Leer je trots overwinnen en vraag om vergeving

Om je trots te overwinnen, moet je geleidelijk aan beginnen met de angsten los te laten die je achter je pantser verbergt.
Leer je trots overwinnen en vraag om vergeving

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je trots overwinnen kan soms heel moeilijk zijn. Dat komt omdat je denkt dat het betekent dat je je waardigheid verliest en jezelf ondergeschikt maakt. Maar dat kon echter niet verder van de waarheid af staan. Om vergeving vragen versterkt juist je relaties.

Relaties vereisen veel eerlijkheid. Het maakt niet uit met wie deze relatie is:

 • een partner
 • familie
 • collega’s
 • vrienden

Je moet het immers kunnen erkennen wanneer je een fout hebt gemaakt. Dan moet je om vergeving vragen, je trots overwinnen en laten zien wat echte spijt is.

Veel mensen vragen om vergeving vragen zonder dat ze het menen. Uiteindelijk leren ze echter niet echt van hun fouten. En dat is zeker niet de manier om je trots te overwinnen en je echt te verontschuldigen.

Je trots overwinnen werkt alleen als je aanvaardt dat je niet perfect bent

Nadenken

Wil je je trots overwinnen en eerlijk om vergeving vragen? Dan moet je eerst begrijpen en aanvaarden dat je niet perfect bent. Mensen met een ego hebben hier echter soms moeilijkheden mee.

Het is echter een teken van volwassenheid wanneer je je eigen fouten kunt toegeven.

Iedereen heeft een beeld van zichzelf dat een beetje vaag is, en niet altijd gebaseerd op de werkelijkheid. Dat kan zijn omdat de maatschappij ons aanspoort om perfect te zijn, terwijl dat eigenlijk onmogelijk is.

Erkennen dat je verkeerd zat, dat je fouten maakt en je realiseren dat je je kunt verontschuldigen, zal je echter helpen om je ego onder controle te houden. Een realistischer en minder geïdealiseerd beeld van jezelf zal op die manier je relaties versterken.

Je trots overwinnen in de omgang met anderen kan je bovendien helpen in andere aspecten van je leven. Je zult bijvoorbeeld veel meer tolerantie hebben voor fouten op het werk, maar ook voor de kritiek van anderen.

Ben je ooit overstuur geweest toen iemand je op iets wees wat je niet goed deed? Dan is het tijd om iets te leren over één aspect van je leven en dit toe te passen op andere aspecten.

Word een waarnemer

Reflecteer

Bij bepaalde technieken zoals mindfulness raadt men aan om een ‘waarnemer’ te worden. Dat betekent natuurlijk ook dat je geen oordelen mag vellen. Het probleem is dat dit een diepgewortelde gewoonte is waar je meestal nogal moeilijk van af komt.

Je eigen emoties observeren wanneer je om vergeving vraagt, kan je helpen te begrijpen waarom je trots overwinnen nu precies zo moeilijk is.

 • Misschien moet je naar je verleden kijken?
 • Welke ervaringen hebben je gekwetst en hebben je het gevoel gegeven dat je waardigheid ook is aangetast?

Hoewel het pijn kan doen om deze uit je herinneringen op te halen, is het toch belangrijk om eens terug te kijken. Dat zal immers de sleutel zijn om te begrijpen wat er op dat moment aan de hand is.

Het is daarnaast ook belangrijk dat je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving observeert. Richt je vooral op de mensen aan wie je je moet verontschuldigen. Door te observeren hoe anderen zich voelen en hoe zij op je reageren kun je immers empathie oefenen. Het herinnert je hoe het voelde toen de rollen omgekeerd waren en jij in hun schoenen stond.

 • Zou je willen dat iemand je toch niet om vergeving had gevraagd?
 • Heeft niemand dan van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun trots te overwinnen?

Hoe meer je hier rekening mee houdt, hoe meer je je je zult kunnen inleven. Zo zul je beseffen wat je moet doen.

Vergeet nooit dat té trots zijn op jezelf je niet opeens superieur maakt aan andere mensen. Dat is gewoon niet zo.

Blijf oefenen, ook als het moeilijk is

Oefen op samenwerking

Als het moeilijk voor je is om vergeving te vragen en je trots te overwinnen, dan moet je gewoon blijven oefenen. Door je te veel zorgen te maken weerhoud je jezelf er immers van om die eerste stap te zetten.

Bereid daarom net als bij een test of een presentatie een soort script voor. Oefen en denk na over de woorden en zinnen waar je je comfortabeler bij zou voelen.

Hoe beter je vertrouwd raakt met om vergeving vragen, hoe minder moeilijk het zal zijn om het daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Ook al is het moeilijk, je moet blijven volhouden.

Gebruik ook voldoende tijd en zorg om zinnen en woorden af te wegen waar jij je niet alleen goed bij voelt, maar die ook nog eens betekenisvol overkomen.

Ga aan de slag en overwin:

 • je angsten
 • de trots die je verhindert om de volgende stap te zetten
 • de omstandigheden
 • je onbewuste vrees dat het verleden zich zal herhalen

Trots kan een middel zijn om jezelf te beschermen, maar vergeet niet dat er soms relaties op het spel staan. De mensen om je heen met vriendelijkheid behandelen, dat is nu eenmaal onderdeel van een gelukkig leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bagozzi, R. P., Belschak, F., Verbeke, W., & Gavino, J. C. (2016). Salesperson self-regulation of pride: Effects on adaptability, effort, and citizenship behaviors between independent-based and interdependent-based cultures. Spanish Journal of Marketing – ESIC. https://doi.org/10.1016/j.reimke.2016.01.002
 • Villavicencio, F. T., & Bernardo, A. B. I. (2013). Positive academic emotions moderate the relationship between self-regulation and academic achievement. British Journal of Educational Psychology. https://doi.org/10.1111/j.2044-8279.2012.02064.x
 • Tracy, J. L., Cheng, J. T., Robins, R. W., & Trzesniewski, K. H. (2009). Authentic and hubristic pride: The affective core of self-esteem and narcissism. Self and Identity. https://doi.org/10.1080/15298860802505053
 • Cheng, J. T., Tracy, J. L., & Henrich, J. (2010). Pride, personality, and the evolutionary foundations of human social status. Evolution and Human Behavior. https://doi.org/10.1016/j.evolhumbehav.2010.02.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.