7 redenen waarom je geen gewicht verliest

· 2 februari 2016
Fysieke inactiviteit is een van de hoofdoorzaken van overgewicht en obesitas. Personen met slaapproblemen hebben een langzamer metabolisme, wat hun eetlusthormonen beïnvloedt en daarom eten ze vaak meer.

Het klopt dat een gezond dieet en beweging erg belangrijk is om af te vallen en een gebalanceerd gewicht te behouden. Wat echter niet zo zeker is, is dat dit het enige is dat je nodig hebt om je ideale gewicht te bereiken, aangezien volgens onderzoeken is gebleken dat er andere externe factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat een persoon aankomt.

Als je een gezond dieet volgt en regelmatig beweegt, maar geen gewicht verliest, dan is mogelijk één of meerdere van de volgende redenen de oorzaak. Hieronder hebben we 7 mogelijke redenen opgenoemd waarom je mogelijk moeite hebt met het verliezen van gewicht.

Je slaapt niet genoeg

Slapen

Onderzoeken hebben laten zien dat personen die moeite hebben met slapen of minder dan vijf uur per nacht slapen, een langzamer metabolisme hebben en dit beïnvloedt hun eetlusthormonen, zoals leptine en ghreline.

Leptine is het hormoon dat de hersenen vertelt wanneer je moet stoppen met eten, terwijl ghreline (wat in de maag geproduceerd wordt) de eetlust stimuleert. Volgens onderzoeken hebben personen die niet goed slapen een lage hoeveelheid leptine en een hoge hoeveelheid ghreline. Dit betekent dat ze vaak meer eten en meer aankomen.

Om dit probleem op te lossen is het aanbevolen om een goed slaapschema met in ieder geval acht uur slaap per dag te hebben.

Je consumeert verborgen suikers

Geraffineerde Suiker

Verborgen suikers kunnen zelfs aanwezig zijn wanneer je het niet verwacht. Zonder dat je het weet kun je grote hoeveelheden consumeren, die in energierepen, cornflakes, sportdranken, sauzen en broodbeleg zitten.

Om dit te voorkomen is het erg belangrijk dat je de voedingswaarden goed leest voordat je een product koopt om degene die geraffineerde suikers bevatten te vermijden.

Je telt calorieën, maar geen voedingsstoffen

Uiteraard moet je wanneer je gewicht wilt verliezen kleinere porties consumeren en de inname van calorieën verminderen. Sommige personen zijn echter zo bezeten door dit detail, dat ze vergeten dat er erg belangrijke voedingsstoffen zijn die aan een dieet toegevoegd zouden moeten worden.

In dit geval is de kwaliteit van de voedingsmiddelen die je consumeert het belangrijkste waar je over na moet denken, in plaats van alleen de calorieën. Zorg ervoor dat je een goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt.

Je zit een groot deel van de dag

Een zittende levensstijl is een van de hoofdoorzaken van obesitas en een overgewicht. Vaak denk je misschien dat er geen tijd is voor beweging, maar in werkelijkheid is dit een gebrek aan interesse. Het is aanbevolen om elke dag in ieder geval 30 minuten te bewegen, zoals wandelen, rennen, joggen, fietsen, zwemmen, etc.

Je neemt niet de nodige tijd om te koken

Koken

De combinatie van een zittende levensstijl en een slecht dieet is een van de grootste vijanden van het behouden van een ideaal gewicht. Door een gebrek aan tijd kiezen veel personen ervoor om diepvriesmaaltijden, fastfood of een combinatie van junkfood te eten. De oplossing is om te beginnen om elke week meer tijd te besteden aan het bereiden van een gezonde maaltijd en om vooral een goed ontbijt te consumeren.

Je hebt last van hormonale problemen

Soms heb je alles geprobeerd om gewicht te verliezen, maar in plaats daarvan kom je alleen maar meer aan. In dit geval raden we aan om contact op te nemen met je dokter, aangezien gewichtstoename een gevolg kan zijn van een hormonale stoornis, zoals hyperthyreoïdie, polycysteus ovariumsyndroom en insulineresistentie.

Nadat je contact op hebt genomen met je dokter kan hij of zij je vertellen welke behandeling je zou moeten volgen om je situatie te verbeteren. Als het daarnaast bevestigd is dat het probleem hormonaal is, dan is het goed om te beginnen met het toevoegen van gezonde proteïnen, groenten, zeewier en essentiële vetzuren aan je dieet.

Je consumeert geen significante hoeveelheid essentiële vetzuren

Zalm

Grote hoeveelheden omega 3 en 6-vetzuren kunnen gevonden worden in vis.

Vele jaren hebben voedingsschema’s en diëten voor gewichtsverlies beweert dat vetten onze vijand zijn. Vandaag de dag zijn er veel producten die ‘weinig vet’ bevatten en een betere voeding beloven, maar nog steeds stijgt de hoeveelheid mensen met obesitas en een overgewicht.

De fout die je kan maken op het gebied van gewichtsverlies is dat je niet genoeg gezonde vetten aan je dieet toevoegt, zoals vetzuren die in lijnzaadolie, visolie, noten en zaden zitten. Deze soorten vetten helpen om slechte vetten in je lichaam af te breken en tegelijkertijd geven ze je een verzadigd gevoel.

We hopen dat je genoten hebt van dit artikel over 7 redenen waarom je geen gewicht verliest!