Hoe je mobiele telefoon je psychologische gezondheid beïnvloedt

Het is waar dat je mobiele telefoon tot gezondheidsproblemen kan leiden. Maar net als bij ieder ander apparaat, kun je problemen voorkomen door je mobiel met mate te gebruiken.
Hoe je mobiele telefoon je psychologische gezondheid beïnvloedt

Laatste update: 17 december, 2018

Het is moeilijk om je een leven voor te stellen zonder een mobiele telefoon. Als je in de auto zit, vraag je je waarschijnlijk af hoe mensen de weg vonden voordat GPS beschikbaar was. Of hoe mensen konden leven zonder directe communicatie.

Je hebt geen boekenplank met encyclopedieën meer nodig. Je hebt nu via je mobiel meer informatie beschikbaar dan ooit te voren. 

Maar de groeiende alomtegenwoordigheid heeft redenen tot zorg opgeleverd. Wat kan het gebruik van mobiele telefoons met je gezondheid doen?

Mobiele Telefoons

De gedachte van de meeste mensen gaat direct naar de elektromagnetische golven. Het lijkt immers verdacht dat een zo krachtig apparaat onschadelijk zou kunnen zijn.

Het klopt dat radiogolven gevaarlijk voor je lichaam zijn. Ze komen binnen via je oren en je huid. Als ze in je lichaam komen, veranderen de elektromagnetische golven en verzwakken ze de celfunctie.

De technologie is echter zodanig geëvolueerd, dat de meeste toestellen tegenwoordig een heel beperkte hoeveelheid schadelijke straling afgeven. In de meeste gevallen hoef je je daarover dus geen zorgen te maken.

Maar met het gebruik van mobiele telefoons komen andere prangende zorgen. Ontdek wat deze zorgen zijn en onderneem actie.

Mogelijke gezondheidsproblemen van een mobiele telefoon

1. Angst en stress

Angsten

Berichten op je smartphone houden je constant alert. Er is altijd een bericht te checken, een e-mail te lezen of een oproep te beantwoorden. Internet genereert zo’n ontzettende hoeveelheid informatie dat er altijd wel iets is dat je aandacht trekt.

Dit veroorzaakt een significante hoeveelheid stress en maakt je bewust van je telefoon op een manier die tot kortgeleden ondenkbaar zou zijn geweest. Tenslotte checken veel mensen hun telefoon iedere paar minuten.

Dat feit maakt het een goed idee om de berichten iedere dag een paar uur uit te zetten. Op die manier wen je eraan om dingen te doen zonder steeds je telefoon te pakken. Daarnaast raak je het constante gevoel van rusteloosheid kwijt.

2. Slapeloosheid

Mobiele Telefoon in Bed

We maken vaak de fout om onze mobiele telefoon nog even te pakken voordat we naar bed gaan. Of als we al in bed liggen.

We denken dat dit ons helpt om te ontspannen, net als lezen vlak voor het slapen gaan, maar de constante updates en berichten trekken je aandacht. En dan zijn er opeens, zonder dat je het doorhad, uren voorbij en is het plotseling midden in de nacht.

Dat is de reden waarom we aanraden om je mobiele telefoon minstens een uur voor het naar bed gaan weg te leggen. Besteed die tijd aan ontspannende activiteiten of aan je gezin.

3. Fantoomvibratiesyndroom

De relatie die je met je mobiele telefoon hebt, is erg intiem en constant. Hierdoor is zelfs een nieuw syndroom ontstaan.

Fantoomvibratiesyndroom ontstaat als je altijd denkt dat je mobiele telefoon vibreert, waardoor je je telefoon overmatig vaak checkt. Dit verstoort je familie- en je werkleven.

Stel grenzen vast

Je mobiele telefoon kan inderdaad gezondheidsproblemen veroorzaken, maar deze kunnen voorkomen worden door je gebruik te beperken.

Doe moeite om streng voor jezelf te zijn. Stel grenzen vast en hou je hieraan. Besteed de tijd aan activiteiten die je leuk vindt, of dat nu gaat om films, koken, lezen, dansen, etc.

Ontdek. Er is niets beters om met je tijd te doen, dan ze te gebruiken om iets te doen waar je van geniet, zonder je zorgen te maken over de berichten op je mobiele telefoon. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kruger, D. J., & Djerf, J. M. (2017). Bad vibrations? Cell phone dependency predicts phantom communication experiences. Computers in Human Behavior. https://doi.org/10.1016/j.chb.2017.01.017
  • Thomée, S., Härenstam, A., & Hagberg, M. (2011). Mobile phone use and stress, sleep disturbances, and symptoms of depression among young adults–a prospective cohort study. BMC public health11, 66. doi:10.1186/1471-2458-11-66

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.