor zorgen dat je lichaam meer vet opslaat. Ze zijn ook een oorzaak dat je niet goed slaapt. Eet dus ‘s avonds gebakken, gegrilde of gestoomde voeding.

5. Pittig gekruid voedsel

Dit is vergelijkbaar met het eten van gefrituurde voeding. ‘s Avonds kun je beter ook geen pittig gekruide voedsel eten. Want gerechten met pittige kruiden of pikante bijgerechten veroorzaken indigestie. Dit zal het moeilijk maken om te slapen.

Als je pittig gekruid voedsel op een lege maag eet, dan kan dit bovendien maagzuur veroorzaken. Eet je graag pikante voeding, doe dit dan op andere tijdstippen van de dag. Je hoeft ze dus niet volledig te schrappen. Onthoud echter dat men deze soorten voedingsmiddelen aanbeveelt om je metabolisme te verhogen. Maar je kunt ze beter niet ‘s avonds eten. Verander dus je gewoonten ‘s avonds en vermijd gewichtstoename.

6. Ontbijtgranen, want die zijn geen gezonde keuze

je gewoonten 's avonds, ontbijtgranen

Denk je dat een kom cornflakes met melk voldoende is en bovendien ook een gezonde keuze? Wel, dan vergis je je. Het is een fout die we allemaal ooit al gemaakt hebben. Maar de waarheid is dat granen een bron van koolhydraten zijn. Ze leveren je dus meer energie dan je nodig hebt op dit tijdstip.

Dit type voeding bevat ook veel geraffineerde suikers. Wanneer we die eten, moeten we ze verbranden want anders vormen ze zich om in vet. Het is beter deze suikers te vervangen door fruit, salades of magere eiwitten. Je moet ze ook in de gepaste hoeveelheden eten.

7. Nagerechten na het avondeten

Zoete nagerechten zijn pure suiker. Het beste wat je dus kan doen is om ze te vergeten. Want ingrediënten als suiker en witte bloem hopen zich op in de cellen. Ze bevatten veel calorieën die je niet zal verbranden.

Als je zin hebt in iets zoet, dan is dit het beste wat je kan doen. Kies voor een stuk fruit want dat is van nature zoet.

8. Een snack eten na de avondmaaltijd

Een snack eten na de avondmaaltijd

Het helpt ook om je tanden te poetsen na de avondmaaltijd. Op die manier zal je niet meer naar een snack grijpen wanneer je honger krijgt. Door snacks te eten na je avondmaal zal je er alleen maar voor zorgen dat je nog meer onnodige calorieën eet. Je moet ook vooral bepaalde voedingsmiddelen ‘s avonds na het eten vermijden zoals brood, koekjes en zoetigheden.

Als je echt honger hebt en je wil iets eten, kies dan iets met minder dan tweehonderd calorieën en dat licht en gezond is.

9. Geen avondmaaltijd eten

Misschien geloof je dit niet. Maar geen avondmaaltijd eten is niet de oplossing die je nodig hebt om gewicht te verliezen. Met deze methode zal je het alleen moeilijker hebben om gewicht te verliezen. Want je metabolisme zal vertragen en je zal de volgende keer dat je eet, nog meer honger hebben.

Dit kan ook eetdrang veroorzaken. En alsof dat nog niet genoeg is, zal je spieren verliezen en je huid er uitgezakt uitzien. Vergeet dat dus niet en kies niet voor deze drastische oplossing. Neem voldoende tijd om minstens een stuk fruit te eten. Ga niet slapen met een lege maag. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sáenz Duran, S., González Martínez, F., & Díaz Cárdenas, S. (2011). Hábitos y Trastornos Alimenticios asociados a factores Socio-demográficos, Físicos y Conductuales en Universitarios de Cartagena, Colombia. Revista Clínica de Medicina de Familia. https://doi.org/10.4321/S1699-695X2011000300003
  • Estivill, E. (2000). Insomnio infantil por habitos incorrectos. Revista de Neurologia.
  • Quirantes, A., López, M., Hernández, E., & Pérez, A. (2009). DEBATE Estilo de vida, desarrollo científico-técnico y obesidad Lifestyle, scientific and technical development and obesity. Revista Cubana de Salud Pública. https://doi.org/10.1111/j.1477-9552.2000.tb01228.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.