Gedachten die je geest beperken

Het vermijden van alle gedachten die schadelijk kunnen zijn zal je helpen te groeien. Accepteer dat je nu eenmaal niet perfect bent en geef jezelf toestemming om af en toe te falen, zodat je kunt leren van je fouten.
Gedachten die je geest beperken

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er bestaan bepaalde manieren van denken of gedachten die je geest beperken. Die ons angst aanjagen en er doorgaans voor zorgen dat we in de slachtofferrol treden.

Dit is echter slechts één manier om de wereld en het leven te bekijken, en daarom kan deze manier ook worden aangepast.

Maar hoe? Door je bewust te zijn van dat de gedachten die je geest beperken, mogelijk schadelijk kunnen zijn en die ervoor kunnen zorgen dat we een muur optrekken tussen onszelf en onze omgeving.

Gedachten die je geest beperken

‘Dat doe ik morgen wel’

Gedachten die je geest beperken uitstelgedrag

Zegt het woord ‘uitstellen’ je iets? Dit is een gewoonte die veel mensen hebben. Het zorgt ervoor dat ze een bepaald taakje alsmaar voor zich uit blijven schuiven. 

Maar zoals het bekende spreekwoord luidt ‘van uitstel komt afstel’. Wanneer we bepaalde dingen steeds voor ons uit blijven schuiven kan het zijn dat we ze op een gegeven moment gewoon vergeten. En dat het uiteindelijk helemaal niet gedaan wordt.

Excuses zoals ‘ik moet geld sparen’, waardoor je die reis niet kunt maken die je eigenlijk al zo lang voor ogen hebt. Of waardoor je jezelf nooit eens lekker in de watten legt terwijl je dit wel kan. Maar jij denkt dat het niet gepast zou zijn. Het zijn dingen die jou ervan weerhouden dat je ten volle van het leven geniet.

Een manier om dit te vermijden is door elke dag te leven alsof het je laatste is. Maar dan niet op een manier dat je dan maar gewoon al je geld erdoorheen jaagt, maar eerder op een manier waarbij je gewoon van het leven geniet en het jezelf gunt om te doen wat je wilt.

We hebben maar één leven. Wie weet wat de dag van morgen zal brengen? Waarom beginnen we dan ook niet hier en nu van het leven te genieten?

‘Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd’

Gestreste Vrouw met Gedachten Die Je Geest Beperken

Er bestaat zoiets als ‘obsessieve gedachten’. Dit zijn die gedachten die je geest beperken. Die alleen maar groter en groter worden tot ze uiteindelijk te groot worden en zichzelf beginnen te manifesteren door middel van symptomen als angst en lichamelijke pijn.

Iets waar je je voor schaamt of een situatie waar je je ongelooflijk schuldig over voelt kan dit soort obsessieve gedachten opwekken. Daarbij denk je na over allerlei manieren over hoe je de situatie had kunnen voorkomen.

Plotseling kun je ’s nachts niet goed slapen. Je kunt niet meer van het leven genieten. Je geest verandert in een draaikolk van gedachten waar geen einde aan komt.

Om ervoor te zorgen dat je je niet vastklampt aan deze schadelijke gedachten die je geest beperken en die nergens toe leiden, is het belangrijk om los te leren laten. Denk er maar eens over na. Lost het iets op om voortdurend na te denken over iets dat eigenlijk al tot het verleden behoort?

‘Ik moet het perfect doen’

Meisje Dat Door Een Vergrootglas Kijkt

Ben je ooit een perfectionist geweest? Zo ja, dan weet je dat dit soms erg belemmerend kan zijn. Het kan je ervan weerhouden te accepteren dat iets eigenlijk al af is.

Het excuus dat je iets moet afronden, zorgt ervoor dat je uren bezig kan zijn om iets helemaal perfect te maken.

Desalniettemin ben je je waarschijnlijk ook zeer bewust van het gegeven dat perfectie volkomen subjectief is. In werkelijkheid bestaat perfectie eigenlijk helemaal niet.

Waarschijnlijk ben je bang om te falen of om te verliezen. Of om afgewezen te worden omdat je slecht werk hebt geleverd. Heb je er echter ooit wel eens over nagedacht dat falen juist een goede kans kan zijn om te leren en te groeien?

Door een perfectionist te blijven zul je nooit in staat zijn om te verbeteren. Vallen en opstaan maakt dit echter wel mogelijk. Accepteer dat je nu eenmaal niet perfect bent. Doe altijd je best en blijf groeien.

‘Ik geef mezelf de schuld of het is jouw schuld’

Met Je Vinger Naar Anderen Wijzen

Misschien heb je nog niet zo lang geleden te maken gehad met schuld. Aangezien dit een zeer belangrijk onderwerp is, is het belangrijk om er grondig op in te gaan.

Er zijn twee mogelijke vormen van schuld. Anderen beschuldigen of jezelf schuldig voelen. Beide zijn zeer schadelijk. Het weerhoudt je ervan om een normaal leven te leiden. Bovendien kan het zeer verlammend zijn.

  • Wanneer je jezelf ergens de schuld van geeft, zorgt dit ervoor dat je niet uit je huidige gemoedstoestand kunt komen. Je verlamt jezelf en je duikt onder in de obsessieve gedachten die je overvallen.
  • Wanneer je anderen beschuldigt, verlos je jezelf van de verantwoordelijkheid die je had moeten dragen in een bepaalde situatie. Dit resulteert in onvolwassenheid en een gebrek aan perspectief.

Het is belangrijk om de nodige balans te vinden tussen jezelf beschuldigen en anderen beschuldigen. Alleen dan zul je in staat zijn om de gedachten die je geest beperken te vermijden.

Velen van ons hebben wel eens te maken gehad met deze manieren van denken. Manieren die ons een slecht gevoel bezorgen, ons verlammen en ons ervan weerhouden ons leven ten volle en op gelukkige wijze te leiden.

Nu je je van deze gedachten bewust bent, zou je in het vervolg je best moeten doen om er niet aan ten prooi te vallen.

Je verdient het namelijk niet om jezelf te laten lijden, aangezien jij zelf degene bent die jezelf voor een dilemma plaatst.

Onthoud, de meest heftige stormen zijn de stormen die we zelf creëren in ons eigen hoofd, niet de stormen die zich werkelijk voordoen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.