Kinderen krijgen na je 35e

Het kan zijn dat je pas op latere leeftijd moeder wordt omdat je eerst dingen wil doen die het kinderen krijgen in de weg staan. Hoewel je al ouder dan 35 bent kan je zwangerschap nog altijd op een normale wijze verlopen. Denk aan onze aanbevelingen om het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden.
Kinderen krijgen na je 35e

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je dit leest, dan is het waarschijnlijk omdat je denkt dat je geen moeder meer kunt worden na je 35e. Dit hoeft echter niet zo te zijn!

De meeste vrouwen die op latere leeftijd kinderen krijgen hebben volkomen normale zwangerschappen. Natuurlijk kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Maar onthoud dat er niets is om je overmatig zorgen over te maken.

Je leeftijd en de mate van volwassenheid die je hebt als je je kind gaat opvoeden hebben sterk invloed op hun ontwikkeling en hun kindertijd.

In werkelijkheid kiezen veel vrouwen ervoor om op latere leeftijd kinderen te krijgen. Biologisch gezien ligt de perfecte leeftijd om kinderen te krijgen rond je 25e.

De levensstijl van de moderne vrouw heeft er echter voor gezorgd dat vrouwen nu op steeds latere leeftijd kinderen krijgen.

Ja, het is zo dat zwanger worden na je 35e een grotere uitdaging voor je lichaam kan zijn. Ook bestaan er grotere risico’s tijdens de geboorte van je kind. Maar regelmatige controles door dokters kunnen je helpen een gezonde zwangerschap te hebben.

Ondertussen breng het krijgen van kinderen na je 35e vele voordelen met zich mee. Zo ben je op die leeftijd waarschijnlijk financieel gezien meer stabiel. Dit maakt dat je gelukkiger zult zijn tijdens je moederschap.

Misschien vind je dit ook interessant: 6 tips voor een sterkere moeder-kindrelatie

Wat je moet weten over kinderen krijgen na je 35e

Zwanger worden na je 35e kent vele voordelen

Rond je 35e heb je waarschijnlijk een gezondere levensstijl dan in eerdere jaren. Ook heb je inmiddels beter door wat je lichaam nodig heeft. Daarnaast begrijp je nu hoe belangrijk het is om je lichaam goed voor te bereiden op het gedurende 9 maanden dragen van leven.

Je zult daarom de fysieke voorbereiding en gezonde voeding een stuk serieuzer nemen.

Verschillende studies tonen aan dat vrouwen na hun 35e zwangerschapsverschijnselen beter kunnen verdragen. Denk hierbij aan onder andere brandend maagzuur, misselijkheid bij het opstaan en een verhoogde behoefte om naar de wc te gaan.

Wat je wel moet onthouden is dat je vruchtbaarheid na je 35e snel afneemt. Je bent tot wel 50% minder vruchtbaar dan toen je 20 was.

De hoeveelheid eitjes die je lichaam aanmaakt is niet het enige waar het om gaat. Je hebt ook een grotere kans om een kind te baren met chromosoomafwijkingen.

Vrouwen ouder dan 35 hebben een grotere kans op complicaties tijdens de geboorte. Er kunnen veel verschillende dingen gebeuren:

 • Het kan zijn dat je epiduraal verdoofd moet worden.
 • De geboorte dient te worden opgewekt.
 • Ook kan je kindje foetale stress krijgen.
 • Er kunnen extra hulpmiddelen, zoals verlostangen en zuignappen, gebruikt worden bij de geboorte.
 • Tenslotte kan het zo zijn dat je een keizersnede nodig zult hebben.

Omdat vrouwen ouder dan 35 minder vruchtbaar zijn, kan het voor hen dus een grote uitdaging zijn om kinderen te krijgen. Je kunt er altijd voor kiezen om een dokter te vragen wat er mogelijk is om je te helpen om zwanger te worden.

Neem medische overwegingen mee in je beslissing

Zwangere vrouw op bed

Bij het kinderen krijgen na je 35e kunnen verschillende complicaties tijdens de zwangerschap optreden zoals:

 • (te) hoge bloeddruk.
 • vroeg-geboorte.
 • problemen met je placenta.
 • zwangerschapsdiabetes.
 • nierstenen en nierkolieken.
 • grotere kans op doodgeboorte.

Daarnaast lijden oudere vrouwen vaker aan chronische gezondheidsproblemen dan jongere vrouwen. Lijd je aan een chronische ziekte, of neem je langdurig medicijnen? Dan is het belangrijk om je dokter te raadplegen voor advies en of het nodig is om je medicijninname te veranderen.

Ook hebben oudere zwangere vrouwen meer kans op complicaties tijdens de geboorte. Als je 35 jaar of ouder bent, is de kans op een kiezerssnede groter. Ga je een afspraak voor een keizersnede maken? Denk er dan aan dat het belangrijk is dat je dokter jou onderzoekt op alle risicofactoren die jou of je kindje kunnen beïnvloeden.

Wie zegt dat je te oud bent voor een kind?

Het moederschap is een tijd die je moet koesteren. Het krijgen en opvoeden van een kind is één van de meest waardevolle ervaringen die je ooit zult hebben. Laat wat de maatschappij zegt geen invloed hebben op je wens om moeder te worden.

Je hebt meer dan drie decennia aan levenservaring opgedaan. Dit maakt dat je een volwassen vrouw bent. Iemand met veel ervaring, die in staat is om elke uitdaging van het moederschap aan te gaan. Daarnaast zul je nog steeds genoeg energie hebben om je kind op te voeden en te verzorgen.

Het is belangrijk om je persoonlijke ambities te vervullen voor je kinderen krijgt. Zo zorg je ervoor dat je meer tijd hebt voor je kinderen.

Geniet van je toekomstige moederschap als je gezondheid in orde is

Dokter beluistert een zwangere buik

Misschien schrik je van de risico’s van het zwanger worden na je 35e. Maar medische preventie helpt je om je zwangerschap zo risicoloos mogelijk te doorstaan. Als je het advies van je dokter opvolgt en regelmatig controles laat uitvoeren dan is er niets om bang voor te zijn.

Ten eerste is preconceptioneel advies van belang. Dit verzekert je dat je gezond bent voor je zwanger wordt. Tijdens deze controle is het belangrijk om je dokter te spreken over:

 • De medische achtergrond van je familie en die van je partner.
 • Vaccinaties die je nog niet gehad hebt.
 • Eventuele medicijnen die je neemt.
 • Gezondheidsproblemen uit het heden of verleden van jou en je partner.

Met deze informatie kan je dokter erfelijke problemen, die invloed kunnen hebben je foetus, beter opsporen. Ook kan zo meer gericht behandeld worden om deze problemen op te lossen. En slik je medicijnen voor een aangeboren aandoening? Dan kan je dokter deze vervangen voor medicijnen die veiliger voor je zwangerschap zijn.

Adoptie is een goed alternatief

We zeiden het al: na je 35e ben je niet meer zo vruchtbaar als vroeger. Maar, als je toch moeder wilt worden, dan kun je altijd overwegen een kind te adopteren. Adoptie is niets anders dan het geven van een kind aan een familie die er graag één wil hebben.

De wens om moeder te zijn moet je grootste motivatie zijn bij het adopteren. Laat je emoties je niet overweldigen. Adoptie is een beslissing die je altijd samen met je partner zou moeten nemen.

Conclusie

Hoewel je leeftijd misschien een obstakel kan zijn om zwanger te worden kun je toch echt moeder worden na je 35e. Het is belangrijk dat je geen controle overslaat en dat je erg zorgvuldig omgaat met je dokter’s aanbevelingen.

Volg een uitgebalanceerd dieet. Vermijd het gebruik van geraffineerde suikers en verminder de hoeveelheid vet in je dieet. Eet meer fruit, groenten en voedingsmiddelen rijk aan voedingsvezels.

Het klinkt misschien moeilijker dan het is. Maar doe er alles aan wat je kunt om stress te voorkomen. Doe aan yoga om te ontspannen. Angstgevoelens kunnen onvruchtbaarheid bij vrouwen veroorzaken.

Probeer om niet depressief te worden als het je niet lukt om zwanger te worden. Praat met je partner over andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld een medische ingreep of het adopteren van een kind. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.