Onregelmatige slaap kan het risico op hartproblemen vergroten

Er is een verband tussen een goede nachtrust en het risico op hartproblemen. Lees in dit artikel wat onderzoek hierover te zeggen heeft!
Onregelmatige slaap kan het risico op hartproblemen vergroten
Elisa Martin Cano

Geschreven en geverifieerd door de arts Elisa Martin Cano.

Laatste update: 20 november, 2022

Een goede nachtrust is essentieel voor een algehele goede gezondheid. Het is echter niet alleen belangrijk om een bepaald aantal uren te slapen. Regelmaat in slaapschema’s is ook erg belangrijk. In dit artikel leggen we de relatie uit tussen onregelmatig slapen en een verhoogd risico op hartproblemen.

Wat zijn hartproblemen?

Hart- en vaatziekten zijn een groep verschillende ziekten die het hart en de bloedvaten aantasten. Ze zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Dit betekent dat er elk jaar meer mensen aan een van deze ziekten sterven dan aan welke andere oorzaak dan ook.

Door onze levensstijl en de evolutie van de samenleving lijden bovendien steeds meer mensen aan een van deze aandoeningen. Ze vormen een groot probleem voor de volksgezondheid.

Er worden veel onderzoeken uitgevoerd om de factoren die aan het risico op hartproblemen bijdragen duidelijk vast te stellen (Spaanse link), zodat er actie tegen ondernomen kan worden. Enkele voorbeelden van hart- en vaatziekten zijn onder andere:

Misschien ook interessant om te lezen:
10 sleutels voor een goede slaaphygiëne

Hoe belangrijk is slaap?

Vrouw kan niet slapen

Zoals we al zeiden, is goed slapen, net als goed eten en andere dagelijkse activiteiten, essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Niet goed rusten heeft negatieve gevolgen, zowel psychisch als fysiek.

Tijdens de slaap laten we onze geest en lichaam uitrusten. Ons hele lichaam neemt rust om weer voor honderd procent op te laden voor de volgende dag. Voortdurende slechte rust zorgt ervoor dat we vermoeidheid en stress ophopen, waardoor ons lichaam niet in staat zal zijn om al zijn functies naar behoren uit te voeren.

Dit alles betekent dat, als de situatie lang aanhoudt en ons lichaam niet werkt zoals het zou moeten, het risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten toeneemt. Dit omvat vooral:

  • psychische aandoeningen zoals stress of depressie.
  • lichamelijke ziekten zoals hart- en vaatziekten en stofwisselingsproblemen.

Wat betekent het om te zeggen dat de slaap onregelmatig is?

Als we het over een slechte nachtrust hebben, dan bedoelen we meer dan alleen een bepaald aantal uren niet slapen. Waar hebben we het dan over? Onregelmatige slaap beïnvloedt ook de kwaliteit van onze slaap en onze biologische ritmes.

Als het aantal uren dat we slapen van de ene op de andere dag sterk varieert, of als we naar bed gaan en ‘s morgens op verschillende tijdstippen opstaan, dan zal onze slaap onregelmatig zijn. Onregelmatige slaap betekent dat ons lichaam niet aan een rustroutine kan wennen, dat onze circadiaanse ritmes ontregeld raken en dat het lichaam niet presteert zoals het zou moeten.

Misschien ook interessant om te lezen:
Een rustgevende slaap: hoeveel hebben we echt nodig?

Draagt onregelmatig slapen bij aan het risico op hartproblemen?

Vermoeide vrouw

Onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital in Boston hebben een onderzoek uitgevoerd (Engelse link) waarin ze mannen tussen de 60 en 70 jaar zonder eerdere voorgeschiedenis van hartproblemen hebben onderzocht.

Om dit te doen, gaven ze elke deelnemer een tracking-monitor, die zij om hun pols droegen. De monitoren stuurden rapporten naar de onderzoekers over de bedtijd, slaapduur en wektijd van de deelnemers.

Op basis van deze informatie analyseerden ze welke deelnemers een hartprobleem hadden gehad en hebben ze dit met hun slaappatroon in verband gebracht. De onderzoekers ontdekten dat het risico op hartproblemen meer dan twee keer zo hoog was bij deelnemers die geen regelmatige hoeveelheid en kwaliteit van slaap hadden.

Goede rust beschermt tegen hartproblemen

Als het om het voorkomen en behandelen van hart- en vaatziekten gaat, dan richten we ons vaak op voeding, lichaamsbeweging en medicatie. We vergeten echter vaak zo’n fundamentele en eenvoudige factor als een goede nachtrust.

Het bestuderen van patiënten met een verhoogd risico op hartproblemen, rekening houdend met hun type slaap en het corrigeren ervan met bepaalde maatregelen, kan daardoor veel van deze ziekten helpen voorkomen. Toch werken onderzoekers nog steeds aan nieuwe onderzoeken om onze kennis hierover te vergroten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Prolonged sleep restriction induces changes in pathways involved in cholesterol metabolism and inflammatory responses. Sci Rep. 6:24828.
  • Habitual sleep quality, plasma metabolites and risk of coronary heart disease in post-menopausal women | International Journal of Epidemiology | Oxford Academic [Internet]. [cited 2020 Apr 5]. Available from: https://academic.oup.com/ije/article-abstract/48/4/1262/5145716
  • Effect of sleep deprivation on the human metabolome. Proc Natl Acad Sci USA. 111:10761–6.
  • Insomnia and risk of cardiovascular disease: a meta-analysis of cohort studies. Int J Cardiol. 176:1044–7.
  • Miró E. Patrones de sueño y salud. Int J Clin Heal Psychol. 2002;2(2):301–26.
  • Rodríguez, Aída Argentina, et al. “Validez de los métodos de predicción para riesgo cardiovascular en américa latina: revisión bibliográfica.” CONSEJO EDITORIAL 2016-2018 CUERPO EDITORIAL (2017): 51.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.