Verklein de kans op borstkanker met deze voedingsmiddelen

Het is belangrijk borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, zodat de kans op genezing des te groter is. De beste manieren om borstkanker vroegtijdig op te sporen zijn door elke maand bij jezelf een borstonderzoek te doen en vanaf je veertigste één keer per jaar naar het ziekenhuis te gaan voor een mammografie. Als borstkanker in je familie voorkomt, kun je beter voor je veertigste beginnen met een jaarlijkse mammografie.

Verscheidene studies tonen echter ook aan dat bepaalde factoren in de leefstijl van vrouwen, zoals het eten van bepaald voedsel, de kans op het ontwikkelen van borstkanker kunnen helpen verkleinen. Wil je weten welk voedsel je zou moeten eten om borstkanker te kunnen voorkomen? Lees onderstaand artikel en breng jezelf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van borstkanker.

Vezelrijk voedsel

Broccoli

Broccoli is rijk aan vitamine C en voedingsvezels. Ook bevat de groente meerdere voedingstoffen die een anticarcinogene werking hebben.

Er is een sterk verband tussen borstkanker en de oestrogeengehaltes in het bloed van vrouwen. Hoe hoger het oestrogeengehalte, des te groter de kans is om borstkanker te ontwikkelen. Om het oestrogeengehalte in balans te houden, is het belangrijk vezelrijk voedsel te eten. Vezels zijn namelijk in staat een te veel aan oestrogenen in zich op te nemen. Hierdoor kan het eten van vezelrijk voedsel je beschermen tegen borstkanker.

Om ervoor te zorgen dat je dieet meer vezels bevat, kun je het beste drie porties groente (vooral broccoli, bloemkool, kool en spruitjes) en twee stuks fruit per dag eten. Eet daarnaast ook voldoende volkoren.

Eet minder vet

Als jouw dagelijkse dieet veel voedingswaren bevat die rijk zijn aan vet, dan is het erg aannemelijk dat je daarmee ook de hoeveelheid vetweefsel in je lichaam vergroot. Een overschot aan vetweefsel fungeert als het ware als een ‘oestrogeenfabriek’. Vetcellen maken namelijk oestrogeen aan. Daarom is het in verband met borstkanker belangrijk om een gezond gewicht te handhaven afhankelijk van je lengte en leeftijd. Je lichaam zal hierdoor minder oestrogeen aanmaken, waardoor je de kans op het ontwikkelen van borstkanker verlaagt.

Meer omega 3 en minder omega 6

Verscheidene wetenschappelijke studies tonen aan dat het eten van voedsel dat rijk is aan omega 6-vetzuren (zoals margarine, gehard vet, zonnebloemolie, sojaolie en pindaolie) de kans op het ontwikkelen van borstkanker kunnen vergroten.

Het eten van voedsel dat rijk is aan omega 3 (zoals zalm, tonijn, sardientjes en visolie) kan deze kans daarentegen juist verkleinen. Probeer twee keer per week iets te eten dat rijk is aan omega 3-vetzuren.

Lijnzaad is ook een goede bron van omega 3-vetzuren. Deskundigen raden zelfs aan om 25 gram lijnzaad per dag te eten om het ontwikkelen van borstkanker tegen te gaan. Je kunt de zaden gedroogd malen in de blender en ze dan mengen met wat yoghurt of besprenkelen over wat witte kaas.

Omega 9-vetzuren, die bijvoorbeeld in olijfolie zitten, kunnen ook het risico op borstkanker verminderen. Om het ontwikkelen van borstkanker te voorkomen, is het dus verstandig om vanaf nu bijvoorbeeld een paar theelepels olijfolie toe te voegen aan je salades.

Vermijd alcohol

Een overmatige consumptie van alcohol is ook een factor die sterk in verband wordt gebracht met het risico op het ontwikkelen van borstkanker. Hoe meer alcohol je drinkt, des te groter het risico.

Alcohol wordt in het lichaam omgezet in acetaldehyde. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze stof de groei van kankercellen bevordert. De stof ethanol die alcohol bevat, verstoort echter de opname van foliumzuur. Foliumzuur, soms ook wel vitamine B11 genoemd, is noodzakelijk voor de celdeling in het lichaam. Kankercellen delen zich snel en hebben daarom veel foliumzuur nodig. In dit opzicht heeft alcohol dus een positieve rol; dit geldt echter alleen wanneer er al sprake is van kanker.

Hoe dan ook raden we aan dit niet te gebruiken als reden om veel alcohol te drinken. Alcohol zorgt er namelijk ook voor dat het oestrogeengehalte stijgt. Daarom is het altijd beter om alcohol te vermijden om de kans op het ontwikkelen van borstkanker te verkleinen.

Beweging

Sporten

Het is ook wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die gemiddeld vier uur per week aan lichte vormen van lichaamsbeweging doen een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van borstkanker. Lichamelijke beweging vermindert namelijk de aanmaak van oestrogenen in het lichaam. Zorg dat je actief blijft door regelmatig te gaan wandelen, joggen, zwemmen of fietsen om borstkanker te voorkomen.

Hoewel je met deze tips de kans op het ontwikkelen van borstkanker kunt verkleinen, blijft het toch belangrijk om niet te vergeten regelmatig een borstonderzoek bij jezelf te doen. En als je je ergens zorgen over maakt, raadpleeg dan meteen je arts.

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook