Tips om je geest leeg te maken en beter te slapen

In het artikel van vandaag leggen we uit hoe je je geest kunt leegmaken om verkwikkende slaap en energie te krijgen om elke dag het beste van jezelf te kunnen geven.
Tips om je geest leeg te maken en beter te slapen

Laatste update: 29 juli, 2018

Als je nachten worden gebombardeerd door gedachten die je ervan weerhouden om te slapen, zul je de volgende dag ongetwijfeld de zombie-look hebben. En dit staat niemand goed. In het artikel van vandaag geven we je daarom enkele tips om beter te slapen.

Tips om de geest leeg te maken en beter te slapen

Niemand kan ontkennen dat een creatieve geest een speciale gave is. Vaak genoeg kan het ons echter tegenwerken en ons ervan weerhouden een goede nachtrust te krijgen. Als de ideeën ‘s nachts als een vloedgolf bij ons binnenstromen, is het misschien tijd om een ​​aantal gewoonten te veranderen.

In het artikel van vandaag leggen we uit hoe je je geest kunt leegmaken om slaap en energie te krijgen zodat je elke dag het beste van jezelf kunt geven.

1. Breng een routine tot stand om beter te slapen

Vrouw heeft routine om beter te slapen

Je moet strategisch zijn met de uren voor het slapengaan. Als je tot op de laatste minuut actief bent dan zou je het niet gek moeten vinden dat je geest niet kan kalmeren. We raden je daarom aan om één of twee uur voor het slapengaan niet meer naar schermen te staren, je fysiek in te spannen, te werken of te studeren.

Je moet zowel je lichaam als je hersenen helpen om te ontspannen en in een ‘rusttoestand’ te komen. Met een routine kunnen we onze hersenen aanleren dat ze het vanaf een bepaald tijdstip rustiger aan moeten doen om later te kunnen slapen.

Je kunt een beetje lezen, wat yoga doen, mediteren of een warme douche nemen. Het is ook een goed idee om je make-up te verwijderen en comfortabele kleding aan te trekken.

2. Plan wekelijkse activiteiten

Een goede manier om je geest leeg te maken voordat je gaat slapen, is door te noteren wat je de volgende dag of deze week moet doen. Wanneer je de ideeën opsomt die in je hoofd ‘gevangen’ zitten, kunnen je hersenen kalmeren.

Een andere goede gewoonte is het bijhouden van een dagboek of een agenda waarin je alles kunt opschrijven wat in je opkomt. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn tijdens het schrijven. Neem enkele minuten de tijd om je gedachten op te schrijven. Door dit te doen, kun je je hersenen ‘leegmaken’ en zullen ze weten dat het tijd is om te rusten.

3. Maak het jezelf gemakkelijk

Vrouw zorgt voor comfortabele omgeving om beter te slapen

Als het te koud of te warm is, als je kleding te strak zit, als de lichten aan zijn, als je de kraan kunt horen druppelen of een andere vorm van verstoring waarneemt, raakt je geest vaak makkelijker afgeleid door gedachten en ideeën.

Je moet je kamer zodanig inrichten dat zodra je hoofd je kussen raakt, je je ogen kunt sluiten en je slaperig kunt voelen.

4. Visualiseer om beter te slapen

Denk voor het slapengaan eens aan iets dat je motiveert. Je gelooft misschien niet dat dit je zal helpen om je hoofd leeg te maken, maar dat doet het wel en het helpt je ook nog om over leuke en positieve dingen te dromen. Beeld je bijvoorbeeld in dat je op het platteland of het strand wandelt, dat je in de zee of een rivier zwemt, dat je ziet hoe de herfstkleuren veranderen of hoe de vlinders uitkomen in de lente.

Wat is er zo handig aan visualiseren?

Het is handig om je verbeeldingskracht gericht te houden. Door dit te doen, kun je alle andere afleidende of stimulerende gedachten opzij schuiven. Vergeet niet dat je je serene en aangename dingen moet voorstellen. Vermijd angstige gedachten en zenuwslopende visualisaties.

5. Bewegen in de middag

Bewegen om beter te slapen

Na zonsondergang zou je niet meer moeten sporten. Je lichaam en geest hebben na een training namelijk enkele uren nodig om tot rust te komen.

De beste tijd om te trainen is rond zes uur in de middag. Door op dit moment te trainen, zul je voldoende tijd overhouden om te ontspannen, een douche te nemen, eten te maken en te eten en andere activiteiten te doen tot je gaat slapen.

Omdat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat we endorfines en gifstoffen vrij maken, zal onze geest helderder zijn en zullen we beter kunnen slapen. Dit zal ons lichaam weer helpen om zich te herstellen.

6. Controleer je e-mail niet

Maak minstens een uur voor het slapengaan geen gebruik meer van elektronische apparaten. Zo zul je je geest kunnen leegmaken om later beter te slapen. Felle schermen kunnen je hersenen in een staat van alertheid brengen.

Het kan enige tijd duren voordat je deze slechte gewoonte hebt afgeleerd. Als je gewend bent om televisie te kijken voordat je naar bed gaat, raden we je aan om een leuk en luchtig programma te kijken. Met andere woorden, probeer actie- of horrorfilms te vermijden, en erger nog, het nieuws.

7. Haal diep adem om beter te slapen

Mediteren om beter te slapen

Als je normaal gesproken niet mediteert, dan kun je hiermee beginnen door je te concentreren op je ademhaling. Je gelooft het misschien niet, maar ademhalen is een kunst. Deze oefening kan je kalmeren en jouw onrustige geest rustig maken.

  • Je kunt zitten (in de lotuspositie met je benen gekruist) of in je bed gaan liggen.
  • Doe alle lichten uit en probeer ervoor te zorgen dat er geen geluiden zijn die je kunnen afleiden.
  • Sluit je ogen en adem langzaam in door je neus.
  • Tel tot vijf, houd de lucht in je longen en adem langzaam uit door je mond.
  • Herhaal de oefening drie of vier keer. Je zult zien dat je je rustiger gaat voelen en dat je je kunt ontspannen voor het slapengaan.

8. Neem een kopje thee

Kruidentheeën kunnen erg handig zijn wanneer je hersenen weigeren je te laten rusten. Je kunt kiezen uit kamille, valeriaan of lindethee om te kalmeren.

Vergeet niet dat je het een uur voor het slapengaan moet drinken. Sla de suiker over, want dit heeft het tegenovergestelde effect.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.