Aanbevelingen om artritis te behandelen

Aanbevelingen om artritis te behandelen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Artritis is een chronische ziekte en de enige zekere oplossing in sommige gevallen is opereren. Wat je nu zou moeten onthouden is een reeks tips en aanbevelingen om een operatie zoveel mogelijk te vermijden. Lees dus verder en leer de manieren om artritis te behandelen vóór er geopereerd moet worden.

Artritis is opgedeeld in verschillende types en elk type heeft andere symptomen. In dit artikel zullen we de meest voorkomende types van artritis en de verschillende manieren om het te behandelen opnoemen.

De meest voorkomende types van artritis

Artritis is één van de meest voorkomende ziektes wereldwijd. Miljoenen volwassenen en de helft van de volwassenen boven de 65 jaar lijden aan pijn van deze ziekte.

Artrose

Artrose is de meest voorkomende soort van artritis onder volwassenen. Bij artrose begint het  kraakbeen te scheuren en te slijten. Met betrekking tot de symptomen zijn gevoelloosheid en matige pijn tijdens activiteiten zoals wandelen, bukken en zelfs wanneer je aan het rusten bent, de meest voorkomende.

Reumatoïde artritis

Hand met artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte, wat betekent dat je eigen lichaam zijn gewrichtsweefsels aanvalt. Het is een overdreven beschermingsreactie die je normaal gesproken alleen zou ervaren wanneer je ziek bent.

Deze ziekte maakt niet alleen gewrichten kapot, maar het kan ook problemen in je hart, spieren, bloedvaten, zenuwstelsel en ogen veroorzaken.

Jicht

Jicht wordt gezien als de meest pijnlijke vorm van artritis. Een jichtaanval kan beginnen wanneer kristallen van urinezuur zich ophopen in je ligamenten of gewrichtsholten. Deze afzettingen veroorzaken vaak ontstekingen, roodheid, hitte, pijn en heel veel gewrichtsstijfheid.

Waarschuwingstekens

  • Onophoudelijke gewrichtspijn
  • Ontstoken gewrichten
  • Harde of gevoelloze gewrichten
  • Gevoeligheid of pijn wanneer je een gewricht aanraakt
  • Problemen om een gewricht normaal te gebruiken of te bewegen
  • Hitte en rood worden van een gewricht

Specifieke manieren om artritis te behandelen

Artrose

Manieren om artritis te behandelen

Bepaalde medicijnen kunnen je helpen om artritis te behandelen — of in ieder geval de pijn die dit veroorzaakt onder controle te houden. Een balans tussen en beweging zullen je helpen om je gewrichten makkelijker te bewegen. Het is ook sterk aanbevolen om een gezond gewicht te hebben.

Reumatoïde artritis

Met de juiste behandeling kan je deze ziekte onder controle houden en de progressie voorkomen, maar op het moment is het nog niet te genezen.

Als je een passende behandeling volgt en de aanbevelingen van je dokter en therapeut opvolgt, zul  je wel merken dat je makkelijker kan bewegen en dat de pijn minder zal zijn.

Je moet echter niet vergeten dat je vanwege de aard van deze auto-immuunziekte soms last kunt hebben van acute aanvallen. Met behulp van medicatie zijn ook deze uitspattingen van artritis te behandelen.

Jicht

Jicht

Als je jicht hebt zul je met je arts moeten overleggen. Zo kan hij of zij erachter komen waardoor het ontstaan is en hoe aanvallen in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Het is hoe dan ook behulpzaam om de hoeveelheid urinezuur in je bloed te verminderen. Dit kan door het volgen van een specifiek dieet en met behulp van medicijnen die je dokter voorschrijft.

Het meeste wat men kan doen om jicht direct te behandelen is het gebruik van NSAIDs en corticoïden, zoals prednison of colchicine. Dit zijn specifieke pijnstillers voor jicht.

Behandelingen of algemene tips om artritis te behandelen

Gewicht verliezen

Gewicht verliezen

De eerste en simpelste manier om artritis te behandelen en voorkomen, zal altijd gewichtsverlies zijn. De beste manier om teveel druk op je gewrichten te vermijden, is door gewicht verliezen. De gewrichten die hier het meeste profijt van zullen hebben, zijn je knieën, voeten, enkels, heupen en ruggengraat.

Goed bewegen

Nog een erg goede manier om je gewrichten te helpen is fysieke beweging. Een sedentaire levensstijl is erg schadelijk voor personen die ziektes zoals artritis hebben. Bewegen is het beste wanneer het gestuurd wordt door een gekwalificeerd iemand, zoals een fysiotherapeut.

Voorkom extreme beweging

wandelen

Je zult echter elke vorm van beweging moeten vermijden die veel spanning op je gewrichten uitoefent. Je kunt jezelf hiermee namelijk bezeren en je symptomen verergeren. Gematigd bewegen is het beste, zoals fietsen bijvoorbeeld. Met fietsen oefen je weinig druk uit op je gewrichten.

Doe oefeningen zoals yoga

Deze oefeningen zijn vooral goed voor personen die last hebben van artritis en het maakt niet uit welke soort. Het is erg belangrijk dat deze activiteit gedaan wordt met de assistentie van een leraar. Hij of zij weet de juiste bewegingen voor personen met deze ziekte, en dus ook hoe ze uitgevoerd zouden moeten worden.

Til niet te vaak zware gewichten

Het laatste wat iemand die artritis heeft zou moeten doen, is vaak zware gewichten tillen. Dit zal voorkomen dat het slechte gewricht verslechtert. Gebruik in plaats daarvan gereedschappen die je helpen om zware dingen van de ene naar de andere plaats te bewegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rutherford, A., Nikiphorou, E., & Galloway, J. (2017). Rheumatoid arthritis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 53–79). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_3
  • Stamp, L. K., & Chapman, P. T. (2017). Gout. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 179–195). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_8
  • Veenhof, C., Köke, A. J. A., Dekker, J., Oostendorp, R. A., Bijlsma, J. W. J., Van Tulder, M. W., & Van Den Ende, C. H. M. (2006). Effectiveness of behavioral graded activity in patients with osteoarthritis of the hip and/or knee: A randomized clinical trial. Arthritis Care and Research55(6), 925–934. https://doi.org/10.1002/art.22341
  • Arthritis Research, U. (2013). Osteoarthritis in general practice – Data and Perspectives – Arthritis Research UK. The Medical Press222, 253–258.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.