Aanbevelingen om artritis te behandelen

· 1 oktober 2015

Artritis is een chronische ziekte en de enige zekere oplossing in sommige gevallen is opereren. Wat je nu zou moeten onthouden is een reeks tips en aanbevelingen om een operatie zoveel mogelijk te vermijden.

Artritis is opgedeeld in verschillende types en elk type heeft andere symptomen. In dit artikel zullen we de meest voorkomende types van artritis en de verschillende manieren om het te behandelen opnoemen.

De meest voorkomende types van artritis

Artritis is één van de meest voorkomende ziektes wereldwijd. Miljoenen volwassenen en de helft van de volwassenen boven de 65 jaar lijden aan pijn van deze ziekte.

Artrose

Artrose is de meest voorkomende soort van artritis onder volwassenen. Het gebeurt wanneer kraakbeen begint te scheuren en te slijten. Met betrekking tot de symptomen zijn gevoelloosheid en matige pijn tijdens activiteiten zoals wandelen, bukken en zelfs wanneer je aan het rusten bent, de meest voorkomende.

Reumatoïde artritis

hand-reumatoïde-artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte, wat betekent dat je eigen lichaam zijn gewrichtsweefsels aanvalt, net alsof het je tegen een ziekte of verwonding beschermt. Deze ziekte maakt niet alleen gewrichten kapot, maar het kan ook problemen in je hart, spieren, bloedvaten, zenuwstelsel en ogen veroorzaken.

Jicht

Jicht wordt gezien als de meest pijnlijke vorm van artritis. Deze aanval kan beginnen wanneer kristallen van urinezuur ophopen in je ligamenten of gewrichtsholten. Deze afzettingen veroorzaken vaak ontstekingen, rood worden, hitte, pijn en heel veel gewrichtsstijfheid.

Waarschuwingstekens

  • Onophoudelijke gewrichtspijn
  • Ontstoken gewrichten
  • Harde of gevoelloze gewrichten
  • Gevoeligheid of pijn wanneer je een gewricht aanraakt
  • Problemen om een gewricht normaal te gebruiken of te bewegen
  • Hitte en rood worden van een gewricht

Specifieke behandeling

Artrose

artritis

Bepaalde medicijnen kunnen je helpen om de pijn die dit veroorzaakt onder controle te houden. Rust en beweging zullen je helpen om je gewrichten makkelijker te bewegen. Het is ook sterk aanbevolen om een gebalanceerd gewicht te hebben.

Reumatoïde artritis

Met de juiste behandeling kan je deze ziekte onder controle houden en de progressie voorkomen, maar op het moment is er nog geen behandeling. Als je een juiste behandeling volgt en de aanbevelingen van je dokter en therapeut opvolgt, dan zal je merken dat je makkelijker kan bewegen en dat de pijn minder zal zijn. Je zou echter niet moet vergeten dat je vanwege de aard van deze auto-immuunziekte soms last kan hebben van acute aanvallen, die je ook onder controle kan houden met medicijnen.

Jicht

jicht

Als je jicht hebt, dan zou je met je dokter moeten praten, zodat hij of zij uit kan vinden waardoor het ontstaan is en hoe aanvallen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Het eerste wat je moet doen is de hoeveelheid urinezuur in je bloed verminderen, door het volgen van een specifiek dieet en met behulp van medicijnen die je dokter voorschrijft.

De meeste wat gedaan wordt om jicht direct te behandelen is het gebruik van NSAID’s en corticoïden, zoals prednison of colchicine, wat specifieke pijnstillers voor jicht zijn.

Behandelingen of algemene tips om artritis te behandelen

Gewicht verliezen

gewicht-verliezen

Het eerste en meest simpele advies dat je moet onthouden, zal altijd afvallen zijn. De beste manier om teveel druk op je gewrichten te verlichten is gewicht verliezen. Die gewrichten die hier het meeste profijt van zullen hebben, zijn je knieën, voeten, enkels, heupen en ruggengraat.

Goed bewegen

Nog een erg goede manier om je gewrichten te helpen is fysieke beweging. Een zittende levensstijl is erg schadelijk voor personen die ziektes zoals artritis hebben. Bewegen is het beste wanneer het gestuurd wordt door een gekwalificeerd iemand, zoals een fysiotherapeut.

Voorkom extreme beweging

wandelen

Je zou elke vorm van beweging moeten vermijden die veel spanning op je gewrichten uitoefent, omdat het niet geschikt is voor personen boven de 50, aangezien ze zichzelf kunnen bezeren. Dit geldt vooral voor personen die lijden aan artritis. Gematigd bewegen is het beste, zoals wandelen bijvoorbeeld.

Doe workouts zoals yoga

Deze workouts zijn vooral goed voor personen die last hebben van artritis en het maakt niet uit welke soort. Het is erg belangrijk dat deze activiteit gedaan wordt met de assistentie van een leraar, die de juiste bewegingen weet voor personen met deze ziekte en weet hoe ze uitgevoerd zouden moeten worden.

Voorkom het tillen van zware gewichten

Het laatste wat iemand die artritis heeft zou moeten doen, is zware gewichten tillen. Dit zal voorkomen dat het slechte gewricht verslechtert. Gebruik in plaats daarvan gereedschappen die je helpen om zware dingen van de ene naar de andere plaats te bewegen.