Acht medische oorzaken van rugpijn

Heb je last van pijn in de onderrug? Heb je een goede gezondheid en een goede houding? Misschien denk je dat er sprake is van andere oorzaken die aanleiding geven tot je rugpijn. Praat er dan over met je arts. Die zal de juiste diagnose kunnen stellen.
Acht medische oorzaken van rugpijn
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Pijn in de onderrug is één van de gezondheidsproblemen die elk jaar tot het hoogste aantal medische consultaties leiden. Een slechte houding kan één van de oorzaken van rugpijn zijn. Maar ook irritatie of achteruitgang van sommige structuren in het onderste deel van je wervelkolom kunnen een oorzaak zijn.

Pijn in de onderrug is een gevoel van stijfheid en spanning in het lagere gedeelte van de rug. Het kan ook gepaard gaan met kleine pijnscheuten of een tintelend gevoel.

Mensen die hier last van hebben, hebben het vaak moeilijk om bepaalde taken uit te voeren die lichamelijke inspanning vereisen. Het gebeurt vaak dat deze aandoening steeds slechter wordt. Het beperkt dan de bewegingen van een persoon.

Meestal is het een milde pijn die nu en dan optreedt. Maar het is belangrijk dat je nagaat wat de oorzaken van rugpijn zijn. Want op die manier kan je een behandeling ontwikkelen en verdere complicaties voorkomen.

In dit artikel bespreken we acht medische oorzaken van rugpijn. Je mag ze beslist niet negeren. Ontdek dus hier over welke oorzaken het gaat!

1. Artrose in de lendenen

Artrose in de lendenen

Deze degeneratieve aandoening tast de wervelschijven aan. Het zijn die schijven die voor de stabiliteit van je wervelkolom zorgen. Deze ziekte veroorzaakt een ontstekingsreactie. Dit leidt tot pijn, stijfheid en problemen om bepaalde bewegingen uit te voeren.

Het ontwikkelt zich ook meestal als gevolg van slijtage van de gewrichten. Dit is het resultaat van ouder worden. Maar het kan ook te wijten zijn aan een trauma of overmatige inspanning.

2. Spierverrekking

Ook een verrekking van een spier of een ligament in de onderrug kan één van de oorzaken van rugpijn zijn. Want dit leidt tot instabiliteit in de wervelkolom en moeilijkheden op bepaalde houdingen vol te houden.

Meestal zijn lichamelijke activiteiten met een hoge impact de oorzaak. Maar het kan ook een gevolg zijn van bruuske en herhaaldelijke bewegingen in bepaalde sporten. Bovendien kan het te wijten zijn aan overgewicht en bepaalde andere aandoeningen.

3. Spierkrampen

Oorzaken van rugpijn, spierkrampen

In de meeste gevallen van pijn in de onderrug is er sprake van spierproblemen. Een kramp in de spier van één gebied kan ervoor zorgen dat het vast komt te zitten. Dit kan eventueel tot ontsteking en pijn leiden.

Deze blessure kan veroorzaakt worden door bepaalde bewegingen of het gevolg zijn van een slechte houding.

4. Problemen met de lumbale tussenwervelschijf

Bepaalde problemen zijn bekend als discopathieën. Voorbeelden hiervan zijn hernia’s of osteofyten. Die kunnen een steeds terugkerende pijn in de onderrug veroorzaken.

Dit zijn degeneratieve kwalen. Ze kunnen leiden tot irritatie, pijn en problemen om aan sporten met een hoge impact deel te nemen. Over het algemeen zijn deze problemen het ergst wanneer je uit bed komt of nadat je lange tijd gezeten hebt. Deze pijnlijke gewaarwordingen kunnen zich ook naar de benen verspreiden. Dit gebeurt vooral wanneer een zenuw beklemd raakt.

5. Spierzwakte is één van de oorzaken van rugpijn

Oorzaken van rugpijn, spierzwakte

Spierzwakte kan optreden als gevolg van een gebrek aan lichamelijke training, een slecht voedingspatroon of andere ongezonde gewoonten. Dit zorgt ervoor dat de wervelkolom en de gewrichten hun stabiliteit en hun ondersteuningsvermogen verliezen.

Dit leidt tot spanning in deze zone. Bovendien kan de pijn zich uitbreiden van de onderrug naar de armen en de benen.

6. Kwalen van het vrouwelijke voortplantingssysteem

Bepaalde problemen tasten het vrouwelijke voortplantingssysteem aan. Die kunnen nu en dan optreden en verband houden met rugpijn. Dit gebeurt regelmatig tijdens samentrekkingen van de baarmoeder en bij krampen tijdens de menstruatie.

Het kan ook een gevolg zijn van stoornissen zoals endometriose of blaasontstekingen.

Als de pijn steeds terugkeert en zich van het bekken naar de onderrug uitbreidt, dan kan je het beste je arts raadplegen.

7. Maag- en darmproblemen

Oorzaken van rugpijn bijvoorbeeld maagproblemen

De meeste mensen schrijven rugpijn toe aan aandoeningen die de wervelkolom aantasten. Maar in bepaalde gevallen kan het een waarschuwingsteken zijn van een ziekte van het verteringssysteem.

Maagzweren, rectale pijn en constipatie zijn allemaal aandoeningen die pijn in de onderrug kunnen veroorzaken.

8. Nierziekte

Het is erg belangrijk dat je er rekening mee houdt dat ook een nierziekte een mogelijke oorzaak is van pijn in de onderrug. Het zal misschien niet het enige symptoom zijn. Maar het treedt meestal op wanneer het probleem erger wordt.

Je zal de pijn merken aan de zijkant en het centrale gedeelte van de onderrug. Het verschijnt meestal wanneer je nierstenen of infecties van de urinewegen hebt.

Andere symptomen die kunnen betrokken zijn, zijn veranderingen in de kleur en de geur van je urine, een matige koorts of een brandend gevoel tijdens het plassen.

Heb je last van pijn in de onderrug? Als je een goede gezondheid en een goede houding hebt, dan moet je overwegen of er misschien sprake is van een andere oorzaak van dit symptoom. Praat dan met je arts zodat je de juiste diagnose krijgt. Deze aandoening is niet altijd ernstig. Maar het is beter dat je laat bepalen of de oorsprong een ziekte is waarover je je zorgen moet maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.