Tips voor gezonde eierstokken

· 16 februari 2016

De eierstokken zijn een onderdeel van het vrouwelijk voortplantingsorgaan en zijn niet enkel onontbeerlijk voor de menselijke voortplanting, maar zijn eveneens belangrijk voor veel andere processen in het lichaam van de vrouw, zoals de menstruatie en het produceren van de hormonen progesteron en oestrogeen. Gezonde eierstokken horen daarom bovenaan je lijstje als je graag in topconditie blijft.

Helaas horen we ook regelmatig heel wat verhalen over wat mis kan gaan met de eierstokken. Vrouwen over de hele wereld hebben vaak te kampen met cysten, tumoren en zelfs eierstokken die voortijdig stoppen met functioneren. Heel belangrijk in de preventie van deze aandoeningen is een regelmatige screening en kiezen voor een aantal gezonde leefregels.

Hieronder kan je lezen welke risicofactoren de gezondheid van je eierstokken kunnen beïnvloeden en wat je zelf kan doen om deze te vermijden.

Mis deze belangrijke informatie niet!

1. Zwaarlijvigheid

Zwaarlijvigheid

We weten allemaal dat zwaarlijvigheid gelinkt wordt aan heel wat ziektes en aandoeningen, maar hoe kan dit nu precies gezonde eierstokken aantasten?

  • Een te hoog lichaamsgewicht verandert niet enkel de stofwisseling van het lichaam, maar heeft ook invloed op de werking van de hormonen. Als het lichaam vet begint op te slaan, dan ontstaan er eveneens veranderingen in de volledige hormoonhuishouding, waardoor zelfs veranderingen in het patroon van de menstruatie kunnen optreden.
  • Onderzoekers wijzen op het gevaar dat deze hormonale veranderingen kunnen leiden tot het ontstaan van het polycysteus-ovarium-syndroom en zelfs tumoren. Ook de vruchtbaarheid zou kunnen worden aangetast door een te hoog lichaamsgewicht en veranderende hormonale productie.

2. Genetische risicofactoren

Gezonde Eierstokken

Erfelijkheid. De ziektes waar onze grootmoeders en moeders mee te kampen hadden, liggen vaak ook de loer en verhogen de kansen dat ook onze voortplantingsorganen kunnen getroffen worden. Ontdek je bijvoorbeeld een ziektegeschiedenis van eierstokkanker in je eigen familie, dan kan er een verhoogde mogelijkheid zijn dat die ook bij jou tot ontwikkeling komt.

Er komen vaak kleine mutaties in het BRCA1 en BRACA2 gen voor die erfelijk zijn. Heel veel vrouwen vragen om deze reden een erfelijkheidstest aan, die kan uitwijzen of er een verhoogde kansen bestaan op het ontwikkelen van bepaalde ziektes. Zoals je misschien las elders op deze blog liet Angelina Jolie hierom ter preventie de eierstokken weghalen en kwam hierdoor vroegtijdig in de menopauze.

3. Kinderen krijgen op latere leeftijd

Onze grootmoeders en moeders kregen hun eerste kind op vrij jonge leeftijd. Voor de vrouwen nu is het echter niet altijd mogelijk om op dezelfde leeftijd al aan een baby te denken. Je studeert nog, je bouwt aan een carrière of je hebt gewoon een drukke baan buitenshuis en nog geen tijd om aan het moederschap te beginnen. Dit brengt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen vandaag aan kinderen beginnen tot rond de dertig.

Houdt dit een extra risico voor de gezondheid van vrouwen in? Medische experts ontdekten dat hoe meer ovulaties een vrouw heeft gedurende haar leven, hoe groter de kans wordt op het krijgen van een aandoening aan de eierstokken. Kinderen krijgen onder de leeftijd van 26 zou het risico op het krijgen van eierstokkanker aanzienlijk verminderen.

De eerste baby na de leeftijd van 35 daarentegen vermindert de bescherming tegen verschillende ziektes aan de eierstokken.

4. De gevaren van talkpoeder

Talkpoeder op Babybillen

Het gebruik van talkpoeder wordt al geruime tijd gelinkt aan een hoger risico op het krijgen van eierstokkanker om de volgende redenen:

  • Talkpoeder bestaat onder meer uit magnesiumsilicaat, dat de giftige stof asbest bevat. Asbest staat erom bekend verschillende soorten kanker te veroorzaken, waaronder eveneens eierstokkanker. Er zou eveneens een verhoogde kans bestaan om borstkanker te krijgen, omdat de stof ook vaak gebruikt wordt in deodorants.
  • In Amerika is het daarom sinds 1970 wettelijk bepaald dat talkpoeder volledig magnesiumsilicaatvrij moet zijn, maar helaas geldt deze maatregel niet overal ter wereld.
  • Een verhoogd voorkomen van kanker bij vrouwen is ontstaan doordat talkpoeder gebruikt wordt voor jonge babies. De kleine stofdeeltjes worden ongemerkt ingeademd en zorgen ervoor dat giftige stoffen het lichaam binnendringen.

Denk eraan altijd de bestanddelen van talkpoeder en schoonheidsproducten te controleren op de aanwezigheid van magnesiumsilicaat.

5. Vetrijke voeding

Vette Voeding

Zoals je wellicht al weet, raden we als gezonde leefwijze altijd een evenwichtig en gezond dieet aan in combinatie met lichaamsbeweging en het voldoende drinken van water. Probeer ongezonde vetten te vermijden.

We houden allemaal van cake, muffins en taartjes, die heerlijke producten klaargemaakt met geraffineerd, wit meel en zout. Deze ongezonde combinatie vergroot echter het risico op het ontstaan en de groei van tumoren, ook in de eierstokken.

Eet veel fruit en groenten en geniet van een fris glas water, natuurlijk fruitsap of verkwikkende kruideninfusies. En onthoud dat alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet mogelijk veranderingen aanbrengen in de productie van het geslachtshormoon oestrogeen. Zorg voor jezelf en verminder het risico op eierstokkanker door deze gezonde leefregels te volgen.