Wetenschappers ontdekken therapie waardoor leukemiecellen zichzelf aanvallen

Het is belangrijk om aan te geven dat deze cellen alleen leukemiecellen aanvallen en vernietigen en dat ze niet effectief zijn tegen andere vormen van kanker.
Wetenschappers ontdekken therapie waardoor leukemiecellen zichzelf aanvallen

Laatste update: 19 februari, 2019

Leukemie is een vorm van bloedkanker die ontstaat in beenmerg. Dit is het weefsel dat gevonden kan worden in het midden van bepaalde botten. In beenmerg worden de meeste bloedcellen gecreëerd. Hieronder bespreken we een ontdekte therapie waardoor leukemiecellen zichzelf aanvallen.

Deze ziekte ontstaat wanneer onrijpe bloedcellen kankerachtig worden. Hierdoor kan het lichaam niet genoeg rode bloedcellen, bloedplaatjes en gezonde witte bloedcellen aanmaken. Vervolgens ontstaat er een reeks aan dodelijke symptomen die alsmaar blijven toenemen naarmate er steeds minder goedaardige cellen in het bloed aanwezig zijn.

De kanker verspreidt zich via de bloedbaan in de lymfeklieren. Uiteindelijk kan deze vorm van kanker zelfs de hersenen, ruggengraat en andere delen van het lichaam bereiken.

Hoewel er verschillende wetenschappelijke behandelingen zijn ontwikkeld om deze ziekte tegen te gaan, blijft leukemie helaas nog altijd een van de moeilijkst te behandelen vormen van kanker. Patiënten die onder behandeling staan ervaren voortdurend terugvallen, omdat de kankercellen bestand worden tegen de medicijnen.

Een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het blad National Academy of Sciences, bracht echter nieuwe hoop met de onthulling dat er een grote mogelijkheid bestaat dat de kwaadaardige cellen zichzelf aan konden vallen.

Het onderzoek naar leukemiecellen…

Bloed

Wetenschappers aan The Scripps Research Institute (TSRI) in La Jolla, Californië, zijn er in geslaagd een nieuwe technologie te ontwikkelen die ervoor zou kunnen zorgen dat leukemiecellen zichzelf omzetten in immuuncellen die de kanker, die ongecontroleerd blijft groeien waardoor de ziekte nog ingewikkelder wordt, zouden kunnen vernietigen.

Het geheim om dit allemaal mogelijk te maken is een vrij zeldzame vorm van menselijke antilichamen. Dit antilichaam activeert receptoren in de beenmergcellen om deze cellen rijp te maken. Vervolgens zet het deze cellen om in bruikbare cellen.

Deze antilichamen bestaan uit een vorm van proteïne die het lichamelijke immuunsysteem van nature zelf aanmaakt. De antilichamen werken samen met witte bloedcellen om mogelijke indringers tegen te gaan. Het doel: deze indringers neutraliseren of ze vernietigen.

Op basis hiervan proberen onderzoekers een therapie te ontwikkelen die gebruik maakt van deze antilichamen, om leukemiecellen in beenmerg om te zetten in niet-kankerachtige cellen.

De onderzoekers hoopten dat de antilichamen in staat zouden zijn om onrijpe cellen te activeren. Hierdoor zouden ze weer gezond en nuttig worden om reeds beschadigde cellen te behandelen.

Leukemiecel

Echter…

De wetenschappers hadden echter nooit verwacht dat ze er na jaren onderzoek achter zouden komen, dat een deel van deze antilichamen het lichaam zouden kunnen helpen rijpe cellen om te zetten in verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan dendritische cellen, die de sleutel zijn tot een sterker immuunsysteem.

Om een belangrijke ontdekking als deze te kunnen begrijpen, probeerden de onderzoekers verschillende antilichamen toe te voegen aan een bloedmonster dat rijk was aan gevaarlijke leukemiecellen.

Ze kwamen erachter dat deze antilichamen ook de gevaarlijke cellen om konden zetten in andere soorten. Namelijk in soorten die het immuunsysteem juist ondersteunen.

Na een tijdje begonnen de cellen te rijpen en langzaam steeds meer te lijken op cellen die bedoeld zijn om bedreigingen voor het lichaam, zoals virussen, bacteriën en leukemiecellen, op te sporen en te vernietigen.

Deze cellen, ook wel bekend als NK-cellen, ‘Natural Killers’, bleken zelfs in staat te zijn om kankerachtige cellen aan te tasten. Ze slaagden erin om al na één dag vijftien procent van de aanwezige leukemiecellen in een bloedmonster te vernietigen.

Dit klinkt misschien ongeloofwaardig, maar deze groep cellen vernietigden alleen de leukemiecellen. Geen andere cellen die andere vormen van kanker in het lichaam creëren werden aangevallen.

Positieve verwachtingen…

Bloem

Naar aanleiding van de geweldige resultaten van deze studie, hopen de onderzoekers dat deze therapie in de toekomst gebruikt kan worden om verscheidene NK-cellen te transformeren en patiënten volledig te genezen.

Hoofdonderzoeker Richard A. Lerner zei hierover het volgende: “Dit is een volledig nieuwe manier om naar kanker te kijken en we doen ons best om de therapie zo snel mogelijk op mensen uit te kunnen proberen.”

Daaraan voegde hij toe: “We overleggen hierover met farmaceutische bedrijven om de therapie na afloop van de gepaste preklinische toxiciteitsstudies beschikbaar te maken voor mensen.”

Zoals je kunt zien is dit dus een zeer vooruitstrevende therapie. Deze antilichamen zouden zonder of met behulp van zeer weinig medicatie al effectief kunnen zijn.

Men gaat ervan uit dat deze therapie de kans op bijwerkingen verbonden aan hedendaagse vormen van behandeling kleiner kan maken. Hierdoor zullen de behandelingen draaglijker zijn dan chemotherapie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.