Wat je nooit met een baby mag doen

Zwangere vrouwen krijgen vaak veel advies van de ervaren moeders en grootmoeders om hen heen. Dit betekent echter niet dat hiermee alles gelijk in orde is. Zo zijn er dingen die je nooit met een baby moet doen. Weet jij welke dat zijn?
Wat je nooit met een baby mag doen

Laatste update: 27 april, 2019

Moeder zijn is een ingewikkelde en zware opgave. Met een goede dosis geduld en een hele hoop liefde, zul je deze taak echter met vlag en wimpel voltooien. Tegelijkertijd kan het ook helpen om te weten wat de dingen die je nooit moet doen met een baby zijn.

Het is waar dat moeder zijn een moeilijke klus is, vooral als het je eerste kindje is. Het is echter ook weer niet onmogelijk. Met de juiste informatie en wat hulp en oefening, ben je goed uitgerust om je kind gezond en gelukkig te laten opgroeien.

Maar er zijn ook een aantal dingen die je nooit moet doen met een baby, en wij vertellen je wat ze zijn.

Dingen die je nooit moet doen met een baby

1. Je baby te lang laten huilen

Als moeder kom je zeker momenten tegen waarop je het erg druk hebt. Maar vergeet niet dat je kindje de hele tijd je zorg nodig heeft en dat hij met je probeert te communiceren en je aandacht probeert te trekken. Huilen is de enige manier waarop baby’s hun behoeften kenbaar kunnen maken.

Je kindje te lang laten huilen is daarom een van de eerste dingen die je nooit moet doen met een baby. Hij zal er verdrietig van worden.

Bovendien kan dit er voor zorgen dat zijn stressniveau omhoog gaat en afhankelijkheid, onzekerheid en mogelijke schade aan zijn emotionele en intellectuele ontwikkeling veroorzaken.

Je baby te lang laten huilen is een van de dingen die je nooit moet doen met een baby

Door echter altijd naar je kleine te luisteren en voortdurend met hem te communiceren, zal je zijn vertrouwen in jou aanzienlijk versterken. Hierdoor zal hij in de toekomst geen kind worden dat problemen heeft met zijn zelfbeeld, maar juist opgroeien tot een evenwichtig persoon.

2. Je baby op zijn buik laten slapen

Vroeger zei men dat het gunstig kan zijn om een baby op zijn buik te laten slapen omdat dit kon helpen tegen overtollig darmgas en verstikking door braken kon verhinderen.

Onze huidige kennis vertelt ons echter het tegenovergestelde: een baby op zijn buik laten slapen verhoogt juist de kans op een plotselinge dood door verstikking.

Leg je kindje daarom op zijn rug voor het slapengaan. Dit is de beste manier om onnodige risico’s te vermijden.

3. Je baby alleen laten zonder dat er iemand op hem kan letten

Je begaat een ernstige fout door te denken dat baby’s te klein zijn om te bewegen als je ze alleen laat.

Eén van meestvoorkomende redenen waarom baby’s vallen is namelijk dat hun ouders hen alleen achterlaten op een commode of een ander oppervlak. Een klein kindje kan namelijk gemakkelijk van een commode afrollen en echt gewond te raken.

4. Je baby door elkaar schudden of te hard tegen je aan drukken

Ouders zijn vaak geneigd om hun baby speels een beetje heen en weer te schudden om hem te laten stoppen met huilen, en soms werkt het. Het kan echter ook onomkeerbare schade veroorzaken.

Het door elkaar schudden of te hard tegen je aan drukken van kleine kinderen kan het shakenbabysyndroom veroorzaken. Dit syndroom wordt gedefinieerd als een trauma waarbij de hersenen heen en weer bewegen in de schedel. Het kan de volgende problemen veroorzaken:

  • Kneuzingen en bloedingen
  • Blindheid
  • Gehoorverlies en spraakstoornissen
  • Schade aan de nek
  • Permanente hersenschade
  • Dood

5. Lijfstraffen op je baby toepassen

Als je denkt dat je baby zich misdraagt, moet je hem geen tik op zijn bil of op zijn hand geven. Wat je moet doen, is hem in de ogen aankijken en hem met een stevige stem tegen hem spreken.

Het fysiek straffen van een baby kan er namelijk voor zorgen dat je een agressief kind met een laag zelfbeeld krijgt.

Tegelijkertijd kan ook zijn zelfvertrouwen beschadigd raken, omdat hij zich ongemakkelijk zal voelen in de aanwezigheid van zijn ouders. Slechte intellectuele groei en lage motivatie om nieuwe dingen te leren zijn andere mogelijke gevolgen.

6. Je baby niet helpen om een boertje te laten

Ook dit is een van de dingen die je nooit moet doen met een baby. Boertjes laten na het eten is voor baby’s namelijk belangrijk om de gassen die hun lichaam produceert na het eten te laten ontsnappen.

Als je dat niet doet, kan je baby later last krijgen van buikpijn. En dit betekent natuurlijk dat hij zal huilen en niet in slaap zal kunnen vallen.

7. Je baby verschillende soorten voedsel geven

Je baby te veel verschillend voedsel geven is een van de dingen die je nooit moet doen met een baby

Het is een veel voorkomende fout van jonge moeders om hun baby iets anders te eten te geven dan borst- of flesvoeding.

Het is echter belangrijk om te weten dat het spijsverteringsstelsel van een baby zich in zijn eerste levensmaanden nog aan het ontwikkelen is. Daarom kan het een ​​voedselallergie of intolerantie veroorzaken als je je baby ander voedsel geeft.

8. Je baby in contact laten komen met bacteriën en virussen

Nog één van de dingen die je nooit moet doen met een baby, is hem vasthouden of aanraken zonder eerst je handen te wassen. Je moet je handen meerdere keren per dag wassen. Op deze manier kun je de verspreiding van ziekten door bacteriën en virussen effectief voorkomen.

Het is tegelijkertijd net zo belangrijk om uit de buurt te blijven van mensen die milde griep- of verkoudheidsverschijnselen hebben.

Als je baby hiermee namelijk geïnfecteerd raakt, dan kan dit complicaties veroorzaken zoals:

  • longontsteking
  • bronchitis
  • andere ernstige ademhalingsproblemen

Nog enkele aanbevelingen

We raden aan om rechtstreeks advies te vragen aan een deskundige als je twijfelt over wat je wel moet doen en welke dingen je nooit moet doen met een klein kindje. Hiermee voorkom je verwarring en weet je zeker dat je de juiste informatie krijgt.

Als je je zorgen maakt over hoe je voor je kleintje moet zorgen, aarzel dan niet om hulp te vragen aan iemand met ervaring.

Maar onthoud echter ook dat het met name belangrijk is om je kleintje veel liefde te geven. Hem het gevoel te geven dat je er altijd voor hem zult zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.