Stinkende schoenen voorkom je met deze 7 trucjes

Om nare geurtjes te laten verdwijnen, moeten we niet alleen de stank verwijderen, maar ook de oorzaak ervan achterhalen. 
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 15 februari, 2023

Wat kun je doen tegen stinkende schoenen? Soms blijven zweet of bacteriën in de binnenkant van je schoenen hangen en is de geur die ze verspreiden maar moeilijk te verwijderen. Maar maak je geen zorgen, er bestaan trucjes die je kunnen helpen die nare geur uit je schoenen te laten verdwijnen. Kom er hieronder achter welke trucjes dit zijn.

1. Truc met baking soda

Stinkende schoenen voorkom je met baking soda

Deze truc is waterdicht. In enkele van onze andere artikelen hebben we al aangegeven hoeveel voordelen baking soda biedt met betrekking tot het schoonmaken van je huis.

Als natuurlijk chemisch element is baking soda in staat vlekken, geurtjes en vocht te absorberen. Dit poeder is daarom dan ook één van de beste trucjes om die onaangename geur in je schoenen te laten verdwijnen.

Hoe gebruik je het? Het is erg eenvoudig: besprenkel de binnenkant van je stinkende schoenen met een theelepel baking soda en laat dit gedurende de nacht zitten. Je zult merken dat je schoenen de volgende ochtend weer net als nieuw zijn.

2. Truc met talkpoeder

Stinkende schoenen voorkom je met talkpoeder

Talkpoeder heeft ongeveer dezelfde werking als baking soda. Het is in staat vocht te absorberen en zo slechte geurtjes te verwijderen. Je kunt talkpoeder op twee manieren gebruiken.

Je kunt de binnenkant van je stinkende schoenen besprenkelen met wat talk- of babypoeder, dit een nacht laten zitten en de volgende ochtend weer schoonmaken.

Maar er bestaat nog een manier die ook erg makkelijk en handig is. Besprenkel je voeten met talkpoeder voordat je je schoenen aantrekt. Je voeten zullen zo minder zweten. Dit is erg handig en effectief.

3. Truc om bacteriën te doden

Stinkende schoenen voorkom je met lavendel

Deze truc is niet alleen interessant, maar ook erg effectief. Het zou handig zijn om altijd wat salie en lavendel in huis te hebben. Deze twee planten zijn namelijk erg goed in het bestrijden van vieze geurtjes.

Om de geur in je schoenen te laten verdwijnen, plaats je in elke schoen een paar salieblaadjes en een paar lavendeltakjes.

Zet je schoenen vervolgens op het balkon of in de tuin, zodat de frisse lucht kan helpen de bacteriën te doden. De volgende ochtend zullen je schoenen weer fris ruiken en klaar zijn om gedragen te worden.

4. Truc met sinaasappel, citroen of grapefruit

Stinkende schoenen voorkom je met citrusvruchten

Ook dit middel is erg eenvoudig. Gooi de schil van citroenen, sinaasappels of grapefruits nooit weg. Deze schillen kun je namelijk goed gebruiken om je stinkende schoenen weer fris te laten ruiken.

Wij raden aan de schillen in je schoenen te leggen en ze gedurende de nacht te laten zitten. Deze truc kan niet missen.

5. Truc met tea tree olie

Stinkende schoenen voorkom je met tea tree olie

Van alle essentiële oliën die ontsmettende eigenschappen hebben, is tea tree olie ongetwijfeld het meest effectief. Tea tree olie is verkrijgbaar in reformwinkels of drogisterijen.

De olie is niet duur en kan zowel worden gebruikt om de geur uit je schoenen te verwijderen als voor het maken van je eigen ontsmettingsgel voor de handen.

Voor fris ruikende schoenen die vrij van bacteriën zijn, hoef je slechts twee keer per week de binnenkant van je schoenen te besprenkelen met een paar druppeltjes tea tree olie. Het is erg simpel!

6. Achterhaal de oorzaak van stinkende schoenen

We weten allemaal dat schoenen gaan stinken door zwetende voeten. Maar je hebt waarschijnlijk ook wel gemerkt dat sommige schoenen erger stinken dan andere.

Het zou kunnen dat de binnenkant van deze schoenen meer zweet absorberen en vasthouden, waardoor bacteriën zich makkelijker kunnen verspreiden.

Als je merkt dat de geur in je schoenen niet zo gemakkelijk wegtrekt, probeer dan geregeld de binnenzolen te vervangen. Als je de binnenzolen niet kunt verwijderen, probeer dan enkele van bovenstaande trucjes uit om de zolen te beschermen tegen bacteriën en een slechte geur.

Onthoud dat een slechte geur op de lange termijn voetproblemen kan veroorzaken en een goede hygiëne is dan ook belangrijk.

7. Hygiënisch schone schoenen

  • Draag als het kan niet elke dag dichte schoenen. Dit is namelijk slecht voor de gezondheid van je voeten en draagt bij aan een slechte geur.
  • Trek wanneer je thuis komt je schoenen uit en laat ze luchten.
  • Het doet er niet toe of je schoenen van goede of middelmatige kwaliteit zijn, alle schoenen absorberen geurtjes. Daarom is het belangrijk om de schoenen schoon te houden. Borstel de buitenkant van je schoenen dagelijks schoon en gebruik voor de binnenkant een vochtige doek met wat wasmiddel. Schrob de binnenkant goed schoon om vlekken en vocht te verwijderen.
  • Als je last hebt van extreme zweetvoeten, dan maak je het beste gebruik van de truc met talkpoeder om het zweet te verminderen. Deze eenvoudige truc zal ervoor zorgen dat je voeten de hele dag door fris zullen blijven ruiken.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.