7 subtiele manieren om je fysieke beweging te verhogen

Zoiets simpels als lopen terwijl je telefoneert of berichtjes stuurt, kan je helpen om je fysieke beweging te verhogen zonder dat je het in de gaten hebt.
7 subtiele manieren om je fysieke beweging te verhogen
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 07 november, 2022

Je weet vast al dat je minstens 30 minuten lichamelijke inspanning per dag nodig hebt voor een optimale conditie. Voor veel mensen is het echter ingewikkeld om hun fysieke beweging te verhogen en dit in hun dagelijkse routine op te nemen. Is dit ook bij jou het geval?

Gelukkig zijn er enkele kleine veranderingen die je kunt maken om dit doel mogelijk te bereiken. Als je ons niet gelooft, lees dan zeker verder om een aantal nieuwe trucs te leren om je fysieke beweging te verhogen zonder dat je het door hebt.

7 subtiele manieren om je fysieke beweging te verhogen

1. Stap een paar haltes eerder uit het openbaar vervoer

Paar haltes eerder uitstappen

Gebruik je het openbaar vervoer om van en naar het werk te reizen? Als je een trein, tram of bus neemt rond het spitsuur, is de kans groot dat je enkele minuten wacht om van de ene file naar de andere te gaan. Profiteer hiervan en verhoog je fysieke inspanning terwijl je tegelijkertijd verveling voorkomt.

Het enige wat je hoeft te doen, is een paar haltes eerder uit te stappen dan gepland en het laatste stuk naar je bestemming te lopen. Dit kan je mogelijk zelfs helpen om tijd te besparen als het erg druk op de weg is. Om je een beetje te vermaken, kun je deze kleine wandeling combineren met je favoriete muziek.

2. Neem de trap

Heb je gemerkt dat de meeste gebouwen die je bezoekt meer dan één verdieping hebben? Kies je meestal voor de lift? Als dat zo is, probeer dan je fysieke beweging te verhogen door de trap te nemen, ook al is het maar één verdieping.

Het kan in het begin moeilijk zijn, omdat traplopen een vrij intensieve beweging is. Gelukkig kan regelmatig oefenen helpen je benen versterken en je ademhaling verbeteren.

 • In het begin kan je het beste langzaam beginnen en zonder jezelf te veel uit te putten. Als je gewend raakt aan traplopen, kun je je snelheid geleidelijk aan verhogen.

3. Gebruik de fiets

Naar je werk fietsen

Hoe lang is het geleden dat je gefietst hebt? Als je niet van wandelen houdt omdat het te lang lijkt te duren, probeer dan in plaats van je auto je fiets te gebruiken om je fysieke beweging te verhogen.

Als je denkt dat de fiets een gevaarlijk vervoermiddel is, onthoud dan dat het dragen van een helm, elleboog- en kniebeschermers dit risico kan verminderen.

De meeste moderne steden creëren steeds meer ruimte voor fietsers en leiden mensen op over verkeersveiligheid om fietsen te verbeteren. Profiteer hiervan!

4. Help bij het schoonmaken van het huis

De meeste mensen hebben een hekel aan huishoudelijk werk, maar het kan een goede bron van lichamelijke activiteit zijn. Als je niet van wandelen of fietsen houdt, probeer dan:

 • te dweilen
 • vegen
 • in de tuin te werken
 • de bijkeuken op te ruimen

Afhankelijk van de soort lichaamsbeweging die je kiest, kan je mogelijk profiteren van sommige of alle van de onderstaande voordelen:

 • Als je er bijvoorbeeld voor kiest om je fysieke beweging te verhogen door in de tuin te werken, dan kan je wat vitamine D van de zon opnemen.
 • Als je de voorkeur geeft aan je kast of bijkeuken opruimen, dan kan je mogelijk de gezondheid van je gewrichten verbeteren wanneer je objecten verplaatst.

5. Met kinderen spelen

Spelen met kinderen

Als je kinderen, kleinkinderen, broers en zussen of neven hebt, dan weet je dat ze altijd een hoop energie hebben en zelden stoppen met bewegen. Zelfs sommige volwassenen houden ervan om te spelen. Door met kinderen te spelen kun je ze in de gaten houden terwijl je je ontspant en een betere relatie met ze opbouwt.

Maar vergeet niet: we bedoelen niet het spelen van videospelletjes of films kijken. Probeer in plaats daarvan voor activiteiten te kiezen waarbij je beweegt en energie verbruikt.

 • De beste opties zijn tikkertje spelen of voetballen, zwemmen, hardlopen in het park, etc.
 • Denk na over het soort activiteiten dat geschikt is voor hen, afhankelijk van hun leeftijd.

6. Wandelen terwijl je praat

Ben je het type persoon die te allen tijde vastgekluisterd zit aan zijn/haar telefoon? Is het niet mogelijk om met je vrienden en familie te communiceren en tegelijkertijd je fysieke beweging te verhogen? Natuurlijk wel! Wanneer je een telefoongesprek voert of urenlang met een vriend(in) babbelt, is dat de perfecte tijd om wat lichamelijke beweging uit te voeren.

 • Wandel door de woonkamer in plaats van op de bank te zitten. Zorg ervoor dat er geen voorwerpen op de vloer liggen waar je over kunt struikelen.
 • Het zal je misschien verbazen dat je mogelijk een half uur hebt gelopen zonder dat je het door hebt.

7. Bewegen tijdens het televisiekijken

Bewegen tijdens televisiekijken

Hou je ervan om naar je favoriete tv-programma’s te kijken? Ben je bang om een aflevering van de populairste series te missen? Als je bedenkt dat elke aflevering ongeveer een uur duurt, is dit de perfecte gelegenheid om je fysieke beweging te verhogen. Kies uit een van de onderstaande opties:

 • Rekken en strekken of yoga
 • Fietsen op een hometrainer
 • Joggen op de plaats of touwtje springen
 • Buikspieroefeningen doen tijdens reclameblokken

Als je meestal met iemand anders tv kijkt, kun je uitdagingen creëren om het interessanter te maken. Zoals je kunt zien, kan het verhogen van je fysieke beweging leuk en gemakkelijk zijn als je er een beetje moeite in steekt.

Voeg deze activiteiten toe aan je routine en je zult merken dat je aan het einde van de dag mogelijk veel meer dan 30 minuten beweging hebt gehad!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Besser, L. M., & Dannenberg, A. L. (2005). Walking to public transit: Steps to help meet physical activity recommendations. American Journal of Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2005.06.010
 • Haskell, W. L., Lee, I. M., Pate, R. R., Powell, K. E., Blair, S. N., Franklin, B. A., … Bauman, A. (2007). Physical activity and public health: Updated recommendation for adults from the American College of Sports Medicine and the American Heart Association. Medicine and Science in Sports and Exercise. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3180616b27
 • Strong, W. B., Malina, R. M., Blimkie, C. J. R., Daniels, S. R., Dishman, R. K., Gutin, B., … Trudeau, F. (2005). Evidence based physical activity for school-age youth. Journal of Pediatrics. https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2005.01.055
 • Blamey, A., Mutrie, N., & Tom, A. (1995). Health promotion by encouraged use of stairs. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.311.7000.289
 • Oja, P., Titze, S., Bauman, A., de Geus, B., Krenn, P., Reger-Nash, B., & Kohlberger, T. (2011). Health benefits of cycling: A systematic review. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2011.01299.x
 • Ross, A., & Thomas, S. (2010). The Health Benefits of Yoga and Exercise: A Review of Comparison Studies. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2009.0044

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.