8 voedingsmiddelen die kanker kunnen veroorzaken

Het volgen van een slecht gebalanceerd dieet, vol met chemicaliën, kan je gezondheid flink beïnvloeden en het kan zelfs tot kanker leiden.
8 voedingsmiddelen die kanker kunnen veroorzaken

Laatste update: 25 januari, 2019

Verscheidene onderzoeken zeggen dat je dieet gekoppeld is aan veelvoorkomende ziektes, aandoeningen en dagelijkse pijntjes. Het is ook bewezen dat het volgen van een slecht gebalanceerd dieet, vol met chemicaliën, je gezondheid flink kan beïnvloeden en zelfs tot kanker kan leiden.

Aarzel om die reden niet om het volgende artikel te lezen, waarin je meer zult leren over 8 voedingsmiddelen die kanker kunnen veroorzaken.

Sommige voedingsmiddelen die je elke dag consumeert zonder dat je er bij nadenkt, kunnen de kans op kanker, de ziekte waardoor elk jaar duizenden mensen wereldwijd sterven, substantieel vergroten.

Voedingsmiddelen die kanker kunnen veroorzaken of het erger kunnen maken

Genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen

voedsel met transvetten

Genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s), beter bekend als ‘transgeen voedsel’, kunnen veel ziektes in je lichaam veroorzaken, waarbij kanker de meestvoorkomende is. Chemische producten die gebruikt worden om de groei te stimuleren, kunnen tumoren veroorzaken.

Het probleem is dat transgeen voedsel overal in verstopt zit, vooral in voedingsmiddelen die soja, maïs of koolzaad (en aftreksels) bevatten. Je kan ze vermijden en daarnaast gecertificeerde en goedgekeurde organische voedingsmiddelen toevoegen aan je dieet.

In andere woorden zou je een dieet moet volgen waarbij geen biotechnologie gebruikt wordt om dingen te laten groeien.

Vleeswaren

Alle vleesproducten zoals vleeswaren, spek, worsten, mortadella etc. bevatten chemische conservatieven, zodat ze vers blijven en er goed uit zien. Deze chemicaliën kunnen echter mogelijk ook kanker veroorzaken.

Nitraat en natriumnitraat zijn gerelateerd aan de significante vergroting van het risico om deze ziekte te krijgen, vooral in het colon. Als je vlees wilt eten, dan moet je ingelegde vleesproducten gebruiken die geen nitraat gebruiken en bij voorkeur van dieren die gevoed zijn met gras en geen maïs.

Magnetronpopcorn 

Popcorn is erg makkelijk om te maken. Je hoeft alleen maar een zak in de magnetron te doen en in twee minuten heb je een heerlijke snack voor bij een film op de bank.

De combinatie van de ingrediënten met de straling van dit toestel zijn echter gerelateerd aan kanker en onvruchtbaarheid. Ook wordt er butaandion in popcorn gebruikt. Dit ingrediënt geeft het de smaak van boter (kunstmatig) en wordt gekoppeld aan ernstige longziektes.

En als dat nog niet genoeg is, bevatten verscheidene van de gebruikte ingrediënten genetisch gemodificeerde materialen. Als je van deze snack wilt genieten, koop dan maïskorrels en maak het zelf door een klein beetje olie en maïskorrels in een pan te doen en deze bedekt op het vuur te zetten.

Normale of light frisdranken 

glas frisdrank

Frisdranken kunnen kanker veroorzaken. Zo simpel is het. Dit komt omdat ze niet alleen grote hoeveelheden suiker bevatten (degene die niet light zijn), maar ook chemicaliën, kleurstoffen, voedingsadditieven etc. bevatten. Frisdranken verzuren het lichaam en ‘voeden’ de kankercellen.

De soorten die weinig calorieën bevatten zijn nog gevaarlijker, omdat ze aspartaam bevatten, een omstreden kunstmatige zoetstof die bij kan dragen tot verscheidene ziektes kan, waaronder kanker en aangeboren afwijkingen. Andere zoetstoffen zoals sucralose en sacharine worden gekoppeld aan andere ziektes.

Kies altijd voor natuurlijke of vers geperste sappen, of nog beter, water.

Geraffineerde bloem 

We hebben het hier over het soort bloem met een witte kleur, een veelvoorkomend ingrediënt in veel samengestelde voedingsmiddelen. De overvloed aan koolhydraten is zorgwekkend. Regelmatige consumptie van geraffineerde bloem wordt gerelateerd aan een vergroting van 220% van de gevallen van borstkanker bij vrouwen.

Het heeft ook een hoge glycemische index, waardoor de bloedsuikerspiegel snel hoger wordt, wat de groei van kankercellen voedt. Kies volkoren granen (die een gele of bruine kleur hebben) en maak je eigen voedsel. Koop geen wit brood of samengestelde voedingsmiddelen.

Geraffineerde suiker 

schaaltje suiker

Het beïnvloedt je op dezelfde manier als dat bloem doet. Witte suiker verhoogt de insuline en kankercellen in je lichaam. Pas op met voedingsmiddelen die rijk zijn aan fructose, zoals maisstroop (wat in veel producten zit die je in de winkel kan kopen), aangezien deze zeer gevaarlijk zijn voor het lichaam.

Denk hierbij aan voedingsmiddelen zoals:

 • Koekjes
 • Pasteitjes
 • Sappen
 • Cakes
 • Sauzen
 • Cornflakes
 • Frisdranken

Niets is beter dan stevia (koop de droge plant) of honing (organisch) om iets zoet te maken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Suiker schrappen uit je dieet kan met 5 alternatieven

Gehydrogeneerde oliën 

Ze worden gebruikt om samengestelde voedingsmiddelen te conserveren, zodat deze ‘stabiel’ blijven, maar ze hebben een keerzijde, omdat ze de structuur en flexibiliteit van de celmembranen in je lichaam veranderen.

Dit kan ‘slopende’ soorten ziektes veroorzaken, waar kanker er één van is. Transvetten zitten in een hoop voedingsmiddelen die je dagelijks koopt en eet. We bevelen aan om geen voedingsmiddelen te kopen die transvetten bevatten.

Industrieel geproduceerde fruit en groenten 

verschillende soorten fruit

Hoe kunnen de gezondste soorten fruit kanker veroorzaken? Het probleem is niet het voedingsmiddel zelf, maar juist hoe ze ‘verzorgd’ worden voordat jij ze koopt. 98% van de fruit en groenten zijn besmet met pesticiden, die kanker veroorzaken.

Appels komen op de eerste plaats in deze lijst, gevolgd door druiven, aardbeien, koriander en aardappelen. De chemische producten worden verspreid over de velden om plagen en ziektes te voorkomen en als een gevolg maken ze de personen die ze eten ziek.

Voor vrouwen die een vruchtbare leeftijd hebben, kan de consumptie van deze chemicaliën het risico vergroten dat hun kinderen problemen krijgen, zoals een laag IQ of aandachtsstoornissen.

Kies om dit te voorkomen voor organische producten of diegenen die gecertificeerd zijn als ‘vrij van pesticiden’. Koop ook je groenten en fruit op lokale markten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dona, A., & Arvanitoyannis, I. S. (2009). Health risks of genetically modified foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390701855993
 • Rohrmann, S., Overvad, K., Bueno-de-Mesquita, H. B., Jakobsen, M. U., Egeberg, R., Tjønneland, A., … Linseisen, and J. (2013). Meat consumption and mortality – results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. BMC Medicine. https://doi.org/10.1186/1741-7015-11-63
 • Blondell, J. M. (1983). Pesticides and breast cancer, popcorn and colorectal cancer: Innovation versus fashion in dietary epidemiology. Medical Hypotheses. https://doi.org/10.1016/0306-9877(83)90082-8
 • Gallus, S., Turati, F., Tavani, A., Polesel, J., Talamini, R., Franceschi, S., & La Vecchia, C. (2011). Soft drinks, sweetened beverages and risk of pancreatic cancer. Cancer Causes and Control. https://doi.org/10.1007/s10552-010-9665-8
 • Charrez, B., Qiao, L., & Hebbard, L. (2015). The role of fructose in metabolism and cancer. Hormone Molecular Biology and Clinical Investigation. https://doi.org/10.1515/hmbci-2015-0009
 • Stender, S., & Dyerberg, J. (2004). Influence of trans fatty acids on health. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000075591
 • Gold, L. S., Slone, T. H., Ames, B. N., & Manley, N. B. (2001). Pesticide Residues in Food and Cancer Risk: A Critical Analysis. In Handbook of Pesticide Toxicology. https://doi.org/10.1016/B978-012426260-7.50041-0

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.