Zes voordelen die broccoli biedt voor je gezondheid

Broccoli is een geweldige groente voor je gezondheid en welzijn. Leer in dit artikel meer over de vele voordelen die deze groente biedt!

Het is geen geheim dat we als mensen afhankelijk zijn van de opvoeding die onze ouders ons meegeven. Hun cultuur, gewoonten, eetgewoonten brengen ze allemaal op ons over. Dit is een van de redenen waarom een hoop mensen er als volwassen niet aan gewend zijn om broccoli te eten.

Je vraagt je wellicht af wat dit überhaupt uitmaakt.

Deze groente is een van minst geliefde groente bij kinderen en naarmate de tijd verstrijkt leren ze dan ook niet om van deze groente te gaan houden. Sommige mensen veranderen na verloop van tijd echter van gedachten of hebben de mazzel dat ze al van kleins af aan broccoli voorgeschoteld kregen en er zodoende van zijn gaan houden.

Hoe dan ook, verandert dit niet dat broccoli een geweldige groente is die ontelbaar veel voordelen biedt voor ons lichaam. Daarom is het ook zo belangrijk om broccoli regelmatig in je dieet op te nemen.

Het lezen van dit artikel is een goede manier om van gedachten te veranderen over deze geweldige kruisbloemige groente. In dit artikel zullen we namelijk kijken naar enkele van de geweldige voordelen die deze groente biedt.

Lees ook: Ontdek de fantastische voordelen van broccolisoep

1. Broccoli helpt kanker te voorkomen

Broccoli tegen kanker

Een van de meest kenmerkende eigenschappen die deze groente heeft, is dat het een anti-carcinogeen voedingsmiddel is. Dit voordeel is te danken aan de aanwezigheid van bestanddelen als kalium, zink en vitamines A, C en E.

Door broccoli in je dieet op te nemen, kun je daarom het risico op het ontwikkelen van kanker verkleinen of geheel voorkomen. Enkele vormen van kanker die deze groente kan helpen te voorkomen zijn:

 • Blaaskanker
 • Prostaatkanker
 • Nierkanker
 • Darmkanker
 • Leverkanker
 • Borstkanker

Om zo veel mogelijk van de voordelen die deze groente biedt te profiteren, zou het het beste zijn om broccoli rauw te eten. Op deze manier is de groente namelijk veel beter in staat om te voorkomen dat lichaamscellen kankerachtig worden.

2. Het is een geweldige antioxidant

Broccoli staat bekend als een van de beste natuurlijke antioxidanten. Hierdoor kan het regelmatig eten van deze groente helpen om vrije radicalen tegen te gaan. Deze groente zorgt ervoor dat je organen gezond blijven en voorkomt vroegtijdige achteruitgang.

De antioxidanten die broccoli bevat, houden zich voornamelijk bezig met de synthese van zuurstof in je lichaam. Dit is te danken aan het gehalte luteïne, vitamine E en bèta-caroteen dat broccoli bevat.

3. Versterkt je cardiovasculaire systeem

Hart

Als er bewezen is dat een bepaald voedingsmiddel bijdraagt aan de gezondheid van je hart en de voornaamste aderen in je lichaam, dan is het belangrijk om dit voedingsmiddel regelmatig in je dieet op te nemen.

Vezels zijn een van de belangrijkste voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft en laat broccoli nu net een enorm grote hoeveelheid vezels bevatten. Deze voedingsstof helpt om je cardiovasculaire systeem sterk te houden.

Wanneer je bijvoorbeeld gestoomde broccoli eet, dan kan deze groente helpen om het plaque dat aan je aderwanden is blijven kleven, te elimineren. Daarnaast heeft broccoli eigenschappen die ervoor zorgen dat deze groente kan helpen om restjes slecht cholesterol (LDL) uit je aderen te verwijderen.

Lees ook: Word 90 met een sterk en gezond hart! 9 heilzame voedingsstoffen

4. Beschermt je gezichtsvermogen

Naast de voordelen die we hierboven reeds genoemd hebben, biedt broccoli ook een hoop voordelen voor je gezichtsvermogen.

Voedingsstoffen als vitamine A, bètacaroteen en zeaxanthine helpen om je gezichtsvermogen te ondersteunen.

Ze zijn voornamelijk behulpzaam om:

 • Staar te voorkomen
 • Je ogen te beschermen tegen uv-stralen
 • Spierdegeneratie te voorkomen

5. Broccoli is perfect voor zwangere vrouwen

Broccoli voor zwangere vrouwen

Wanneer een vrouw zwanger is, moet ze extra goed letten op haar dieet. Zwangere vrouwen zijn verantwoordelijk voor het leven dat in hun buik groeit. Daarom is het voor deze vrouwen ook uiterst belangrijk om een gezond dieet aan te houden.

Dit is waar broccoli er bij komt kijken. Zwangere vrouwen zouden moeten proberen om regelmatig broccoli te eten.

Lees ook: Zwangerschap na een leeftijd van 35

Deze groente biedt namelijk voedingsstoffen die zeer gunstig zijn voor de foetus, zoals:

 • Vitamines (foliumzuur)
 • Mineralen (calcium, fosfor)
 • Proteïnen
 • Antioxidanten

6. Voorkomt constipatie

Een van de ergste kwaaltjes om last van te hebben, is ongetwijfeld constipatie. De pijn, zwelling en het onvermogen om afvalstoffen uit je lichaam te drijven, is absoluut niet iets waar je last van wilt hebben.

Constipatie doet zich voor wanneer je dit het minst verwacht. Bovendien tast het je hele lichaam aan.

Lees ook: Wanneer wordt constipatie gevaarlijk?

Het eten van broccoli is in dit geval erg behulpzaam. Dankzij het vezelgehalte kan broccoli helpen om zwelling tegen te gaan en zorgt het ervoor dat de ontlasting makkelijker wordt.

Probeer het eens!

Bekijk Ook