5 symptomen van primaire botkanker

In tegenstelling tot andere tumoren verschijnt primaire botkanker niet door uitzaaiing. De gebieden die het vaakst aangetast worden zijn degene die het dichts bij de botten van de knie zitten.
5 symptomen van primaire botkanker

Laatste update: 14 september, 2018

Je hebt misschien al eens gehoord van primaire botkanker. Wanneer we over kanker praten, dan beschrijven we vaak de situatie wanneer de ziekte de botten van het lichaam aan begint te tasten. Dit is ook wel bekend als secundaire of uitgezaaide botkanker. Wanneer tumoren verspreiden, kunnen ze elk deel van de botstructuur aanvallen.

Volgens recente medische onderzoeken wordt de diagnose van ‘primaire botkanker’ steeds vaker gesteld. Dit betekent dat een tumor rechtstreeks in een specifiek bot ontstaat.

Zolang je de ziekte redelijk vroeg vaststelt, kan de overlevingskans goed zijn en daarom is informatie en preventie zo belangrijk. Ondanks het slechte nieuws is er één positief ding van primaire botkanker. Dat is namelijk dat er vaak makkelijk een diagnose gesteld kan worden door de aanwezigheid van een erg karakteristieke pijn.

Vandaag gaan we het hebben over primaire botkanker, een probleem waar we ons allemaal in zouden moeten verdiepen.

Wat is primaire botkanker?

Pijn in het kniegewricht

Primaire botkanker is niet veel voorkomend en veel minder bekend dan andere soorten kanker, zoals borst- en colonkanker. Desalniettemin komt het nog steeds voor. Vaak verwarren patiënten de symptomen met andere ziektes. Daarom is het erg belangrijk om betere informatie te verstrekken.

Deze ziekte tast het skelet aan. De gebieden die het vaakst aangetast worden zijn botten in de buurt van de knie, het dijbeen en het scheenbeen. Het is niet gerelateerd aan secundaire botkanker, die veroorzaakt wordt door uitzaaiing van andere primaire tumoren. Er zijn drie soorten primaire botkanker:

  • Osteosarcoom is de soort die het meeste voorkomt en treft over het algemeen adolescenten die nog steeds groeien. Het valt nieuw botweefsel aan tijdens de ontwikkeling.
  • Chondrosarcoom verschijnt vaak bij volwassenen tussen de 40 tot 60 jaar en ontstaat altijd in het kraakbeen rond het bot.
  • Ewing-sarcoom komt ook vaak voor bij jongere kinderen. Dit komt doordat hun zenuwweefsel nog niet volgroeid is. Dit kan leiden tot de verschijning van kleine sarcomen langs het beenmerg. Erfelijkheid speelt bij deze vorm ook een erg grote rol. Dat betekent dat het voorkomen kan worden en erg goed reageert op stralingsbehandelingen.

Symptomen van primaire botkanker

Pijn in gewricht van de knie

In het artikel van vandaag zullen we focussen op het type botkanker dat bij volwassenen voorkomt of chondrosarcoom. Zoals we hierboven al gezegd hebben, kunnen de symptomen vaak verward worden met andere stoornissen (artritis, ontsteking, artrose) en daarom is het zo belangrijk om de basiskarakteristieken van de symptomen te definiëren.

Erg gelokaliseerde pijn

  • Er zijn zeker weten weleens dagen dat je knieën meer pijn doen dan normaal. Het is gerelateerd aan simpele vermoeidheid, waarbij dagelijkse slijtage je lastig begint te vallen en je een ontstekingsremmer inneemt om de pijn te verlichten. De pijn van primaire botkanker is veel erger en meer gelokaliseerd.
  • Zoals we eerder gezegd hebben, moet je goed opletten op hoe je kniegewrichten, dijbeen en scheenbeen voelen. Dit omdat chondrosarcoom in bijna 70% van de gevallen in deze regio’s ontstaat.

Overgevoeligheid

  • Pijn in de knieën of botten van de benen kan zo erg zijn, dat zelfs de aanraking van kleren pijn kan veroorzaken. De pijn is intens, net als een brandende discus en zelfs medicijnen geven je bijna geen verlichting.

Plotselinge ontsteking

  • Wanneer een tumor op een bot groeit, worden de weefsels rond het bot zelf of de gewrichten ook aangevallen. Er is een karakteristieke verdikking in het gebied. Dit is een teken dat er iets niet goed is. Het is meer dan gewoon een ontsteking. Wanneer je het aanraakt zal je merken dat het veel groter is dan de klassieke zwelling die artritis veroorzaakt.

Koorts

Ontsteking en de ophoping van weefsel veroorzaakt door de groei van de tumor gaat meestal gepaard met koorts.

Zoals je kan zien zijn de symptomen van chondrosarcoom erg duidelijk. Als je de bovenstaande symptomen opmerkt, zou je zo snel mogelijk naar je huisarts moeten gaan om ervoor te zorgen dat je deze ziekte zo snel mogelijk behandeld.

Onthoud dat je nooit aan zelfmedicatie moet beginnen. Het is belangrijk dat je de symptomen niet probeert te maskeren met medicijnen, zodat je je bewust bent van veranderingen.

Mogelijke fracturen

  • Fracturen in de botten verschijnen tijdens gevorderde stadia van deze vorm van kanker, zodra de tumor het bot verzwakt heeft en scheuren of breuken veroorzaakt heeft. Voordat je echter bij dit punt komt, heeft je lichaam al verscheidene symptomen laten zien, zoals acute pijn, vermoeidheid, ontsteking en koorts.
  • Daarom is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan al deze indicatoren. Hoewel primaire botkanker zeldzaam is, ontstaat het grootste risico door het verwarren met andere stoornissen en niet naar de huisarts gaan zodra je de symptomen ervaart. Let goed op pijn in je knieën en laat een goede medische diagnose stellen om ernstige problemen uit te sluiten.
Röntgenfoto van benen

Onthoud dat deze ziekte een uitstekende prognose heeft wanneer deze in de vroege stadia herkent is. Pas goed op jezelf! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.