Vijf belangrijke stappen om hoogmoed te veranderen

Je in andermans schoenen verplaatsen kan een van de beste manieren zijn om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken, en niet meer zo trots te zijn.
Vijf belangrijke stappen om hoogmoed te veranderen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het veranderen van hoogmoed is niet makkelijk voor degene die het niet gewend is om om vergeving te vragen. Ze zouden het misschien verkeerd kunnen vinden om ‘sorry’ te zeggen omdat ze zichzelf verlagen en hun waardigheid verliezen.

Jezelf verontschuldigen lijkt misschien een simpele daad voor iedereen. In werkelijkheid is het echter eigenlijk heel ingewikkeld en moeilijk voor hoogmoedige mensen om te doen.

Als je niet langer zo trots wilt zijn, bekijk dan onze belangrijkste stappen die je relaties zullen verbeteren en je zullen helpen je beter over jezelf te voelen.

Vijf belangrijke stappen om hoogmoed te veranderen

1. Je hebt niet gefaald

Falen

Vaak hebben hoogmoedige mensen vaak een zeer geïdealiseerd beeld van zichzelf dat hen doet geloven dat verontschuldiging anderen zal laten denken dat ze een mislukking zijn.

Dit valse geloof zal ervoor zorgen dat ze vermijden om vergeving te vragen, omdat ze denken dat ze als ze dit doen niet langer perfect meer zijn. Maar we zijn allemaal mensen: we maken fouten en we verknallen dingen.

Om niet langer zo trots te zijn, moeten we onze fouten accepteren, waardoor we meer flexibiliteit en zachtmoedigheid ten opzichte van onszelf mogelijk maken. Je hoeft niet zoveel van jezelf te vragen. Iedereen is volmaakt onvolmaakt.

2. Wees meer empathisch

Soms kan hoogmoed je minder empathisch maken omdat het je scheidt van het begrijpen van wat anderen kunnen voelen.

Maar als je vecht tegen de angst voor mislukking en imperfectie en de muur om je heen afbreekt, besef je dat andere mensen je verontschuldiging nodig hebben. Bovendien zul je jezelf gereflecteerd zien vanuit hun positie.

Als iemand een fout maakt, wees dan dankbaar dat ze het beseften en oprecht hun verontschuldigingen hebben aangeboden. Het voelt echt goed. Waarom probeer je het zelf niet?

3. Schrijf je verontschuldigingen op

Excuses aanbieden

Misschien weet je zelfs niet hoe je je aan iemand moet verontschuldigen als je het niet gewend bent. Dus, als het je helpt om de juiste woorden te vinden, schrijf dan eerst je verontschuldigingen op.

Je hoeft jezelf niet te veel stress te bezorgen. Je zult zien dat wanneer je je hand laat schrijven, het de juiste, oprechte woorden zal vinden die het bericht zullen overbrengen.

Daarvoor hoef je niet alles uit de kast te halen, een simpel “Het spijt me voor hoe ik tegen je gesproken heb, ik was boos op mijn baas en reageerde het op jouw af, het spijt me.” is genoeg.

Door je verontschuldigingen op te schrijven en erover na te denken, kun je je er echter vertrouwd mee maken en kun je je zelfverzekerder voelen wanneer je ze moet uitspreken.

4. Laat de schaamte los

Zelfs na het volgen van de vorige stappen worden we vaak geconfronteerd met een nieuwe barrière die ons ervan weerhoudt om vrijelijk “het spijt me” te zeggen, omdat we het gevoel zouden kunnen hebben dat we eronder te lijden zullen hebben.

Schaamte is een van de meest beperkende gevoelens die we hebben, en dat kan ons ervan weerhouden om te doen wat we willen doen.

Precies daarom moet je, om hoogmoedige manieren te veranderen, nadenken over deze schaamte. Het kan een pad zijn dat je naar voortdurende hoogmoed leidt of iets uit het verleden waar je je aan blijft vasthouden.

5. Observeer hoe je je voelt en hoe je je gedraagt

Observatie

Om je hoogmoed achter je te laten, is de laatste stap die je moet nemen jezelf te kunnen zien als een getuige van de huidige situatie.

Kijk naar jezelf alsof je een vriend bent. Wat zou je haar vertellen? Wat zou je voorstellen? Zou je haar verontschuldigingen zien als iets onmogelijks om te doen?

Als we een nieuw perspectief aannemen, verandert er veel. Probeer dus te gebruiken wat je voelt en hoe je de overtuigingen en motieven begrijpt die je ervan kunnen weerhouden om je oprecht te verontschuldigen.

Je zou je kunnen realiseren dat de beperkingen die je jezelf oplegt het gevolg zijn van negatieve ervaringen die al lang voorbij zijn. Dit is het moment om te leren.

Voordat je gaat, niet missen: Yoga helpt depressie te genezen

Ben je bevriend met een zeer hoogmoedig persoon? Ben je zelf zeer trots? Je bewust zijn van het gedrag en geconfronteerd worden met de angsten die je overspoelen wanneer je je moet verontschuldigen of om vergeving te vragen, zal je helpen die onzekerheden los te laten.

Iedereen is ooit trots geweest. De sleutel is echter te weten hoe we misstanden moeten toegeven en sorry te zeggen wanneer we dat zouden moeten doen.

Plaats jezelf in iemands schoenen, onthoud de momenten dat iemand je om vergeving vraagt en handel daarnaar. Je zult zien hoe goed je je kunt voelen en hoeveel je zult leren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.