9 gezonde gewoontes die zorgen voor een lang leven

Er zijn ongezonde gewoontes waarmee je je gezondheid in gevaar brengt. Gelukkig zijn er ook gezonde gewoontes waardoor je een goede gezondheid behoudt.
9 gezonde gewoontes die zorgen voor een lang leven

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Onze leefstijlen hebben een enorm effect op ons leven en de manier waarop we ouder worden, zowel mentaal als fysiek. Het is aangetoond dat bepaalde gezonde gewoontes kunnen helpen om een productief en gezond leven te leiden, waarbij je er jong uitziet, je jong voelt en je leven jaren langer kan duren.

Verouderen is een natuurlijk en onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar er zijn bepaalde ongezonde gewoontes waarmee je dat proces versnelt en je gezondheid in gevaar brengt, waardoor je ouder lijkt en jaren minder leeft.

Gelukkig zijn er ook gezonde gewoontes waarmee je lichaam jong voelt en lijkt, waardoor je door de jaren heen een goede gezondheid kunt houden. De volgende paragrafen geven een paar van die gezonde gewoontes waarmee je een langer, gezonder leven kunt leiden.

9 gezonde gewoontes die zorgen voor een lang leven

Eet gezond

Een gezond dieet is gematigd en gevarieerd. Je lichaam heeft namelijk van alles een beetje nodig en iedere voedselsoort heeft zijn eigen voordelen. Sommige soorten voeding worden weliswaar meer aangeraden dan andere, maar de beste manier om een gezond dieet te garanderen is door alle essentiële elementen goed te balanceren.

Kies dus altijd voedsel dat rijk is aan vezels, vitamines en mineralen. Het is ook belangrijk om in de gaten te houden dat overdaad schadelijk is, vooral met betrekking tot vet- en suikerrijk voedsel.

Hanteer goede dagelijkse hygiëne

Handen Wassen

Je weet dat goede hygiënische gewoontes belangrijk zijn voor het bestrijden van schadelijke ziektekiemen die je gezondheid in het geding kunnen brengen.

Het is dus van belang om je lichaam goed te wassen en ieder onderdeel te voorzien van de zorg die het nodig heeft. Zo hebben je intieme gebieden veel meer aandacht nodig, net zoals je handen en mond.

Beweeg dagelijks

Het is voor 100% bewezen dat beweging niet alleen goed is voor je fysieke, maar ook voor je mentale gezondheid. De manier waarop mensen omgaan met de wereld om hen heen is enorm veranderd door technologie, dus het is belangrijk om je lichaam consistent gezond te houden door regelmatig te sporten.

Zo onderhoud je een gezond lichaamsgewicht en voorkom je ziekte. Het is makkelijk om zo’n bewegingsroutine te beginnen en het kan leuk zijn. Kies de trap in plaats van de lift, ga een eind rennen of zwem, spring of dans. Wat je ook maar leuk vindt om te doen.

Voorkom ongelukken

Bloemen

Die kleine huis-tuin-en-keukenongelukjes, die invloed kunnen hebben op onze gezondheid, kunnen vaak worden voorkomen. Vermijd situaties met een hoog risico, zoek hulp als er zwaar werk moet worden gedaan en neem altijd even de tijd om na te denken over mogelijk gevaarlijke klusjes rondom het huis of op werk.

Vermijd alcohol en sigaretten

Veel jonge mensen leggen een verband tussen alcoholgebruik en plezier. Als je al jong begint te drinken, komt je gezondheid in gevaar en ontstaan vaak langetermijneffecten die niet makkelijk te behandelen zijn. Alcohol is een giftige stof en kan verslaving veroorzaken. 

Sigaretten zijn een andere ongezonde gewoonte die veel mensen volhouden. We weten dat tabak een negatief effect kan hebben op je lichaam en dat het kan leiden tot de dood. Vermijd die gewoontes dus en kies liever voor een leven dat vrij is van alcohol en tabak.

Doe hersenoefeningen

Hersenoefeningen

Net zoals je lichaam hebben je hersens oefening nodig om gezond en fit te blijven en om het proces van ouderdom te vertragen. Mentale oefeningen zijn makkelijk om te doen en kunnen je helpen om je mentale functioneren verder te ontwikkelen. Het is genoeg om gezonde gewoontes aan te houden, zoals:

 • Lezen
 • Puzzelen
 • Schrijven
 • Concentratie oefeningen
 • Meditatie oefeningen

Misschien ook interessant om te lezen:
Tips om je hersenen te stimuleren

Geniet van je vrije tijd

De beste manier om je jong te blijven voelen, gezond te blijven en een goed leven te leiden, is om te genieten van je vrije tijd met activiteiten die je leuk en ontspannend vindt.

 • Breng tijd door met je familie of vrienden.
 • Ga op reis.
 • Bezoek concerten.
 • Gooi je routine eens door de war.

Het is namelijk de beste manier om volledig van het leven te genieten.

Vermijd stress

Stress

In de praktijk lijden veel mensen aan ziektes ten gevolge van stressAlles, van je werk- en thuissituatie tot technologie en nog veel meer dagelijkse factoren, kan leiden tot stress, nervositeit, depressie en tientallen andere symptomen die ons fysiek en emotioneel in de war brengen.

Drink meer water

Water is leven en we weten dat het merendeel van ons lichaam bestaat uit water. Zorg dus dat je iedere dag ten minste twee liter water binnen krijgt om gehydrateerd en gezond te blijven en om je huid jonger te laten lijken. Water heeft zoveel goede eigenschappen, dat je er iedere dag gebruik van zou moeten maken! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Water and nutrition. (2016).
  cdc.gov/healthywater/drinking/nutrition/
 • Institute of Medicine of the National Academies. (2005). Chapter 4: Water. Dietary reference intakes for water, potassium, sodium, chloride, and sulfate.
  nap.edu/read/10925/chapter/6
 • American Council on Exercise. (n.d.). Exercise library.
  acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/exercise-library/
 • CMAJ. 2006 Mar 14; 174(6): 801–809. Health benefits of physical activity: the evidence. doi: 10.1503/cmaj.051351
 • University of Washington School of Medicine. (2018). No safe level of alcohol, new study concludes. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180824103018.htm
 • Int J Angiol. 2007 Autumn; 16(3): 77–83. Cigarette smoke and adverse health effects: An overview of research trends and future needs. doi: 10.1055/s-0031-1278254

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.