Cakerecept zonder bloem, zuivel en suiker

· 7 december 2015
Om de calorieën in onze recepten te verminderen, kunnen we witte suiker vervangen door natuurlijke zoetstoffen, zoals stevia, honing of agavesiroop.

Elke dag komen er meer mensen bij die voorzichtig willen zijn met wat ze eten en die voedingsmiddelen uit hun dieet willen halen die ze niet tolereren, zoals voedingsmiddelen die gluten of lactose bevatten. Andere voedingsmiddelen zoals witte suiker zouden volledig uit onze diëten gehaald moeten worden, aangezien ze net als gif zijn voor onze gezondheid.

In dit artikel zullen we je een verrukkelijk cakerecept geven waar geen bloem, suiker of zuivel in zit. Het is ook erg makkelijk om te maken en bevat een aantal verrassende ingrediënten waar je van zult houden!

Bloem

Ons dieet van vandaag de dag is voornamelijk gebaseerd op bloem. Tijdens elke maaltijd gedurende de dag zit er wel een gerecht tussen dat dit bevat. Brood, pasta, gebakjes, pizza, pannenkoeken, biscuits, koekjes etc.

Daarom moeten niet alleen personen met coeliakie bloem vermijden omdat het gluten bevat, maar we zouden allemaal goede alternatieven moeten hebben om bloem te vervangen. In dit geval kunnen we bloem vervangen door kikkererwten, wat misschien wel als een verrassing komt.

Kikkererwtenbloem is erg bekend in sommige culturen en in dit geval zullen we gekookte kikkererwten gebruiken, wat een geweldige extra voedingswaarde en eiwitten toevoegt aan ons recept. Dit is een verrukkelijke manier om kikkererwten te eten!

Zoet Brood

Zuivelproducten

Naast de personen die een lactose-intolerantie hebben, zijn er genoeg anderen die zuivelproducten willen vermijden vanwege hun cholesterolgehalte of omdat ze slijm, huidproblemen, allergieën etc. veroorzaken.

Voor dit recept heb je geen melk, yoghurt of boter nodig en om deze reden is het een cake die gezond en makkelijk te verteren is.

Suiker

Witte suiker is volledig onnodig voor ons dieet. Verscheidene onderzoeken hebben bewezen dat het een gif is dat het lichaam demineraliseert en verzuurt en onze gezondheid verslechterd, omdat we het in grote hoeveelheden gedurende de dag consumeren.

In dit cakerecept zullen we witte suiker vervangen door een steviazoetstof, maar we zouden ook honing of agavesiroop kunnen gebruiken, aangezien beide gezonde alternatieven zijn.

Suikerklontje

Een cake rijk aan eiwitten

De meeste cakes bevatten vaak een hoop bloem, suiker of crème. Deze cake is echter rijk aan eiwitten dankzij de toevoeging van kikkererwten en eieren, waardoor hij erg voedend is, zonder voor gewichtstoename te zorgen. In tegendeel juist, want het zal een geweldig recept zijn om tijdens het ontbijt of als een snack te eten of je kan het zelfs als een verzadigend dessert met weinig vet consumeren.

Het is ook een ideaal recept voor kinderen en atleten. En het beste van alles is, dat niemand op zal merken dat het gemaakt is met kikkererwten.

Ingrediënten

 • 500 gram gekookte kikkererwten (je kan de soort gebruiken die in blik en al gekookt verkocht wordt of ze zelf koken zonder zout).
 • 2 kopjes donkere chocolade, die gesmolten gaat worden. Koop de soort zonder suiker en melk of een gelijkmatige hoeveelheid pure cacaopoeder.
 • 4 eieren.
 • 2 volle eetlepels met vloeibare stevia (zonder smaak en met een transparante kleur) of 100 gram honing of agavesiroop.
 • Een halve theelepel bakpoeder.
 • 2 handenvol geschilde en gesneden noten.
 • Optioneel: kaneel, kardemom, gember, vanille-essentie.

Uitleg

De bereiding is extreem makkelijk en erg snel. Je zou deze stappen moeten volgen:

 • Verhit de oven voor op 180 graden Celsius.
 • Als je chocolade gebruikt om te smelten, dan moet je dat au bain marie doen (de chocolade in een schaal of klein pannetje in een grotere pan gevuld met water zetten en dit verwarmen).
 • Klop de eieren en voeg de kikkererwten toe. Je zou alles goed moeten kloppen totdat het een erg fijne textuur heeft. Het zal een stuk sneller gaan als je een blender of keukenmachine hebt.
 • Voeg het bakpoeder en de zoetstof die je uitgekozen hebt toe.
 • Voeg tot slot de gesmolten chocola of cacao en de gesneden noten toe.
 • Als je wilt kan je een kruid toevoegen om de smaak van de kikkererwten nog meer te verbergen, maar dit zal al gedaan worden door de chocola. Je kan het ook een persoonlijk tintje geven voor een andere smaak door een beetje kaneel, kardemom, gember, vanille-essentie, sinaasappelschil etc. toe te voegen.
 • Bereid het taartblik voor. Bedek het blik met een licht laagje olie en bloem om te voorkomen dat de cake blijft plakken.
 • Doe hem in de oven en laat hem er 40 minuten op 180 graden Celsius in zitten. Haal hem daarna uit de oven en laat hem afkoelen.
Afbeeldingen ter beschikking gesteld door Xavi Talleda, Uwe Hermann en Olya Sanakoev