Wat is de beste sport voor je persoonlijkheid?

Je kunt een sport kiezen op basis van je levensstijl en persoonlijkheid die zich kan aanpassen aan je behoeften en die past in je schema.
Wat is de beste sport voor je persoonlijkheid?
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 31 januari, 2019

Wist je dat niet alle soorten lichaamsbeweging voor iedereen aan te bevelen zijn? Je kunt bepalen wat de beste sport is voor je persoonlijkheid, door te kijken naar je dagelijkse routine, activiteit en energieniveau.

Ontdek in dit artikel welke fysieke activiteit je kunt beoefenen om je kwaliteit van leven te verbeteren.

Het vinden van de beste sport voor je persoonlijkheid

Sporten is essentieel als je in vorm wilt blijven, gezondheidsproblemen wilt voorkomen en een gezond gewicht wilt bereiken. Je moet twee tot drie keer per week sporten en indien mogelijk verschillende soorten combineren.

Als je er echter het maximale uit wilt halen terwijl je gemotiveerd blijft en zonder jezelf te martelen, dan moet je de sport vinden die het beste bij je past. Je persoonlijkheid is de sleutel om dit te bepalen.

Er zijn echter nog andere factoren die een rol spelen zoals:

 • de dynamiek van je dag
 • het soort werk dat je doet
 • je energieniveau
 • of je overgewicht hebt
 • gevoeligheid voor blessures of ongemak
 • enzovoort

Laten we eens een kijkje nemen!

1. Veeleisend

Yoga

Het eerste profiel is van iemand die veeleisend en zeer ambitieus is en resultaten nastreeft in alles wat hij of zij ook maar voor ogen heeft. Het positieve is dat ze vastbesloten zijn en er volledig voor gaan.

Ze zijn echter te kritisch op zichzelf, vergeten fouten niet en hebben vaak gezondheidsproblemen. De meest voorkomende problemen zijn spierkrampen en stijfheid.

De beste sport voor deze mensen zou hen moeten helpen om zich te ontspannen en fysieke en mentale flexibiliteit aan te moedigen.

Yoga is een goede optie, mits het geen manier is om nog veeleisender te zijn. Daarnaast kan het minstens één keer per week gecombineerd worden met rekoefeningen.

2. Lusteloos of moe

Er zijn mensen die willen bewegen, maar niet de energie hebben. Ze kunnen enthousiast beginnen, maar na een paar sessies geven ze het op. De lusteloosheid en het gebrek aan motivatie hebben de neiging om ervoor te zorgen dat deze personen stoppen met hun trainingsroutine.

Als je onder deze categorie valt, raden we je aan om te beginnen met intervalsessies.

 • Dit houdt in dat je kort maar krachtig traint en intensieve inspanning afwisselt met korte pauzes.
 • Op deze manier stimuleer je je stofwisseling, verhoog je je energie, verbrand je vet en verstevig je je spieren.
 • Je kunt de tijd en intensiteit van je sessies geleidelijk aan verhogen. Je zult geweldige resultaten bereiken als je voor deze methode kiest.

3. Zenuwachtig

Tai chi

Zenuwachtige personen kunnen een gezonde balans vinden tussen sporten die hen helpen ontspannen en sporten die hen helpen om zich te concentreren.

Eén van die sporten is tai chi. Dit is een Chinese techniek met gecoördineerde en ritmische bewegingen, met als doel om innerlijke rust te bereiken en energie vrij te maken. Miljoenen mensen over de hele wereld, zowel mannen als vrouwen, beoefenen deze sport.

4. Gestrest

Gestrest

Degenen die een stressvolle periode doormaken, kunnen op zoek gaan naar een sport die hun kan helpen om hun stressniveaus te verminderen en te voorkomen dat ze ziek worden.

 • Een goede optie is zwemmen, wat lichamelijk en geestelijk ontspannend is dankzij de helende kracht van water. Als we drijven of onder water zijn, lijken onze zorgen minder zwaar en verder weg.
 • Het is ook aan te raden om te kiezen voor sporten die je weer in contact brengen met de natuur. Voorbeelden als wandelen of zwemmen in een rivier of op het strand zijn allemaal geweldig.

Je kunt het ook combineren met gezinstijd, hobby’s, op blote voeten lopen en genieten van je vrije tijd.

Ook aanbevolen om te lezen:
Ontdek de vele voordelen van zwemmen

5. Zeer actief

Dansen om in vorm te blijven

Wanneer iemand zeer actief is zonder al te zenuwachtig of gestrest te zijn, kan hij/zij kiezen voor een cardiovasculaire activiteit.

Sporten zoals dansen of aerobics zijn activiteiten waarvan je kunt genieten terwijl je:

 • calorieën verbrandt
 • je stofwisseling stimuleert 
 • je nachtrust verbetert

Vandaag de dag zijn er veel cardiovasculaire trainingen die kunnen worden aangepast aan de behoeften en smaken van een persoon. Ze kunnen ook worden gekozen op basis van de behoefte voor spierversteviging, coördinatie, enz.

6. Agressief

Mensen met een sterke aanleg of die de neiging hebben om agressief te zijn, zoals volwassenen met gedragsproblemen, kunnen aan hun problemen ontsnappen door middel van vechtkunst .

Deze oude technieken combineren methoden van vechten en zelfverdediging met het versterken van de geestelijke gezondheid. Deze individuen moeten zelfverzekerd zijn, met de slimheid en intelligentie om te weten hoe ze hun kracht moeten gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cuenca, E. La personalidad en el deporte. [Internet]. 2014. Disponible en: https://es.slideshare.net/edwincq9/la-personalidad-en-el-deporte
 • García-Naveira, A. y Ruiz-Barquín, R. La personalidad del deportista: Una revisión teórica desde la perspectiva de rasgos. Rev Int Med Cienc Act Fís Deporte, 2013; 13 (51): 627-645.
 • Pelegrín Muñoz, A. Conducta agresiva y deporte. Cuadernos de Psicología del Deporte, 2002; 2 (1): 39 – 56.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.