5 negatieve gevolgen van slecht slapen

Als je niet goed slaapt, kan dit je gezondheid en zelfs je interacties met anderen beïnvloeden. Dit komt omdat je prikkelbaarder bent. Het wordt ook moeilijker om te focussen. Maar er zijn nog meer negatieve gevolgen van slecht slapen.
5 negatieve gevolgen van slecht slapen

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb je gehoord van de negatieve gevolgen van slecht slapen? Geloof het of niet,  goed slapen is een van de nuttigste zaken als we het hebben over maatregelen voor het behouden van je gezondheid.

Slapen is zo belangrijk voor de ontwikkeling van mensen, dat het wordt aanbevolen om minimaal acht uur per nacht te slapen. Dat geldt uiteraard voor mensen die overdag werken. Goed slapen draait echter niet alleen om de duur van je slaap, maar ook om de kwaliteit ervan.

In dit artikel zullen we de negatieve gevolgen van slecht slapen met je bekijken. Let goed op!

Negatieve gevolgen van slecht slapen

Op basis van bovenstaande informatie laten we de ergste gevolgen zien als je niet slaapt zoals je zou moeten.

1. Slechte voedingsgewoonten

Een slecht eetpatroon is een van de gevolgen van slecht slapen

Dit lijkt er misschien niets te maken te hebben, maar het is wel degelijk een van de gevolgen van slecht slapen. Het niet goed uitrusten tijdens je slaap heeft grote invloed op je eetpatroon.

Dus mensen die een slaaptekort hebben, hebben de neiging om overmatige hoeveelheden voedsel te eten. Daarbij neemt obesitas toe, samen met de ziektes die met dit probleem samenhangen.

Deze toename in lichaamsgewicht treedt op doordat mensen door de gevolgen van slecht slapen de intense wens hebben om voedsel te eten dat niet erg gezond is. Deze producten zijn meestal erg rijk aan calorieën en koolhydraten.

2. Een gebrek aan concentratie

Daarnaast hebben mensen met slechte slaapgewoonten een hogere kans om hun focus gemakkelijker te verliezen.

Hierdoor zijn de gevolgen van slecht slapen op het gebied van slaapduur en slaapkwaliteit  te merken aan de kwaliteit je zintuigen. Met andere woorden: je hand-oog- en voet-oogcoördinatie zijn niet optimaal.

Als je deze gedachtegang vervolgt, kun je duidelijke conclusies trekken. Je kunt het beste complexe taken vermijden als je niet goed of goed genoeg hebt geslapen. Je moet ook je veiligheid (en die van anderen) niet in gevaar brengen.

3. Emotionele onevenwichtigheden

Emotionele problemen zijn een van de gevolgen van slecht slapen

Er zijn mogelijkheden om snelle veranderingen op te merken in de manier waarop vermoeide mensen reageren na een slechte nachtrust.

Door niet goed te slapen, hebben ze de neiging om een slecht humeur te hebben. Dit komt omdat slechts 60% van de regio’s van je hersenen die belast zijn met het beheersen van jezelf wordt geactiveerd als je niet genoeg slaapt.

4. Fysieke achteruitgang

Van alle gevolgen van slecht slapen is dit toch wel de meest verontrustende. Dit geldt vooral voor mensen die zich concentreren op hun uiterlijk.

Esthetiek is voor veel mensen relevant. Er zijn echter mensen die heel veel belang hechten aan hun uiterlijk. Uiteraard is de beïnvloeding van het uiterlijk een van de gevolgen van slecht slapen.

Een van de functies van slaap is herstel. Tijdens de nachtelijke uren heeft je lichaam onder andere de taak om je huid er beter uit te laten zien.

Tevens is je lichaam dan bezig met het voeden en hydrateren ook je weefsels. Hierdoor kan, als je niet voldoende slaapt, dit proces worden belemmerd. Dan kan het een geleidelijke achteruitgang van je huid veroorzaken.

5. Verhoogde kans op hartaandoeningen

Hartproblemen zijn een van de gevolgen van slecht slapen

Je cardiovasculaire systeem is een van de meest getroffen gebieden als je geen goede gewoontes hebt op het gebied van rusten en slapen.

In de eerste plaats is een van de gevolgen van slecht slapen het ontstaan van een slecht eetpatroon. Dit noemden we al eerder.

Dit slechte eetpatroon veroorzaakt echter ook schade in je kransslagaders. Dit komt door de grote hoeveelheid vet in het eetpatroon, die de doorstroming van het bloed rondom het hart belemmert.

Ten tweede wordt je hart verzwakt door slechte slaapgewoonten. Hierdoor loop je een grotere kans op het krijgen van een hartaanval.

Hoe kun je goed slapen?

Om de negatieve gevolgen van slecht slapen die we in dit artikel hebben genoemd te voorkomen, zijn er een paar dingen die we willen benadrukken. Het zijn fundamentele tips om aan deze zeer relevante lichaamsbehoefte te voldoen.

Kwaliteit

Slaap kan heel goed zijn voor je gezondheid, maar alleen als je ook echt goed slaapt. Wanneer je praat over de slaapkwaliteit, is het aan te raden een comfortabele plaats te vinden met weinig licht.

Tijd

Je moet niet vergeten dat slapen niets doet, als je niet genoeg uren slapen kunt. Ook al is er voldoende slaapcomfort en is de slaapkwaliteit goed.

Deskundigen adviseren een minimum van zes uur slaap per nacht en een maximum van acht uur om deze negatieve gevolgen van slecht slapen te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.