Vijf gezondheidsproblemen die rugpijn kunnen veroorzaken

Ook al wordt rugpijn misschien niet veroorzaakt door iets ernstigs, we moeten er altijd op letten en het niet onderschatten, vooral niet als het langer dan een week aanhoudt. Hier zijn vijf gezondheidsproblemen die rugpijn kunnen veroorzaken.
Vijf gezondheidsproblemen die rugpijn kunnen veroorzaken
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je lichaam waarschuwt je soms voor bepaalde gezondheidsproblemen door je rugpijn te geven. Het komt voor in specifieke gebieden waar je problemen met je gezondheid kunt hebben.

Omdat je lichaam je laat weten wanneer er iets mis is, moet je er goed op letten. Het is mogelijk dat je organen niet goed functioneren: je gewrichten, botten, spieren of andere gebieden. In dit artikel gaan we in op een paar van de aandoeningen en ziekten die rugpijn kunnen veroorzaken.

Maar wat wordt bedoeld met de rug? We verwijzen naar het gebied loopt van de onderkant van de nek en schouder tot aan de taille. De lengte ervan wordt bepaald door de wervelkolom. In dit deel van het lichaam bevinden zich organen zoals de longen en nieren.

Je rug vervult een zeer belangrijke functie. Het houdt je lichaam stil of beweegt het, zoals jij bepaalt. Bovendien zorgt het ervoor dat je lichaam een stabiel zwaartepunt behoudt. Je rug is ook verantwoordelijk voor het bedekken en beschermen van je ruggenmerg.

Dingen die je moet weten over rugpijn

Ruggengraat

Rugpijn is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Het kan chronisch of intens zijn. Met andere woorden, de pijn kan binnen een week verdwijnen of het kan meer dan drie maanden aanhouden.

Rugpijn gaat soms vanzelf over, zelfs als je niet weet wat de oorzaak is. En als de oorzaak ervan een groot probleem is, kan het vaak behandeld worden. De behandelingen kunnen variëren van koude en warme kompressen tot ontstekingsremmende medicatie.

Bekijk ook dit artikel: Acht medische oorzaken van rugpijn

Welke gezondheidsproblemen veroorzaken rugpijn?

In dit artikel bespreken we enkele problemen die direct van invloed zijn op rugpijn en dit kunnen veroorzaken.

1. Prostaatkanker

Prostaatkanker

Prostaatkanker is één mogelijke oorzaak van rugpijn, aangezien het de vijfde wervel van de wervelkolom kan beïnvloeden. Het kan spit of pijn aan de rechterkant van de rug veroorzaken. Het kan ook een vorm van artritis veroorzaken, namelijk de zwelling van het sacro-iliacale gewricht, dat zich aan het eind van de wervelkolom en aan de bovenkant van het bekkengebied bevindt.

2. Endometriose

De pijn van endometriose kan vrij hevig zijn. De pijn wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder. Het kan veroorzaakt worden door littekens die ontstaan zijn door schade veroorzaakt door endometriose. Als de schade inwendig is, kun je pijn in de rug of de borst hebben. Je kunt de pijn verlichten met behulp van medicijnen en een warm bad om de rugspieren te ontspannen.

3. Scoliose

Scoliose

Scoliose is een zeer duidelijke afwijking van de wervelkolom naar de zijkant. Hierdoor is één van de symptomen rugpijn. Het kan een intense of zeurende rugpijn zijn.

4. Lumbago

Lumbago, of spit, veroorzaakt rugpijn die toe te schrijven is aan een opgezwollen ligament of rugspier. Het kan ook ontstaan als gevolg van een microscopische scheur in dat gebied. Het begint met een plotselinge beweging, zoals het optillen van een zwaar voorwerp of je verkeerd uitrekken. De pijn kan kort zijn, maar zo hevig dat het onmogelijk is om te bewegen.

5. Osteoporose

Osteoperose

Osteoporose kan hevige rugpijn veroorzaken als gevolg van voortdurende fracturen van de wervel of de wervelkolom. De ziekte kan zich in de loop der jaren zonder symptomen ontwikkelen. Na verloop van tijd kan het echter erg pijnlijk worden.

Zorg goed voor je lichaam om rugpijn te voorkomen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.