Risico’s van een zittende levensstijl voor je hersenen

Er zijn zitten veel risico’s aan een zittende levensstijl, en ze kunnen zowel je lichamelijke gezondheid als je hersenen beïnvloeden. Blijf lezen voor meer informatie!
Risico’s van een zittende levensstijl voor je hersenen

Laatste update: 07 september, 2021

Inactiviteit, niet sporten, niet trainen en niet bewegen in het algemeen, zijn schadelijk voor je algehele gezondheid. We weten dit al jaren. In dit artikel laten we echter enkele risic0’s van een zittende levensstijl voor je hersenen zien.

We leven in een tijd waarin fysieke activiteit een ondergeschikte plaats inneemt in ons leven. Veel banen waar we lange uren zitten, en we verplaatsen ons met voertuigen in plaats van te lopen.

Een zittende levensstijl verandert de structuur van het zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is geen statische structuur, maar een dynamische. Er worden voortdurend nieuwe synapsen gemaakt, gewijzigd en andere worden geëlimineerd. De veranderingen die inactiviteit veroorzaakt, zijn echter niet bepaald goed. Dat is dan ook een van de grootste risico’s van een zittende levensstijl.

In een onderzoek uit 2014 (Engelse link) door Mischel en collega’s van de Wayne State University School of Medicine, vonden ze de specifieke veranderingen die optreden in de hersenen als gevolg van een zittende levensstijl.

De onderzoekers kozen twee groepen ratten. Een van de groepen was regelmatig aan het bewegen. De andere groep deed dat niet. Na 3 maanden vonden ze fysieke veranderingen in de structuur van de hersenen van de ratten met een zittende levensstijl:

  • Een buitensporig aantal extra takken in neuronen overstimuleerde het zenuwstelsel, versnelde hun hartslag en maakte hen vatbaar voor hypertensie.
  • Inactiviteit leidde ertoe dat het sympatische zenuwstelsel er niet in slaagde om perifere vasoconstrictie te reguleren, wat hen ook vatbaar maakt voor hypertensie en hartaandoeningen.

Ander wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat een zittende levensstijl het geheugen en het leervermogen verzwakt en vatbaar maakt voor neurodegeneratieve ziekten.

Risico’s van een zittende levensstijl voor je hersenen

Hoe je de risico’s van een zittende levensstijl voor je hersenen kunt vermijden

Lichaamsbeweging verbetert de fysieke en mentale gezondheid

Thomas Stevens toonde in een onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd was in Preventive Medicine aan dat matige lichaamsbeweging de geestelijke gezondheid verbetert, vooral bij mensen die last hebben van stress, angst en depressiestoornissen. Bovendien leverden de resultaten van hun onderzoek gegevens op die wezen op gegevens over:

  • Stemmingsverbetering.
  • Vermindering van symptomen van angst en depressie.
  • Verhoogd lichamelijk welzijn.
  • Aanzienlijke toename van de kwaliteit van leven, vooral bij vrouwen en bij de rest van de bevolking ouder dan 40 jaar.

De conclusie is duidelijk: de beste manier om chronische ziekten, zoals diabetes, hypertensie, obesitas, osteoporose en hart- en vaatziekten, te voorkomen, is door te sporten.

In feite is een eenvoudige dagelijkse wandeling al voldoende om veel problemen te voorkomen. Ook moet de beweging matig en progressief zijn.

Slaap is essentieel

Het is bekend dat een van de risico’s van een zittende levensstijl ligt in de eliminatie van activiteitenroutines en ontregelde schema’s, wat resulteert in een slechte slaapkwaliteit. Dit maakt het probleem natuurlijk alleen maar erger.

Als je niet goed slaapt, ben je in een slecht humeur en heb je meer emotionele instabiliteit. Bovendien worden je aandacht en geheugen aangetast door onvoldoende rust te krijgen.

Aan de andere kant verbetert het doen van een beetje lichaamsbeweging de kwaliteit van je slaap en maakt het meer rustgevend. Het is niet verwonderlijk dat lichaamsbeweging een van de beste manieren is om slapeloosheid te behandelen.

Lichaamsbeweging is essentieel voor goede slaap

Lichaamsbeweging voorkomt de risico’s van een zittende levensstijl voor je hersenen

Dat klopt ja, lichaamsbeweging helpt angstsymptomen te bestrijden, dus het helpt je ook om rustiger en meer ontspannen te zijn als je gaat slapen. Lichaamsbeweging verhoogt ook het gevoel van eigenwaarde, het zelfvertrouwen en bevordert sociale activiteiten.

Kortom, we hebben je de risico’s van een zittende levensstijl voor je hersenen en je lichaam laten zien. Daarom is het nu aan jou om ze te bestrijden met wat lichaamsbeweging en stimulatie van je neuronen. Denk bijvoorbeeld aan buitenactiviteiten, musea bezoeken of een gesprek voeren met iemand met wie je aan het wandelen of joggen bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lavielle-Sotomayor, P., Pineda-Aquino, V., Jáuregui-Jiménez, O., & Castillo-Trejo, M. (2014). Actividad física y sedentarismo: Determinantes sociodemográficos, familiares y su impacto en la salud del adolescente. Revista de salud pública16, 161-172.
  • Mischel, N. A., Llewellyn‐Smith, I. J., & Mueller, P. J. (2014). Physical (in) activity‐dependent structural plasticity in bulbospinal catecholaminergic neurons of rat rostral ventrolateral medulla. Journal of Comparative Neurology522(3), 499-513.
  • Vega, R. A. (2011). Riesgo de adquirir enfermedades crónicas no transmisibles provocadas por sedentarismo, de los empleados de la Universidad Pedagógica Nacional Francisco Morazán. Paradigma: Revista de investigación educativa, 33-43.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.