Hoe gewicht verliezen met gemalen lijnzaad?

16 juli 2015

Heb je ooit al gehoord over de fantastische eigenschappen van lijnzaad? In de afgelopen jaren is het één van de meest populaire voedingsmiddelen geworden. Het heeft een zeer hoge voedingswaarde, maar het is ook het perfecte supplement om je te helpen gewicht te verliezen. Wil je graag meer te weten komen? We vertellen je er hieronder graag alles over.

De eigenschappen van lijnzaad waardoor je gewicht verliest

Lijnzaad is een soort graan, afkomstig van de vlasplant en is een natuurlijke bron van omega 3, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Het is ontstaan in Egypte, maar wordt tegenwoordig over bijna de hele wereld gegeten. Je vindt het in oliën, pillen, als hele zaden of gemalen.

In dit geval, om gewicht te verliezen, gebruiken we de gemalen vorm. Vraag je je af waarom lijnzaad zo goed is om af te vallen? Nou, het antwoord is simpel: de olie in lijnzaad heeft de neiging te oxideren en bevat grote hoeveelheden onverzadigd vet. Koop ze dus steeds als hele zaden en maal ze thuis fijn, om deze eigenschappen niet verloren te laten gaan. Je zal zien dat het erg simpel is!

Voordelen voor de gezondheid

lijnzaad2

 • Lijnzaad is een zeer goede bron van voedingsvezels. Je kan lijnzaad trouwens makkelijk aan je maaltijden toevoegen.
 • Deze oplosbare vezels regelen de bloeddruk, verminderen suiker in het bloed, vechten tegen ontsteking en beschermen de bacteriële flora, waardoor je beter voedingsstoffen kan absorberen.
 • Lijnzaad bevat ook omega 3, dat een essentieel vetzuur voor het lichaam is. Het bevat ook linolzuur, dat helpt bij de vorming van ontstekingsremmende eicosanoïden, die artritis, eczeem, astma en andere aandoeningen bestrijden.
 • Eén van de meest bekende gebruiken van lijnzaad is echter de mogelijkheid om constipatie te verhelpen. Als je geconstipeerd bent, neem dan gemalen lijnzaad in met veel water.
 • Studies hebben bovendien ook aangetoond dat lijnzaad zou kunnen helpen bij de behandelen van diverticulose, maar enkel in een vroeg stadium.
 • Het is ook een zeer goede ontgifter en helpt je darmen schoon te maken.
 • Het vermindert cholesterol en beschermt cellen tegen stolling, barsten van het bloed en hartritmestoornissen.
 • Lijnzaad gaat ook symptomen tegen die gepaard gaan met de menopauze, dankzij de aanwezigheid van flavonoïden.
 • Als laatste is lijnzaad ook nog eens rijk aan vitamine B, magnesium, mangaan, fosfor en thiamine… en dat allemaal met zo weinig calorieën!

Gemalen lijnzaad om gewicht te verliezen

lijnzaad3

Het eten van gemalen lijnzaad help een gevoel van rust en veiligheid in je maag te creëren. Het reguleert ook vele systemen in het lichaam en biedt de nodige voedingsstoffen.

Gemalen lijnzaad bevat de perfecte bestanddelen om gewicht te verliezen, hoofdzakelijk door de aanwezigheid van vele vetverbrandende elementen. De aanwezige vezels zijn zeer verzadigend en rijk aan omega 3. Het verteert gemakkelijk vetten en elimineert deze die je niet nodig hebt.

Maar… hoe kan gemalen lijnzaad nu geconsumeerd worden?

lijnzaad4

Het is erg makkelijk. Gemalen lijnzaad kan toegevoegd worden aan salades en andere voeding of het kan opgelost worden in water of sappen en bij het ontbijt gedronken worden. We moeten ook vermelden dat lijnzaad vaak gebruik wordt als vervanging voor eieren in vele recepten. Elk ei vervang je dan door een eetlepel lijnzaad te mengen in een glas water. Het is hierbij wel belangrijk te weten dat lijnzaad je kooktijd verkort en dat je eten dus sneller klaar zal zijn.

Hieronder geven we je enkele voorbeelden van het gebruik van gemalen lijnzaad. Onthoud ook dat je, door de verzadiging die lijnzaad teweeg brengt en het hoge gehalte aan voedingsstoffen, niet langer tussendoortjes zal moeten eten en dat je je bord niet langer overvol moet doen. Het is belangrijk een gezond dieet aan te houden met vezels, proteïnen, groenten, fruit etc. Voeg vanaf nu gewoon steeds wat lijnzaad toe.

 • Je kan lijnzaad aan je fruitsap toevoegen ’s morgens. Voeg gewoon twee eetlepels toe aan je drankje.
 • Als je een kom fruit eet, voeg er dan ook twee eetlepels lijnzaad aan toe.
 • Maak een lekkere smoothie van havermelk, een appel, een beetje kaneel en twee eetlepels lijnzaad. Zo start je de dag met veel energie en een goede gezondheid.
 • Ja kan ook een sandwich maken. Gebruik volkoren brood, enkele sneetjes avocado en enkele sneetjes gegrilde kalkoen. Werk af met gemalen lijnzaad en je hebt een heerlijk broodje.
 • Gebruik ook lijnzaad elke keer dat je een salade maakt. Maak bijvoorbeeld een salade met spinazie, wat ananas, kip, walnoten en een beetje citroensap. Strooi hierover een eetlepel gemalen lijnzaad. Sommige mensen gebruiken lijnzaad ook graag als dressing, maar zoals eerder gezegd bevatten deze oliën veel meer calorieën. Het is dus altijd de beste optie om het gemalen te eten. Probeer het en je zal zien dat het verbluffende resultaten heeft.
Bekijk Ook