Hoe krijg je een gezonde colon?

Het colon of de dikke darm is een erg belangrijk onderdeel van je spijsverteringsstelsel, ook al is de darm niet verantwoordelijk voor het verteren van je voedsel. De darm is verantwoordelijk voor het verwijderen van afval en dat is waarom een gezonde colon het algehele functioneren van je lichaam flink kan verbeteren.

Het verwijderingsproces van afval is erg simpel. Het begint in de dunne darm, waarna de stoffen die het lichaam moet elimineren naar het colon ascendens gaan, dat verantwoordelijk ervoor is om deze stoffen naar het colon descendens te brengen. De stoffen worden daar verwerkt, gaan dan door naar het sigmoïd en worden vrijgelaten via het rectum of de endeldarm. Een gezonde colon kan effectief voedingsstoffen opnemen en giftige stoffen elimineren, zonder restanten in je darmen achter te laten.

Handige tips voor een gezonde colon

Geïrriteerde-colon

  • Eet gezond: Een gezond dieet is het beste voor de gezondheid van je colon en zorgt dat de darm optimaal functioneert, wat resulteert in een goede algemene gezondheid. De beste voedingsmiddelen om dit onderdeel van je spijsverteringsstelsel in perfecte conditie te houden zijn de volgende: vezelrijk voedsel, fruit, groenten, volkoren en bonen.
  • Blijf in beweging: Voldoende lichaamsbeweging is essentieel voor een gezonde spijsvertering. Het is erg belangrijk om te onthouden dat wanneer je een lui of langzaam spijsverteringsstelsel hebt, giftige stoffen langer in je lichaam blijven, wat uiteraard niet is aan te bevelen.
  • Drink voldoende: Drink de aanbevolen hoeveelheid water, omdat het je lichaam helpt met het verwijderen van giftige stoffen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je uitwerpselen veel zachter worden, waardoor ze makkelijker het lichaam kunnen verlaten.

Het is echter heel normaal dat sommige mensen onregelmatigheden hebben in hun spijsverteringsstelsel door stress, veranderingen in bedtijden of simpelweg omdat ze veel moeten reizen. Om je lichaam te helpen met het verwijderen van schadelijke stoffen, die vastzitten in je darmen, moet je minimaal twee keer per maand je colon goed reinigenLet op dat je op zuurstof gebaseerde producten gebruikt, aangezien die je colon niet irriteren.

Onthoud dat je door gezonde darmen een betere kwaliteit van leven hebt!