Acht adviezen voor in de sportschool

Hoewel dit misschien sociale basisstandaarden lijken, is het het waard om jezelf te herinneren aan een paar dingen die je beter niet kunt doen wanneer je in de sportschool bent. Probeer eens te bedenken hoe jij het zou vinden als iemand anders deze dingen wel zou doen.
Acht adviezen voor in de sportschool
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Als je regelmatig traint in de sportschool dan heb je inmiddels waarschijnlijk je eigen routine en gewoontes ontwikkeld – zolang je er maar voor zorgt dat je hiermee niemand om je heen lastig valt.

Om erachter te komen of dit misschien wel het geval is hebben wij een lijstje gemaakt met adviezen voor in de sportschool.

Zoals je waarschijnlijk wel weet zouden er altijd bepaalde normen en huisregels moeten gelden.

Hoewel de sportschool op sommige dagen voller is dan op andere betekent dit niet dat je je wanneer er bijna niemand is niet aan dezelfde regels moet houden.

Goede gewoontes in de sportschool

Veeg na gebruik je zweet van de toestellen

Man In De Sportschool Die Traint Op Een Roeitoestel

Deze basisregel staat centraal. Laat de sporttoestellen na gebruik niet nat en bezweet achter.

  • Je hoeft hier alleen maar voor te onthouden om een handdoek met je mee te nemen zodat je de toestellen na gebruik even kunt afdrogen. Daarnaast is dit ook handig om de zadels en andere delen af te drogen wanneer je klaar bent.

Het zitgedeelte van de meeste toestellen is gemaakt van leer. Daardoor blijft het zweet erop liggen en zal niet snel uit zichzelf verdampen. Je moet het dus zelf even wegvegen.

2. Denk na over je telefoongebruik

Er zijn genoeg mensen die hun telefoon met zich mee nemen om op te kunnen nemen wanneer ze gebeld worden of om naar muziek te luisteren. Houd echter rekening met anderen wanneer je dit doet.

  • Zorg ervoor dat je niet te hard praat aangezien dit storend kan zijn voor anderen. Vergeet niet dat een hoop mensen naar de sportschool gaan om te ontspannen.
  • Als je er daarnaast van houdt om muziek te luisteren tijdens het sporten, vergeet dat niet om je koptelefoon of oordopjes mee te nemen. Niet iedereen houdt van dezelfde muziek als jij of heeft er behoefte aan om op dat moment naar muziek te luisteren.

3. Neem de toestellen niet te lang in beslag

Onthoud dat de toestellen voor iedereen zijn en het dus niet de bedoeling is dat je ze te lang in beslag neemt.

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend maar het is eigenlijk een van de meest irritante problemen die zich voordoen op de sportschool. Zorg er dus voor dat jij niet degene bent waar anderen zich aan storen.

Als je ziet dat er iemand staat te wachten tot je klaar bent, probeer je routine dan eens af te wisselen op een ander toestel.

4. Gedrag in de douche en kleedkamer

Vrouw Die Onder De Douche Staat In De Sportschool

Misschien heb je thuis bepaalde douchegewoontes, maar de sportschool is niet jouw huis. Probeer dus niet een half uur naakt door de kleedkamer te lopen als dat op jouw sportschool niet echt gewoon is.

  • Als je je moet scheren op de sportschool, zorg er dan voor dat je goed achter jezelf opruimt.
  • In verband met hygiëne is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de faciliteiten na jou door iemand anders gebruikt zullen worden. Het is dus wel zo netjes om alles precies zo achter te laten als je het zelf aantreft.

Wat moet je niet doen in de sportschool

1. Op het toestel blijven zitten

Het komt vaak genoeg voor dat iemand staat te wachten tot je klaar bent, dus als je het toestel niet meer hoeft te gebruiken zoals het bedoeld is om te gebruiken, geef de beurt dan aan iemand anders.

Probeer deze fout niet te maken. Hiermee verspil je namelijk zowel je eigen tijd als de tijd van anderen.

3. Gewichten rond laten slingeren

Meisje Dat Traint Met Lichte Gewichtjes

Net als thuis is het ook op de sportschool normaal om dingen niet in het midden van de kamer te laten slingeren. Dit probleem zie je vooral vaak met losse gewichten.

Onthoud dat de gewichten een eigen plek hebben. Wanneer je ze gewoon in het rond laat slingeren blokkeer je hiermee niet alleen de doorgang. Je creëert ook een risico dat iemand erover kan struikelen en zichzelf kan bezeren.

Leg je gewichten na gebruik dus terug op hun plek.

3. Te laat komen voor groepstrainingen

Te laat komen wijst niet alleen op slechte manieren als het gaat om een afspraakje of een bespreking. Het geldt ook als het gaat om groepstrainingen op de sportschool.

  • Denk erover na dat je wanneer je te laat komt tussen allemaal mensen door moet lopen die al bezig zijn met hun work-out en dat je al je spullen nog moet pakken etc.

Kortom, te laat komen voor groepstrainingen is storend voor alle mensen die wel op tijd komen. Probeer dit dus te voorkomen.

4. Kreunen, zuchten en steunen

Sommige mensen hebben de gewoonte om enorm veel geluid te maken wanneer ze gewichtheffen of andere oefeningen doen. Dit kan erg storend zijn voor anderen.

Als jij een van deze mensen bent onthoud dan dat een hoop mensen naar de sportschool gaan om zich te concentreren. Of om wat tijd alleen door te brengen. Het kan dan erg vervelend zijn om voortdurend te moeten luisteren naar het gekreun van een ander.

Als je moe bent begin dan niet gelijk te klagen. Er is niets vervelender dan dat.

Denk na over wat je wel allemaal kunt doen zonder jezelf helemaal uit te putten. Als je echt te moe bent stop dan met trainen en ga naar huis. Probeer hoe dan ook geen last te zijn voor de mensen om je heen.

Stilte is in de sportschool altijd het beste.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.