Gezonde gewoonten voor meer energie

Het geheim om gedurende de dag meer energie te hebben is het bijhouden van gezonde gewoonten die je ook een gevoel van welzijn geven.
Gezonde gewoonten voor meer energie
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 14 september, 2018

Het lijkt erop dat zelfs liters koffie drinken je niet de hele dag energiek kan houden. Je weet niet waarom, maar je hebt niet de drive om al je verplichtingen te vervullen. Het goede nieuws is dat je een paar gewoonten kan veranderen voor meer energie gedurende de dag. En je zult in staat zijn om al je taken in één dag af te ronden.

Gezonde gewoonten voor meer energie

De dagelijkse routine kan je lichaam vermoeien en als we daar niet goed eten of slapen aan toevoegen dan is het volkomen normaal dat je niet genoeg energie hebt om de dag het hoofd te bieden. Om deze reden delen we de volgende adviezen met je om je de hele dag energiek te houden. Begin er vandaag mee!

1. Zorg voor een goede nachtrust

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om deze eerste aanbeveling te onthouden. Een goede nachtrust gaat hand in hand met meer energie gedurende de dag.

Het heeft niets te maken met hoe lang je slaapt (hoewel 8 uur ideaal zou zijn), maar met de kwaliteit van je slaap.

Probeer comfortabel in bed te liggen, met voldoende dekbed en zo min mogelijk licht. Je moet ook voorkomen dat je een uur voordat je naar bed gaat televisie kijkt of naar je telefoon kijkt.

2. Lichaamsbeweging

Vrouw op een stepmachine
endorfines

Je hoeft geen baan te hebben waarbij je later op de dag kunt beginnen, je kunt meteen na het wakker worden tenminste 15 minuten met de hond gaan wandelen. Je zult de wekker wat vroeger moeten zetten, maar het is het waard.

Als je er niet van houdt om vroeg op te staan dan is een andere optie om je lichaam op een minder ‘formele’ manier in beweging te krijgen. Denk hierbij aan:

 • fietsend naar het werk
 • gebruik de trap in plaats van de lift
 • parkeer je auto verder van het werk, zodat je een beetje verder moet lopen (en terug moet lopen)

3. Mediteer

Misschien is beweging niet iets voor jou (hoewel het geweldig is voor je gezondheid) en je wilt een meer ontspannen activiteit, zodat je ook meer energie hebt gedurende de dag. In dit geval raden we je aan om 10 minuten aan meditatie te wijden.

Je hoeft geen Tibetaanse monnik te zijn of een expert in mediteren. Je hoeft alleen maar in de lotushouding te gaan zitten (met je benen gekruist en je rug recht), je ogen te sluiten en je te concentreren op je ademhaling.

Laat alle gedachten over werk, geld, relaties of andere kwesties buiten beschouwing. Concentreer je op je lichaam en meer niet.

4. Laat natuurlijk licht in je huis

Vrouw opent de gordijnen

Doe alle gordijnen in je huis open. Of als dat niet kan, doe dan op zijn minst het bedlampje aan zodra je wekker gaat, zodat je lichaam weet dat het tijd is om op te staan.

5. Eet een goed ontbijt

Het is belangrijk om deze maaltijd niet uit te stellen of over te slaan, want het ontbijt is noodzakelijk om je lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die je nodig hebt om de dag te beginnen.

Het is heel gewoon voor mensen die gehaast zijn om het huis te verlaten en gewoon een kopje koffie onderweg te drinken, maar dat is niet genoeg.

Sta 10 minuten eerder op (snooze niet zo vaak met je wekker) en maak een compleet ontbijt inclusief fruit, ontbijtgranen en zuivelproducten (het beste keuze zijn magere producten).

Een ontbijt dat koolhydraten en vezels bevat is beter voor meer energie gedurende de dag. Voorbeeld:

 • schaaltje Griekse yoghurt met havermout
 • sneetje volkorenbrood met kaas
 • banaan

6. Zorg voor een goede houding

Vrouw zit in een yogahouding

Het eerste wat we aanbevelen is om je bureau dicht bij een raam te zetten waar natuurlijk licht binnenvalt. Dit zal helpen om je hersenen actief te houden.

Een andere aanbeveling is om een goede houding te behouden, niet alleen om knopen en pijnen te voorkomen, maar ook zodat je niet ‘slaapt’ voor je scherm. Hiervoor moeten je schouders zo recht mogelijk zijn, je schouders ver van de oren en je nek in een comfortabele positie.

7. Beweeg

We hebben het niet over trainen op het midden van de dag. We hebben het over het vermijden van stijfheid, die veroorzaakt wordt door uren in dezelfde positie door te brengen. Kom elk uur vijf minuten van je stoel en loop een beetje door het kantoor.

Zodat het er niet uitziet alsof je niets doet, kun je gebruik maken van de tijd om wat werkgerelateerde telefoontjes te plegen of vragen te stellen. Of lees enkele documenten zodat je op je benen kunt staan en een beetje rond kunt lopen. Het zal je circulatie helpen en het zorgt voor meer energie.

8. Zet je leven op muziek

Vrouw met koptelefoon zingt luidkeels
muziek

Aangename melodieën activeren de hersenen, verhogen de aandacht en focus en zorgen voor meer energie. Bovendien kunnen ze stress en spanning verlichten. En het leven is dan veel leuker!  Wellicht ook interessant voor jou

Stop nu onmiddellijk met die energieverspillende gewoonten
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Stop nu onmiddellijk met die energieverspillende gewoonten

Heb je het gevoel dat je energiepeil steeds kleiner wordt? Dan is dit een artikel voor jou. Want het wordt tijd dat je onmiddellijk stopt met een a... • Pilcher, J. J., Ginter, D. R., & Sadowsky, B. (1997). Sleep quality versus sleep quantity: Relationships between sleep and measures of health, well-being and sleepiness in college students. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(97)00004-4
 • Seo, D. Y., Lee, S., Kim, N., Ko, K. S., Rhee, B. D., Park, B. J., & Han, J. (2013). Morning and evening exercise. Integrative Medicine Research. https://doi.org/10.1016/j.imr.2013.10.003
 • Karageorghis, C. I., & Priest, D. L. (2012). Music in the exercise domain: a review and synthesis (Part II). International Review of Sport and Exercise Psychology. https://doi.org/10.1080/1750984X.2011.631027
 • Thoma, M. V., La Marca, R., Brönnimann, R., Finkel, L., Ehlert, U., & Nater, U. M. (2013). The Effect of Music on the Human Stress Response. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0070156
 • Lykins, E. L. B., & Baer, R. A. (2009). Psychological Functioning in a Sample of Long-Term Practitioners of Mindfulness Meditation. Journal of Cognitive Psychotherapy. https://doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2013.09.027

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.