8 symptomen van kanker die de meeste mensen negeren

Kanker is een ernstige aandoening die te behandelen is. De voorwaarde is wel dat het op tijd wordt vastgesteld. Wist je dat kanker meerdere gewone symptomen heeft die veel mensen negeren?
8 symptomen van kanker die de meeste mensen negeren

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn 8 symptomen van kanker die de meeste mensen negeren. Maar preventie is juist ontzettend belangrijk bij kanker. Het is echter even noodzakelijk dat je leert te luisteren naar je lichaam. Misschien probeert het je iets te vertellen. Dit is de enige manier waarop je kanker kan aanpakken vóór het zich te ver ontwikkeld heeft.

Er zijn zelfs vele symptomen die we verwaarlozen. Vaak schrijven we ze toe aan alledaagse problemen van de gezondheid.

We geven je in dit artikel een overzicht van de 8 symptomen van kanker die de meeste mensen negeren. Maak aantekeningen en onthoud deze symptomen. Vergeet niet dat in veel gevallen preventie een deel van de oplossing is.

Leer hoe je naar deze signalen van je lichaam moet luisteren. Het zal je helpen om een nog veel groter probleem te voorkomen.

8 symptomen van kanker

Voortdurend hoesten of snurken

Moet je voortdurend hoesten? Snurk je altijd tijdens je slaap? Dit kan een teken zijn dat je last hebt van een opkomende verkoudheid. Maar wees echter voorzichtig. Want het zou ook een aanwijzing kunnen zijn dat er iets veel ernstigers aan de gang is.

  • Als je last hebt van hoesten of snurken en het blijft voortduren, raadpleeg dan een arts.
  • Normaal gezien zal er geen sprake zijn van een ernstig probleem. Het kan echter ook een symptoom zijn van kanker van de slokdarm, het strottenhoofd of de longen.
  • Het maakt niet uit of je rookt of niet. Als je dit symptoom vaststelt en het verdwijnt niet, dan moet je een afspraak maken bij de arts.

Chronische vermoeidheid en uitputting

Chronische vermoeidheid en uitputting

Chronische vermoeidheid en uitputting kunnen een symptoom zijn van een gebrek aan ijzer. Maar het probleem kan ook veel dieper zitten. Dit symptoom kan immers wijzen op een veel ernstigere ziekte.

Als je voortdurend en extreem moe bent, dan kan dit een signaal zijn dat je kanker hebt. Wacht dus niet en raadpleeg onmiddellijk een arts.

Extreme vermoeidheid is één van de symptomen van leukemie. Dit is een soort kanker van het bloed.

Bloedingen buiten de menstruatie om

Als je bloedt buiten de normale menstruatie, dan moet je direct een arts raadplegen.

Dit is een van de 8 symptomen van kanker die je zeker moet kennen. In dit geval kan het symptoom op baarmoederkanker wijzen. Wanneer er bloed bij de stoelgang zit, dan zou dit een aanwijzing kunnen zijn van dikkedarmkanker.

Veranderingen van de huid en het optreden van vlekjes

Veranderingen van de huid en het optreden van vlekjes

Iedereen heeft moedervlekken. Maar soms zie je nieuwe vlekken verschijnen of stel je vast dat hun vorm, grootte of kleur verandert. Maak dan zeker een afspraak bij een dermatoloog.

Die deskundige kan een grondig onderzoek uitvoeren en bepalen of er sprake van huidkanker is.

Veranderingen in de werking van de blaas

Misschien heb je gemerkt dat je manier van urineren veranderd is. Als dat zo is, dan kan dit een signaal zijn dat er iets mis is. Als dit symptoom blijft voortduren, dan kan het een teken zijn dat je blaaskanker of nierkanker hebt.

Wanneer er ook bloed in de urine zit, dan zou dit erop kunnen wijzen dat er zich tumoren bevinden in de urinewegen. De aanwezigheid van bloed in de urine is geen goed teken.

Nu je dit weet, maak dan zo vlug mogelijk een afspraak bij een arts zodra je dit symptoom merkt.

Nieuwe knobbeltjes

kanker

Soms verschijnen er kleine knobbeltjes in het lichaam. Ze kunnen vlug verward worden met puistjes of iets dergelijk. Maar wees toch heel voorzichtig. Want ze kunnen ook iets anders zijn.

Verschillende soorten kanker kan je door de huid heen voelen:

Wanneer er zich een massa of verharding ontwikkelt kan dit een vroeg of een laat signaal zijn van kanker. Het zou een goedaardige cyste kunnen zijn. Maar het is ook mogelijk dat het een kankerachtige verandering is in het weefsel van de huid.

Het beste wat je kan doen is een arts raadplegen die kan controleren wat er aan de hand is.

Gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden: één van de 8  symptomen van kanker die vaak voorkomen

Ben je zeven kilo of meer vermagerd en is er geen duidelijke reden voor, dan kan dit een eerste teken zijn van kanker. Vermageren is vooral kenmerkend bij kanker in de pancreas, de maag, de slokdarm en de longen.

Bekkenpijn

Bekkenpijn is een van de 8 symptomen van kanker

Bekkenpijn is erg vervelend en gaat meestal gepaard met een ontsteking. Bij veel ziekten komt dit symptoom voor. Maar het kan ook een indicatie zijn van kanker. Wees je daar dus bewust van.

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor deze pijn. Het kan te wijten zijn aan cysten op de eierstokken of kanker die te maken heeft met de vrouwelijke voortplantingsorganen. Neem zo vlug mogelijk contact op met je arts voor een afspraak. Hij kan onderzoeken uitvoeren om kanker uit te sluiten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.