Welke soorten lichaamsbeweging zijn er?

Lichaamsbeweging is belangrijk omdat het lichaam moet bewegen omdat het daarvoor gemaakt is, zegt Yolanda Escalante in haar redactioneel voor de Revista Española de Salud Pública.
Welke soorten lichaamsbeweging zijn er?

Geschreven door Facundo Martin Desimone

Laatste update: 19 juli, 2023

De frequentie van lichamelijke activiteit neemt echter elke dag af in de huidige samenleving, vooral onder kinderen, ondanks het brede scala aan beschikbare vormen van lichaamsbeweging.

Het bittere gevolg van deze situatie is dat een zittende levensstijl een steeds gewonere gewoonte wordt. Als we daar de voedings- en dieetproblemen bij optellen die de hedendaagse bevolking cultureel overspoelen, hebben we als gevolg de exponentiële toename van ziekten als hart- en vaatziekten, obesitas of het metabool syndroom.

Wat is lichaamsbeweging?

In het eerder genoemde hoofdartikel (Spaanse link) haalt de auteur een klassieke definitie van lichaamsbeweging terug. Hier wordt vastgesteld dat we kunnen spreken van soorten lichaamsbeweging als we te maken hebben met een activiteit die een door de skeletvezels uitgewerkte lichamelijke actie inhoudt die een hoger energieverbruik genereert dan dat in de toestand van rust van het lichaam.

Escalante verzekert dat het met betrekking tot de vorige definitie is dat gezondheidswerkers de volgende suggesties doen om wekelijks verschillende soorten lichaamsbeweging uit te voeren, afhankelijk van de verschillende leeftijdsgroepen:

  • Zuigelingen en adolescenten (tussen 5 en 17 jaar): dagelijks minimaal één uur aerobe lichaamsbeweging. Daarnaast wordt een minimumfrequentie van drie keer per week aanbevolen van lichamelijke activiteiten die het bewegingsapparaat helpen stimuleren.
  • Volwassenen (tussen 18 en 64 jaar): minimaal 75 minuten per week krachtige aerobe lichaamsbeweging of tweeënhalf uur matige lichaamsbeweging per week, waarbij het ideale scenario een combinatie van deze twee suggesties is.
  • Senioren (vanaf 65 jaar)Dezelfde aanbevelingen gelden als voor volwassenen tussen 18 en 64 jaar. Om vallen te voorkomen en het evenwicht te optimaliseren, moeten bovendien drie extra dagen per week aan lichaamsbeweging worden toegevoegd, ongeacht de soorten lichaamsbeweging die worden uitgevoerd.

De frequentie van lichamelijke activiteit neemt in de huidige samenleving elke dag af, vooral bij kinderen.

Leer meer over bewegen in dit artikel:
Goed eten en bewegen voor een perfect lichaam

Wat zijn de soorten lichaamsbeweging?

Los tipos de ejercicio físico incluyen el de resistencia
De dynamiek en diversiteit van weerstandsoefeningen maken ze tot de voorkeur van velen.

De redenen om voor of tegen deze of gene lichamelijke activiteit te kiezen zijn vaak zeer uiteenlopend. Je moet echter in gedachten houden dat verschillende soorten lichaamsbeweging de gezondheid op verschillende manieren bevorderen.

Om gezond te blijven en, op zijn beurt, in goede conditie te blijven, is het raadzaam om een of andere combinatie van de drie onderstaande soorten lichaamsbeweging uit te voeren.

Soorten lichaamsbeweging: flexibiliteit

We raden je aan om elke dag een paar minuten de tijd te nemen om enkele van deze oefeningen uit te voeren, anders kun je het risico op letsel en gewrichtsstijfheid vergroten, waardoor je ook minder goed kunt bewegen.

Bij dit type lichaamsbeweging worden alle essentiële spieren gerekt, zowel het bovenlichaam als het onderlichaam.

Weerstandsoefeningen (anaerobe)

Een van de redenen om dit type anaerobe lichaamsbeweging te doen is gebaseerd op het handhaven van een gezond gewicht. Dit komt omdat spieren, zelfs in rust, meer calorieën verbranden dan inactieve weefsels.

Bovendien helpen deze soorten lichaamsbeweging om het lichaam een frisser uiterlijk te geven en de houding te verbeteren. Bij deze methodiek worden de spieren tegen een soort weerstand in bewogen, vandaar de naam.

Aerobe lichaamsbeweging

Aerobe lichaamsbeweging optimaliseert niet alleen de lichamelijke conditie, maar houdt ook de longen, de bloedvaten en het hart gezond. Een optimale gezondheid en een gezond gewicht kunnen worden behouden door deze vormen van lichaamsbeweging te combineren met een evenwichtige voeding.

Elke activiteit die je hartslag verhoogt, zuurstof verbruikt en je enigszins buiten adem laat, wordt beschouwd als aerobe lichaamsbeweging.

De gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging

Tegenwoordig kunnen verschillende soorten lichaamsbeweging zonder twijfel de kans op stofwisselings-, hart- of ademhalingsziekten helpen verminderen.

Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de voordelen van lichaamsbeweging op gebieden als algemene hersenactiviteit, schoolprestaties of socialisatie, volgens het artikel gepubliceerd in het Journal of Social Studies (Spaanse link).

Schoolprestaties

Studies suggereren dat het langdurig beoefenen van lichaamsbeweging binnen scholen voordelen heeft voor de academische prestaties. Vooral ten opzichte van andere kinderen die niet aan lichaamsbeweging doen.

Aan de andere kant is er ook een indirect voordeel: het feit dat kinderen de klas verlaten vermindert de verveling en verhoogt het aandachtsniveau wanneer ze terugkeren.

Socialisatie

Vrouw krijgt instructies in een sportschool
Regelmatige lichaamsbeweging bevordert socialisatieprocessen, een van de belangrijkste voordelen.

Ook is lichaamsbeweging vaak te danken aan de versterking van psychosociale factoren. Dit heeft te maken met zaken als verantwoordelijkheid, het opnemen van sociale richtlijnen, kameraadschap en respect voor anderen.

Een ander aangehaald onderzoek geeft aan dat jongeren die vechtsporten beoefenen meer sociale vaardigheden vertonen dan gemiddeld.

Algemene voordelen voor de hersenen

Opnieuw wordt in het artikel betoogd dat lichaamsbeweging helpt om de zintuiglijke en cognitieve functie van de hersenen te behouden. Op zijn beurt benadrukt het dat lichaamsbeweging optimaal zou kunnen zijn voor de behandeling van patiënten met depressieve stoornissen.

Lichaamsbeweging helpt de zintuiglijke en cognitieve functie van de hersenen in een betere conditie te houden.

Soorten lichaamsbeweging als effectieve therapie tegen angst

Een artikel (Spaanse link) gepubliceerd in de Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas stelt dat patiënten met stress die verschillende soorten wekelijkse lichaamsbeweging ondergaan de niveaus van angst, depressie en burn-out syndroom gewoonlijk exponentieel verminderen.

Naast psychologische factoren heeft lichaamsbeweging invloed op het autonome zenuwstelsel. Zo bereidt het zich voor op externe factoren die angst kunnen veroorzaken. Volgens een van de andere aangehaalde studies helpt regelmatige aërobe lichaamsbeweging de hartslag en bloeddruk in stressvolle situaties te verlagen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • International Journal of Clinical and Health Psychology, Vol. 8, Núm. 1. Bienestar psicológico y hábitos saludables: ¿están asociados a la práctica de ejercicio físico? España 2008; 185-202.
  • Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, vol. 36, Núm. 2. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Cuba 2017.
  • Revista Española de Salud Pública, Vol. 85, Núm. 4.  Escalante, Yolanda. Actividad física, ejercicio físico y condición física en el ámbito de la salud pública. España 2011.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.