Hoe je organen en emoties met elkaar in verband staan

Het is altijd raadzaam om te proberen om je emoties onder controle te houden voor je mentale gezondheid. Geloof het of niet, je interne organen en emoties staan ook met elkaar in verband.
Hoe je organen en emoties met elkaar in verband staan

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Heb je je ooit afgevraagd hoe je organen en emoties met elkaar in verband staan? Volgens de oude Chinese medische wetenschap reageert ons lichaam automatisch op elke prikkel – intern en extern. Dit genereert een scala aan verschillende reacties.

Het is duidelijk dat onze lichamen niet gebouwd zijn om alleen maar de standaard metabole functies uit te voeren, zoals het transformeren van voedsel in energie om ons in leven te houden.

In feite moeten ze alle verschillende prikkels verwerken die ze ontvangen. Vervolgens moeten ze met een positieve of negatieve reactie komen. Deze reactie heeft een natuurlijk effect op alle organen waaruit het lichaam bestaat.

Naast alle fysieke prikkels die het lichaam ontvangt dankzij het zenuwstelsel, ervaren we ook emoties of gevoelens. Zelfs als ze niet een duidelijk effect lijken te hebben, lokken ze toch reacties uit die onze organen kunnen stimuleren of juist in de weg kunnen zitten.

Hoewel dit normaal gesproken een gezond proces is, kunnen emoties ook een schadelijk en negatief effect op onze organen hebben als ze erg sterk zijn. Dit kan ons kwetsbaarder maken voor sommige ziektes.

In dit artikel zullen we het onderwerp organen en emoties verder onderzoeken.

Hoe de organen en emoties aan elkaar gerelateerd zijn

Vrouw die voor zich uit staart

Volgens de traditionele medische wetenschap is het proces van slijtage van elk willekeurig orgaan direct gerelateerd aan emoties en gevoelens die we ondergaan.

Als er één orgaan is aangetast, dan kan dat het hele lichaam uit balans brengen. Dat is waarom het van het grootste belang is dat we de emotionele oorzaak kunnen achterhalen. Op die manier kunnen we proberen het op te lossen.

Wat dit eigenlijk betekent, is dat we moeten proberen om onze emotionele staat te veranderen. Daarnaast moeten we positieve denkpatronen proberen te gebruiken.

Hieronder zullen we specifiek een paar organen en emoties bekijken en hoe ze met elkaar in verband staan.

1. Het hart en de dunne darm: vreugde

Blijheid is gerelateerd aan het hart

Volgens de oude Chinese medische wetenschap houdt vreugde het meeste verband met deze twee organen.

Het hart is verantwoordelijk voor de bloedcirculatie en de controle van de bloedvaten, samen met nog een aantal andere dingen. Daarnaast is de functie van de dunne darm om voedingsstoffen en mineralen te verwerken die het lichaam binnenkomen door onze voedselinname.

Hoewel een gezonde emotie als vreugde deze organen en hun functies kan stimuleren, kan een overdaad zorgen voor:

  • Nervositeit
  • Hartritmestoornissen
  • Slapeloosheid
  • Gebrek aan concentratie

Mensen die lijden aan aangedane organen hebben de neiging om gevoelige, extraverte en spraakzame mensen te zijn. Ze worden vaak overweldigd door hun eigen emoties. Bovendien kunnen ze moeite hebben om hun emoties in toom te houden.

Leren omgaan met gevoelens van euforie, irritatie, enthousiasme en een overvloed aan emoties zal het gezonde functioneren van deze organen bevorderen. Het is tenslotte zo dat hun gezondheid van vitaal belang is voor ons hele lichaam.

2. Lever en galblaas: woede en boosheid

Boosheid hangt samen met de lever en galblaas

Woede en boosheid, samen met alle andere emoties die daarmee geassocieerd worden, zijn verbonden met deze twee organen.

Je lever zorgt voor het opslaan van bloed en het reguleren van de circulatie van vitale energie. Daarnaast is je galblaas verantwoordelijk voor het produceren en uitscheiden van gal.

Als je iemand bent die problemen heeft met deze specifieke organen, kan het zo zijn dat je een dynamisch persoon bent die de neiging heeft om overmatig  geplaagd te worden door zorgen. Je kunt er zelfs soms agressief op reageren.

Naast woede en boosheid zou je ook moeten proberen om gevoelens van frustratie en irritatie te identificeren en ermee om te gaan. Daarbij moet je bedenken dat een gezond functionerende lever een herstellende en vervolgens bevrijdende energie produceert.

3. Milt en maag: obsessie

Deze specifieke organen zijn verbonden met obsessie, nostalgie en reflectie.

Hoewel de maag verantwoordelijk is voor het genereren van voeding, maakt de milt deel uit van het lymfatische systeem dat infecties bestrijdt en de balans van lichaamsvocht reguleert.

Mensen die aan condities lijden die gerelateerd zijn aan deze organen zijn normaal gesproken rustig en kalm, maar ze hebben wel vaak moeite om beslissingen te nemen.

4. Longen en de dikke darm: verdriet

Verdriet is gekoppeld aan de longen en dikke darm

Deze twee organen zijn sterk verbonden met gevoelens van melancholie, verdriet en rouw.

De belangrijkste functie van de longen is om de ademhaling te reguleren. De dikke darm speelt een sleutelrol in de spijsvertering.  Dit orgaan zorgt dus voor het opnemen van voedingsstoffen. Bovendien draagt het bij aan het instandhouden van het immuunsysteem van het lichaam.

Als je problemen met deze organen ervaart, kan het zijn dat je een onafhankelijke en erg rationeel persoon bent en dat je veel aan zelfreflectie doet. Het resultaat van te veel zelfreflectie kan fysiek zijn. Sommige mensen ervaren een gebrek aan eetlust, benauwd gevoel op de borst en een algeheel gevoel van apathie.

5. Nieren en blaas: angst

Angst hangt samen met de nieren en blaas

De nieren worden sterk in verband gebracht met gevoelens van angst en nervositeit. Hun fysieke taken zijn onder andere het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed. Daarnaast is de blaas verantwoordelijk voor het opslaan en afvoeren van urine.

Mensen die lijden aan pijn in en zwakheid van de onderrug, kunnen een periode van onzekerheid in hun leven doormaken. Deze problemen in de onderrug gaan ook vaak samen met nog een aantal andere symptomen,

Aan de andere kant kan een goede balans van de energie van je nieren helpen om je vertrouwen in je eigen capaciteiten op te stuwen.

Nu je weet welke organen en emoties met elkaar verbonden zijn, kun je je dus richten op het beginnen met positieve denkpatronen. Dit zal ervoor zorgen dat je lichaam beter in staat is om zichzelf te genezen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cecchetti Peregrini, Carlo. Rojas Alba, M. (2008). SÍNTOMAS DE LOS ÓRGANOS DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO SIMPLIFICADO POR LOS CINCO ELEMENTOS. TlahuiEdu A.C. 26, 88.
  • Jaramillo, J. (2015). Fundamentos de medicina tradicional china. Editorial Elibros 300.
  • Nogales-Gaete, J. (2004). Medicina alternativa y complementaria. Revista Chilena de Neuro-Psiquiatria 42, 243–250.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.