5 gezonde voedingsmiddelen die je mogelijk teveel eet

De meeste mensen weten welke voedingsmiddelen ze moeten eten om gewicht te verliezen en gezond te blijven. Wist je echter dat je ze ook teveel kan eten?
5 gezonde voedingsmiddelen die je mogelijk teveel eet

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste personen weten welke voedingsmiddelen ze moeten eten om gewicht te verliezen en/of gezond te blijven en wanneer we op een dieet gaan vullen we onze koelkast met deze producten. Is het ook mogelijk om teveel van een goed iets te nemen?

Jazeker! En dat geld ook voor gezonde voedingsmiddelen. We kunnen ze teveel eten. Hieronder laten we 5 voedingsmiddelen zien die je mogelijk teveel eet!

5 gezonde voedingsmiddelen die je mogelijk teveel eet

1. Cornflakes

Je weet dat je van de cornflakes met suiker af moet blijven en juist degene moet kiezen die volkoren granen als hoofdingrediënt heeft. Een grote kom volkoren cornflakes te vaak eten, kan echter resulteren in een consumptie van teveel calorieën.

Dit is een groot probleem wanneer je zware cornflakes zoals muesli eet. Het is erg makkelijk om honderden calorieën in één sessie te eten, zonder dat je het door hebt. De aanbevolen porties zijn namelijk:

  • 1/4 kopje muesli
  • 1 kopje cornflakes
  • 2 kopjes gepofte rijst

2. Gedroogd fruit

noten

Iedereen weet dat gedroogd fruit erg gezond voedsel is. Het bevat gezonde vetten en helpt ook om je verzadigd te voelen. Het is echter erg makkelijk om teveel gedroogd fruit zoals walnoten te eten, vooral als je ze rechtstreeks uit een grote verpakking eet.

De aanbevolen hoeveelheid is 30 gram gedroogd fruit. Dit betekent dus een handvol (ter grootte van golfballen).

3. Olijfolie

Een groene salade met olijfoliedressing is gezond, dat is waar. Groene groenten zijn erg voedzaam en olijfolie bevat mono-onverzadigde vetten. Dit zijn gezonde vetten, die geweldig voor je hart zijn. Je moet echter onthouden dat olijfolie calorieën bevat, in ieder geval 100 calorieën per eetlepel.

Daarom zou je niet teveel moeten consumeren, ook al is het belangrijk. De aanbevolen dosering olijfolie is dus 1 tot 2 eetlepels, een hoeveelheid gelijk aan een shotglas.

4. Hummus

Hummus of kikkererwtenpuree is een erg gezonde snack. Kikkererwtenpuree bevat eiwitten en gezonde vetten en verse groenten gedipt in hummus zijn een geweldige snack. Het is echter makkelijk om teveel te eten, vooral als je grote potten hummus koopt.

De aanbevolen hoeveelheid van dit voedsel is namelijk ongeveer 2 eetlepels hummus.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe maak je een lightversie van hummus van kikkererwten?

5. Vers geperste sinaasappelsap

sinaasappelsap

Sap is gezond, omdat het fruit en voedingsstoffen bevat. Er is echter het probleem dat je teveel suiker en veel minder vezels consumeert, vergeleken met als je het fruit in z’n geheel opeet.

Het beste is dus om een glas sap te vervangen door een hele sinaasappel. Hierdoor zal je veel meer vezels consumeren en het kauwen van je voedsel zal je helpen om minder calorieën te consumeren. Vers geperste sinaasappelsap is misschien gezond, maar de aanbevolen hoeveelheid is 100-180 ml. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.
  • Zhang X., Guan T., Yang B., Chi Z., Wang ZY., Gu HF., A novel role for zinc transporter 8 in the facilitation of zinc accumulation and regulation of testosterone synthesis in Leyding cells of human and mouse testicles. Metabolism, 2018. 88: 40-50.
  • Pelucchi C., Bosetti C., Galeone C., La Vecchia C., Dietary acrylamide and cance risk: an updated meta analysis. Int J Cancer, 2015. 136 (12): 2912-22.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., Nucci D., Realdon S., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.