6 doeltreffende tips hoe je jezelf kan motiveren om te sporten

Je gezondheid is een fundamenteel ingrediënt van je geluk. Om een gezond lichaam te behouden moet je ervoor zorgen en gezonde gewoonten verwerven zoals sporten.
6 doeltreffende tips hoe je jezelf kan motiveren om te sporten

Laatste update: 19 februari, 2019

Heb je problemen om jezelf te motiveren om te sporten? Lichamelijke training bouwt je zelfvertrouwen op. Het versterkt ook je levenskwaliteit, je energie, de geestelijke helderheid en natuurlijk je lichamelijke kracht.

Er zijn een groot aantal verschillende sporten waaruit je kan kiezen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, wat jouw geslacht is of hoe jouw huidige lichamelijke conditie is. Er is dus geen enkele reden om de hele dag op de bank te zitten.

Volg dus deze zes trucjes. Ze zullen je de motivatie geven die je nodig hebt. Met deze tips kan je jezelf motiveren om te sporten en de sport te beoefenen die jij het leukst vindt.

Hoe kan je jezelf motiveren om te sporten?

1. Stel een doel

Stel een doel

Onthoud wat het effect is van lange perioden zonder activiteit en van een zittend leven. Het is niet ongewoon dat je dan jezelf blesseert als je met intensieve sporten begint.

Je moet jouw activiteit dus beginnen met je te richten op kortetermijndoelen. Wat vooral belangrijk is, is dat je de activiteit geleidelijk opbouwt. Probeer geen grote sprongen te nemen wanneer je kleine stappen moet zetten.

Je motivatie zal stijgen wanneer je jouw doelstellingen begint te verwezenlijken. Je resultaten zullen dan ook voor zichzelf spreken.

We bevelen dus aan dat je een agenda of een planning gebruik om verslag te maken van je vooruitgang. Op deze manier zal je de resultaten zien en de gegevens kunnen vergelijken.

Tegenwoordig bestaan er ook vele apps op je smartphone. Je kan ze gebruiken om je inspanningen op te volgen.

2. Schakel een persoonlijke trainer in

Om optimaal gebruik te maken van je tijd stellen we voor dat je jouw trainingen met een persoonlijke trainer start.

  • Op deze manier vermijd je dat je slechte gewoonten aanneemt. Die kunnen er immers voor zorgen dat je jezelf blesseert.
  • Bovendien zal je ook leren hoe je de sport op de volmaakte manier kan uitvoeren.

Onderschat deze hulp niet. Het kan inderdaad een extra kostenpost in jouw budget zijn. Een goede trainer zal precies weten hoe hij jou moet aanmoedigen en motiveren om te sporten. Dit is belangrijk wanneer je je lui begint te voelen. Bovendien kan je ook samen je vooruitgang bijhouden. Dit zal geen ruimte laten om excuses te verzinnen om niet te gaan trainen.

3. Wees streng voor jezelf

Wees streng voor jezelf

Je moet ook beginnen met op een gezonde manier streng te zijn voor jezelf.

Volg de dagen en de planning op die je gemaakt hebt om te sporten. Het maakt niet uit of het regent, of je bezoek hebt of dat je andere taken te doen hebt.

Misschien geef je jezelf regelmatig duizend excuses. Al deze verontschuldigingen draaien eigenlijk rond luiheid. Kom in beweging. Wees kordaat in deze afspraak die je met jezelf gemaakt hebt.

  • Training is niet het einddoel. Het is een middel. Het is een levensstijl, een activiteit die je in jouw leven van elke dag moet invoegen, net als je tanden poetsen of lunchen.
  • Wanneer je je slecht voelt omdat je een trainingssessie gemist hebt, dan is dit een goed teken dat je op de juiste weg bent.
  • Wanneer je traint, maak je endorfines vrij. Die zullen je motiveren om de volgende dag te sporten.

4. Lichamelijk activiteit is een investering in jezelf

Investeer in jezelf

Bekijk een lichamelijke activiteit als een investering in jezelf. Het is een geschenk voor je gezondheid en voor je welzijn.

Een trainingsprogramma volgen helpt niet alleen om je in vorm te houden. Het helpt ook ziekten voorkomen. Bovendien is het een enorme hulp om een ziekte of een ander gezondheidsprobleem te boven te komen.

Lichamelijke activiteit zorgt voor meerdere positieve effecten op je gezondheid. We geven enkele voorbeelden:

  • Het regelt je metabolisme.
  • Beweging verbetert je lichaamsgewicht.
  • Het voorkomt verslapping van de spieren.
  • Trainen helpt om de gifstoffen in je lichaam af te voeren.
  • Het verbetert de geestelijke vermogens.
  • Het verhoogt je zelfbeeld en je zelfvertrouwen.
  • Bewegen stimuleert de bloedsuikerspiegel.
  • Mensen met osteoporose halen voordelen uit sporten.
  • Sporten regelt je bloeddruk.
  • Het verbetert de gezondheid van de gewrichten en vermeerdert de lenigheid.
  • Het verschaft je optimisme, geluk en lichamelijke kracht.
  • Trainen bestrijdt slapeloosheid.

5. Luister naar ritmische muziek

Luister naar ritmische muziek

Je kan meer van je training genieten als je naar je favoriete muziek luistert terwijl je traint. Het lijkt misschien onbelangrijk. Jouw prestatie verbetert echter als je naar muziek luistert die voor jou speciaal is of die jou motiveert.

Vanzelfsprekend moet je liedjes met een goed ritme en met energie kiezen. Als de training niet veel kracht vereist, kan je echter ook naar een audioboek of je favoriete radiozender luisteren.

6. Verbeter je voedingspatroon

Als je meer lichamelijke energie zal verbruiken, dan is het belangrijk dat je je lichaam de nodige voedingsstoffen geeft. Geef het dus zowel voldoende eiwitten als koolhydraten en gezonde vetten.

Je moet jouw maaltijden ook vooraf plannen. Op die manier zal je vermijden dat belangrijke voedingsstoffen ontbreken wanneer je trainingssessies hebt die een hoge prestatie vereisen.

Raadpleeg ook een voedingsdeskundige als je specifieke producten wil gebruiken zoals eiwitshakes, energierepen, enzovoort. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.