Ontdek een nieuwe technologie om overgewicht te verhelpen

Patiënten die overmatig zwaar zijn, zullen in staat zijn om deze techniek te gebruiken om hun normale gewicht terug te krijgen. Zodra ze wat gezonde gewoontes hebben aangenomen, zal het apparaatje echter na vijf jaar worden verwijderd.
Ontdek een nieuwe technologie om overgewicht te verhelpen
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 07 februari, 2019

Tot dusver zijn behandelingen tegen ernstig overgewicht verbonden aan riskante ingrepen. Andere behandelingen, zoals de maagballon, omvatten een hoop persoonlijke en psychologische investeringen.

Er is echter een nieuwe therapie goedgekeurd en deze werkt goed. Deze aanpak kan helpen om wat van de problemen die worden geassocieerd met zwaarlijvigheid op te lossen.

Het staat bekend als het AspireAssist systeem, dat er vrij simpel uitziet en probeert de hoeveelheid calorieën die het lichaam opneemt, af te doen nemen. Het beste is, dat er geen noodzaak voor een operatie is.

Een nieuwe behandeling voor mensen met ernstig overgewicht

We spreken van ernstig overgewicht wanneer een persoon een Body Mass Index (BMI) heeft die meer dan 40 bedraagt. Het hebben van zoveel overgewicht beperkt waarschijnlijk de kwaliteit van hun leven. Daar komt ook bij dat het ernstige ziektes kan veroorzaken, die kunnen leiden tot de dood op een zéér jonge leeftijd.

De oorzaken van ziekelijk overgewicht

Overgewicht

Ernstig overgewicht is niet gewoon een vermenigvuldiging van te veel eten, een tekort aan wilskracht of het simpelweg gebruiken van voedsel als emotionele steun. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat meerdere factoren vaak een rol spelen in deze gevallen:

 • Genetische aanleg speelt zeker een rol. Dit is wat ervoor kan zorgen dat een persoon die een dieet volgt en sport, nog steeds moeite heeft met afvallen.
 • Metabolisme is een ander aspect waar rekening mee dient te worden gehouden.
 • Je omgeving, opleiding en bepaalde ziektes zijn andere belangrijke variabelen.

Experts stellen ook dat er een theorie  is die bekendstaat als ‘set point’. Hiermee bedoelt men dat het brein een soort thermostaat heeft die ervoor zorgt dat sommige mensen gevoeliger kunnen zijn voor overgewicht dan anderen.

Een voorbeeld

Laten we kijken naar een voorbeeld.

Als je beslist om je calorie-inname te verminderen, zal je brein reageren met het vertragen van je stofwisseling. Je zult misschien afvallen gedurende een paar weken, maar je zult de kwijtgeraakte kilo’s snel genoeg weer bijkomen. Dit is het ‘set point’ van je lichaam.

Een nieuwe benadering voor het behandelen van zwaarlijvigheid

Behandeling van Zwaarlijvigheid

Het Daser Medical Laboratory heeft een apparaatje ontwikkeld dat ondertussen al wereldwijd wordt gedistribueerd en nu is goedgekeurd door de U.S. Food and Drug Administration.

AspireAssist is een bypass

 • Een dokter brengt het aan in de maag door middel van een endoscopische procedure (met een klein siliconen buisje).
 • Het siliconen buisje werkt als een poort tussen de maag en de buitenwereld om te functioneren als een uitgangspunt.
 • Deze poort, of stoma, is slechts twee centimeter in diameter en is niet zichtbaar noch irritant.
 • Het doel is als volgt: de patiënt kan voedsel verwijderen dat wordt opgeslagen in de maag.

AspireAssist neemt rond de 30% van het voedsel op dat de maag bevat

 • Het is in staat om uit te rekenen hoeveel er zou moeten worden verwijderd, zodat de patiënt later alleen de calorieën zal opnemen die benodigd zijn tijdens de latere spijsvertering.
 • Het apparaat heeft ook een beveiligingsmaatregel. De patiënt kan nooit zelf het getal verhogen. Echter, de procedure is niet bruikbaar als het geen onderdeel is van een programma dat monitoring en controle bevat. Dit is heel belangrijk om te onthouden.

Patiënten moeten bij hun medische instelling onder behandeling blijven om door te gaan met het bedienen van het apparaat, om zeker te stellen dat hun gezondheid en veiligheid worden gewaarborgd.

Wat patiënten dienen te weten over deze nieuwe techniek

Sporten

Veel van de behandelingen voor het verlagen van de BMI gaan normaal gesproken gepaard met enige vorm van risico. Operaties en postoperatieve zorg kunnen heel gevoelig zijn en niet alle overmatig zwaarlijvige patiënten kunnen deze procedures ondergaan.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze methode van voedselverwijdering geen oplossing is voor overmatig zwaarlijvig zijn: het is een middel. Het voordeel ligt in het feit dat het gemakkelijk toepasbaar is en dat de bijwerkingen minimaal zijn, maar zonder persoonlijke verantwoordelijkheid dient het geen enkel belang.

Daarnaast moet men enkele factoren meenemen:

 • De patiënt dient onderdeel te zijn van een rigoureus programma voor medische monitoring en controle. Het zal hem/haar helpen om zijn/haar eetgewoonten en levensstijl te verbeteren.
 • De procedure zal vijf jaar in beslag nemen. Na deze tijd, en als de patiënt eenmaal het juiste gewicht bereikt, wordt gestopt met het gebruik van AspireAssist voor het onderhouden van deze nieuwe gewoontes.

Ontdek:
Dansen en wandelen beschermen je tegen Alzheimer

Zoals je kunt zien, blijven de wetenschap en geneeskunde toegewijd om te reageren op een publieke gezondheidscrisis zoals ernstige zwaarlijvigheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • de Smith, A. J., Purmann, C., Walters, R. G., Ellis, R. J., Holder, S. E., Van Haelst, M. M., … & Henning, E. (2009). A deletion of the HBII-85 class of small nucleolar RNAs (snoRNAs) is associated with hyperphagia, obesity and hypogonadism. Human molecular genetics, 18(17), 3257-3265.
 • Neylan, C. J., Dempsey, D. T., Tewksbury, C. M., Williams, N. N., & Dumon, K. R. (2016). Endoscopic treatments of obesity: a comprehensive review. Surgery for Obesity and Related Diseases, 12(5), 1108-1115.
 • Press, E. (2016). COMUNICADO: La FDA aprueba el Bypass Externo, la válvula que permite tratar la obesidad grave sin cirugía.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.