Popcorn, is het gezond?

· 10 oktober 2015

Iedereen houdt wel eens van een stevige portie popcorn tijdens een gezellige filmavond thuis of bij een spannende film in de bioscoop. Er zijn waarschijnlijk ook heel wat popcornliefhebbers onder ons en daarom gaat dit artikel na wat popcorn eigenlijk is. En is het gezond? Wat zijn de ongezonde kanten van deze snack?

Maïs in zijn natuurlijke toestand is een graangewas dat rijk is aan vezels en een prima voedingsbron is voor foliumzuur, vitamine C en niacine of vitamine B3. Gepofte maïskorrels zonder toevoegingen zijn reeds sinds eeuwen een heerlijke en natuurlijke snack. Daarentegen is de commerciële variant die opgewarmd wordt in de magnetron niet meer natuurlijk, noch gezond. De kant-en-klaar-versies bevatten over het algemeen een ware cocktail van schadelijke stoffen, die in verband gebracht worden met het ontstaan van de ziekte van Alzheimer, longziekten en chronisch nierfalen.

Het comfort, de makkelijke bereiding en het verleidelijk aroma zijn de drie belangrijkste redenen waarom massaal voor de magnetronversie gekozen wordt. Hieronder worden de drie voornaamste redenen opgesomd waarom deze keuze beter vermeden wordt.

Toegevoegd boteraroma aan popcorn is slecht voor de gezondheid

Het boteraroma dat aan de reeds bereide popcorn is toegevoegd, kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Diacetyl is een chemisch product dat aan commerciële popcorn toegevoegd wordt om het die speciale botersmaak en -geur te geven. Een studie gepubliceerd in 2012 door het tijdschrift ACS (Chemische Studies in Toxicologie) toonde aan dat diacetyl het niveau van beta-amyloïde proteïnen in de hersenen beïnvloedt. Ervaring toont aan dat een cluster van deze eiwitten vaak een aanwijzing is van de ziekte van Alzheimer. Bovendien tast dit chemische product ook de zenuwcellen aan. De studie waarschuwde daarom voor neurologische aandoeningen door een te vake blootstelling aan dit schadelijk product. Zelfs voedingsmiddelen die vermelden dat ze geen diacetyl bevatten, maken vaak gebruik van gelijkaardige boteraroma’s die vergelijkbare schadelijke stoffen bevatten.

De verpakking is toxisch voor de lever en het afweersysteem

Maïskolven

Perfluoroctaanzuur of kortweg PFOA is een chemische substantie die gebruikt wordt om de binnenkant van de popcornverpakking waterdicht te maken en ervoor te zorgen dat de popcornkorrels niet samenkleven. De stof is echter kankerverwekkend en schadelijk voor dieren en mensen. PFOA is moeilijk afbreekbaar en stapelt zich daarom op in het milieu en ook in het menselijk lichaam. Verhoogde cholesterolwaarden, chronische nierproblemen, ademhalingsdoeningen zoals astma en pulmonaire longziekten zijn maar enkele van de ernstige ziekten die geassocieerd worden met deze giftige stof.

Voor de kant-en-klare popcorneters onder ons: studies wezen uit dat 20% van de PFOA die in het menselijk lichaam aangetroffen wordt afkomstig is uit de verpakking bestemd voor magnetrongebruik. Op het moment dat de verpakking geopend wordt, ontsnapt ongeveer 80% van deze giftige gassen. Daarna vermindert het effect snel, hoewel de PFOA’s nog altijd aanwezig blijven na de opening van de verpakking.

Gehydrogeneerde vetten waarin popcorn bereid wordt

Sommige versies van de magnetronpopcorn bevatten transvetten in de vorm van gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten. Transvetten zijn heel slecht voor de gezondheid, omdat ze het niveau van slechte cholesterol verhogen en tegelijkertijd het niveau van goede cholesterol verlagen. Bovendien veroorzaken transvetten het dichtslibben van de aderen, waardoor risico op hart-en vaatziekten verhoogt. Ook ontstekingsreacties over het gehele lichaam komen vaker voor als de inname van transvetten te hoog is. Richtlijnen van de Amerikaanse voedselorganisatie laten voedselproducenten toe om de vermelding van gehaltes van transvetten lager dan 0,5 gram per portie af te ronden naar 0 op de verpakking. Dat betekent dat als de verpakking de vermelding “geen transvetten” vermeldt, er toch nog altijd transvetten aanwezig kunnen zijn.

Wat is het alternatief voor magnetronpopcorn?

Het natuurlijk alternatief voor magnetronpopcorn is natuurlijk zelf je popcorn thuis klaarmaken. Het is verrassend eenvoudig te bereiden, goedkoop, zonder de gezondheidsrisico’s van de kant-en-klaarversie en met behoud van de gezonde effecten van het natuurlijke voedingsproduct maïs. De gezonde variant levert een ruime hoeveelheid voedingsvezels, die de darmwerking stimuleren en goed zijn voor de  algemene spijsvertering. Het is tevens een goede bron van vitamine B en een aantal mineralen zoals magnesium, fosfor, ijzer, zink en mangaan. Hieronder wordt een eenvoudig receptje beschreven om zelf popcorn klaar te maken:

  • Verwarm twee eetlepels boter of olie in een grote pan op een middelhoog vuur.
  • Voeg een halve kop biologische maïskorrels toe.
  • Vermeng de korrels met de olie en dek de pan vervolgens af.
  • De korrels beginnen te poffen in minder dan een minuut. Hoor je geen pofgeluiden meer, dan is de popcorn klaar. Strooi een beetje zeezout over de popcorn of een andere natuurlijke smaakmaker naar keuze. Je kan hiervoor zwarte peper, paprikapoeder of een mix van verschillende soorten kruiden gebruiken.