Vijf zeldzame vormen van kanker

Deze zeldzame vormen van kanker kunnen zeer agressief worden, waardoor een vroegtijdige diagnose essentieel is om op tijd in actie te komen.
Vijf zeldzame vormen van kanker

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je hebt ongetwijfeld wel gehoord van borst-, darm- of eierstokkanker. Waarschijnlijk heb je zelfs weleens iets gehoord over enkele statistieken die betrekking hebben op deze vormen van kanker. Naast deze vormen bestaat er echter nog een verscheidenheid aan zeldzame vormen van kanker die je beslist niet over het hoofd zou moeten zien.

Wellicht hoor je niet veel over deze vormen, omdat ze zeer zeldzaam zijn. De kans dat je er zelf op een dag mee te maken krijgt is nihil. Desalniettemin zijn er van de 71 vormen van kanker die er bestaan slechts elf algemeen bekend.

Daarom is het goed om wat meer te weten te komen over de zeldzamere vormen. Simpelweg om beter geïnformeerd en bewuster te zijn.

1. Zeldzame vormen van kanker: tumor in de voet

Hoewel je voeten doorgaans niet associeert met het woord ‘kanker’, kunnen de twee wel degelijk met elkaar verbonden zijn. Tumoren die zich in de voeten ontwikkelen blijven vaak onopgemerkt, waardoor ze juist zo gevaarlijk zijn.

Indien je last hebt van een van de volgende waarschuwingstekens is het belangrijk om je dokter te raadplegen:

 • Vreemde sensaties
 • Knobbeltjes
 • Onhandigheid

Een podoloog is in staat dit soort tumoren te identificeren. Na onderzoek kan hij/zij erachter komen of het een van deze vormen van kanker is:

 • Botkanker
 • Kanker in de zenuwen
 • Huidkanker
 • Kanker in de bloedvaten

De meest voorkomende vorm van kanker die zich in de voeten voordoet is huidkanker. Als je tijdens de zomer vaak sandalen draagt of als je voeten voortdurend worden blootgesteld aan zonlicht, dan zou je altijd zonnebrandcrème moeten dragen.

2. Vaginakanker

Vagina

De tweede zeldzame vorm van kanker op deze lijst is vaginakanker. Een vorm waar slechts één procent van alle vrouwen over de hele wereld mee te maken krijgt. 

Vrouwen die de overgang al hebben bereikt, hebben meer kans om vaginakanker te ontwikkelen. Vrouwen die in het verleden te maken hebben gehad met een seksueel overdraagbare aandoening, zoals het humaan papillomavirus, zouden extra voorzichtig moeten zijn.

Het goede nieuws is dat tumoren op deze plek doorgaans zeer klein zijn en gemakkelijk operatief verwijderd kunnen worden. De beste kans om deze vorm van kanker te voorkomen is door jaarlijks langs te gaan bij je gynaecoloog.

3. Speekselklierkanker

De enzymen die geproduceerd worden door je speekselklieren zijn essentieel voor een goede spijsvertering en om het ontstaan van infecties te voorkomen. Deze derde zeldzame vorm van kanker heeft direct invloed op het lichaam. Hoewel maar één op de 100.000 mensen er last van krijgt.

De symptomen van speekselklierkanker zijn onder andere:

 • Knobbeltjes in het oor
 • Knobbels in de wangen
 • Knobbeltjes in en rond de mond

Om deze vorm van kanker te behandelen, moet de patiënt zowel bestraling als een operatie ondergaan. Wanneer de kanker echter op tijd gediagnosticeerd wordt is er 90% kans op volledig herstel.

In tegenstelling tot andere vormen van kanker bestaat er bij deze vorm geen direct verband met alcohol- of tabaksgebruik. Wat we wel weten, is dat het sterk beïnvloed wordt door genetische factoren.

4. Chordoom

Chordoom

De vierde vorm van kanker die we in dit artikel willen bespreken, staat bekend als chordoom. Chordoom doet zich voor in de botten, met name in de ruggengraat, en komt slechts bij één op de miljoen mensen voor.

Doktoren zijn erachter gekomen dat chordomen ontstaan uit restjes kraakbeen die zich bij de foetus in de baarmoeder niet goed ontwikkelen.

Omdat dit een van de meest zeldzame vormen van kanker is, is hij moeilijk te onderzoeken en te begrijpen. Er is zeer weinig overeenstemming over de vraag of het ontstaan van chordomen beïnvloed wordt door genetische factoren of door iets anders.

Wat wel bekend is, is dat chordomen langzaam groeien. Vanwege de plek waar ze zich ontwikkelen, zijn ze doorgaans echter wel agressief en pijnlijk.

De symptomen die geassocieerd worden met chordoom zijn:

 • Hoofdpijn
 • Nekpijn
 • Dubbel zien
 • Verlies van de darm- of blaasfunctie
 • Tintelingen in de armen en benen

Chordomen zijn doorgaans erg bestendig tegen bestraling, chemotherapie en medicijnen. Daarom wordt deze vorm van kanker over het algemeen behandeld door middel van een operatieve ingreep. Dit is echter niet altijd mogelijk, afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor.

Een andere bemoeilijkende factor is dat het vaak erg moeilijk is om chordomen volledig te verwijderen. Daardoor is de kans groot dat ze weer terugkomen.

5. Mesenchymaal chondrosarcoom

De laatste van deze zeldzame vormen van kanker is bekend als mesenchymal chondrosarcoom. Het doet zich voor in het kraakbeenweefsel. Deze vorm van kanker is zo zeldzaam dat er sinds 1959 maar 1000 gevallen zijn vastgesteld.

De zeldzaamheid is goed nieuws. Deze vorm van kanker is namelijk zeer agressief en zaait zich gemakkelijk uit naar andere organen.

Van de gevallen die bekend zijn, zijn de volgende gegevens verzameld:

 • Bij twee derde van de gevallen ontwikkelde de kanker zich in de botten van de ruggengraat, de ribben en de kaak.
 • Bij een derde van de gevallen ontwikkelde de kanker zich in lichaamsvet en spierweefsel.

Doordat mesenchymaal chondrosarcoom zich overal in het lichaam kan ontwikkelen, is het moeilijk om de symptomen in de gaten te houden.

De beste oplossing is daarom om je gebruikelijke medische zorg in stand te houden en jaarlijks langs te gaan bij de dokter voor controle.

Wanneer deze vorm van kanker zich voordoet in of rond de ruggengraat, kan je last krijgen van gevoelsverlies of zelfs verlamming. De beste behandeling is operatie en chemotherapie.

Misschien ook interessant om te lezen:

De 10 geboden voor gezonde botten

Waarom het belangrijk is om op de hoogte te zijn van deze zeldzame vormen van kanker

De reden waarom zo weinig mensen op de hoogte zijn van deze vormen van kanker is natuurlijk omdat ze zeldzaam zijn. Toch is het belangrijk om alert te zijn op mogelijke symptomen. Onthoud dat deze zeldzame vormen van kanker doorgaans voornamelijk zo gevaarlijk zijn, omdat ze pas laat ontdekt worden.

Wanneer je denkt dat er iets mis is met je gezondheid, ga dan naar de dokter. Misschien wil je niet paranoïde zijn, maar toch zou je mogelijke waarschuwingstekens nooit moeten negeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Martínez Tello, F. J., Manjón Luengo, P., & Montes Moreno, S. (2006). Condrosarcoma. Variantes de condrosarcoma. Revista Española de Patología. https://doi.org/10.1016/s1699-8855(06)70016-2
 • Angulo Hervías, E., Lample Lacasa, C., Crespo Rodríguez, A. M., & Yagüe Romeo, D. (2007). Condrosarcoma mesenquimal primario en el mediastino. Radiologia. https://doi.org/10.1016/S0033-8338(07)73794-3
 • Conforti, R., Sardaro, A., Tecame, M., Rossi, C., Vargas, O., Raucci, A., & Sica, A. (2013). Cordoma: Considerazioni diagnostiche e revisione della letteratura. Recenti Progressi in Medicina.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.