Hoe gewicht verliezen met gemalen lijnzaad?

Lijnzaad wordt overal ter wereld gebruikt vanwege de vele voordelen die het voor de gezondheid zou hebben. Voeg het toe aan je recepten voor een gezond dieet en als je wilt om af te vallen.
Hoe gewicht verliezen met gemalen lijnzaad?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 26 november, 2018

Heb je al eens gehoord over de fantastische eigenschappen van lijnzaad? In de afgelopen jaren is het één van de meest populaire voedingsmiddelen geworden. Het heeft een zeer hoge voedingswaarde, maar gemalen lijnzaad is ook het perfecte supplement om je te helpen gewicht te verliezen.

Wil je graag meer te weten komen? We vertellen je hieronder graag alles over de voordelen van gemalen lijnzaad.

De eigenschappen van lijnzaad waardoor je gewicht verliest

Lijnzaad is afkomstig van de vlasplant en is een natuurlijke bron van omega 3, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Het is ontdekt in Egypte, maar wordt tegenwoordig over bijna de hele wereld gebruikt. Je vindt het in oliën, pillen, als hele zaden of gemalen.

In dit geval, om gewicht te verliezen, gebruiken we de gemalen vorm. Vraag je je af waarom lijnzaad zo goed is om af te vallen? Nou, het antwoord is simpel: de olie in lijnzaad heeft de neiging te oxideren en bevat grote hoeveelheden onverzadigd vet.

Koop lijnzaad dus steeds als hele zaden en maal ze thuis fijn, om deze eigenschappen niet verloren te laten gaan. Je zal zien dat het erg simpel is!

Voordelen voor de gezondheid

Voordelen voor de gezondheid van gemalen lijnzaad
 • Lijnzaad is een zeer goede bron van voedingsvezels. Je kan lijnzaad trouwens makkelijk aan je maaltijden toevoegen.
 • Deze oplosbare vezels helpen de bloeddruk te regelen, verminderen suiker in het bloed, vechten tegen ontsteking en beschermen de bacteriële flora, waardoor je beter voedingsstoffen kan absorberen.
 • Lijnzaad bevat ook omega 3, dat een essentieel vetzuur voor het lichaam is. Het bevat ook linolzuur, dat helpt bij de vorming van ontstekingsremmende eicosanoïden, die artritis, eczeem, astma en andere aandoeningen helpen te bestrijden.
 • Eén van de meest bekende gebruiken van lijnzaad is echter de mogelijkheid om constipatie te verhelpen. Als je last hebt van verstopping, neem dan gemalen lijnzaad in met veel water.
 • Studies hebben bovendien ook aangetoond dat lijnzaad zou kunnen helpen bij de behandelen van diverticulose, maar enkel in een vroeg stadium.
 • Het is ook een zeer goed ontgiftingsmiddel en helpt je darmen schoon te maken.
 • Het helpt cholesterol te verminderen en zou cellen beschermen tegen stolling, bloeduitstortingen en hartritmestoornissen.
 • Lijnzaad gaat ook symptomen tegen die gepaard gaan met de menopauze, dankzij de aanwezigheid van flavonoïden.
 • Als laatste is lijnzaad ook nog eens rijk aan vitamine B, magnesium, mangaan, fosfor en thiamine… en dat allemaal met zo weinig calorieën!

Gemalen lijnzaad om gewicht te verliezen

Gemalen lijnzaad om gewicht te verliezen

Het eten van gemalen lijnzaad help een gevoel van verzadiging in je maag te creëren. Het reguleert ook het lichaam en zorgt voor de nodige voedingsstoffen.

Gemalen lijnzaad bevat de perfecte bestanddelen om gewicht te verliezen, hoofdzakelijk door de aanwezigheid van de vele vetverbrandende elementen. De aanwezige vezels zijn zeer verzadigend en rijk aan omega 3. Het verteert gemakkelijk vetten en elimineert deze die je niet nodig hebt.

Hoe kan gemalen lijnzaad nu geconsumeerd worden?

Hoe kan gemalen lijnzaad nu geconsumeerd worden

Het is erg makkelijk. Gemalen lijnzaad kan toegevoegd worden aan salades en andere voeding. Het kan ook opgelost worden in water of sappen en bij het ontbijt gedronken worden.

We moeten ook vermelden dat lijnzaad vaak gebruik wordt als vervanging voor eieren in vele recepten. Elk ei vervang je dan door een eetlepel lijnzaad te mengen in drie eetlepels water. Het is hierbij wel belangrijk te weten dat lijnzaad je kooktijd verkort en dat je eten dus sneller klaar zal zijn.

Hieronder geven we je enkele voorbeelden van het gebruik van gemalen lijnzaad. Onthoud ook dat, door de verzadiging die lijnzaad teweeg brengt en het hoge gehalte aan voedingsstoffen, je kunt voorkomen dat je niet langer tussendoortjes nodig hebt en dat je alleen eet wat je nodig hebt zonder te vol te doen.

Het is altijd belangrijk een gezond dieet aan te houden met vezels, proteïnen, groenten, fruit etc. Voeg vanaf nu gewoon steeds wat lijnzaad toe.

Voorbeelden gebruik van gemalen lijnzaad

 • Je kan lijnzaad aan je fruitsap toevoegen ‘s morgens. Voeg gewoon twee eetlepels toe aan je drankje.
 • Als je een kom fruit eet, voeg er dan ook twee eetlepels lijnzaad aan toe.
 • Maak een lekkere smoothie van havermelk, een appel, een beetje kaneel en twee eetlepels lijnzaad. Zo start je de dag met veel energie en een goede gezondheid.
 • Ja kan ook een sandwich maken. Gebruik volkoren brood, enkele plakjes avocado en enkele reepjes gegrilde kalkoen. Maak het af met gemalen lijnzaad en je hebt een heerlijk broodje.
 • Gebruik ook elke keer dat je een salade maakt wat gemalen lijnzaad. Maak bijvoorbeeld een salade met spinazie, wat ananas, kip, walnoten en een beetje citroensap. Strooi hierover een eetlepel gemalen lijnzaad.

Probeer gemalen lijnzaad ook eens toe te voegen aan je dieet en je zal zien dat het verbluffende resultaten heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Goyal, A., Sharma, V., Upadhyay, N., Gill, S., & Sihag, M. (2014). Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-013-1247-9
 • Singh, K. K., Mridula, D., Rehal, J., & Barnwal, P. (2011). Flaxseed: A potential source of food, feed and fiber. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390903537241
 • Machado, A. M., de Paula, H., Cardoso, L. D., & Costa, N. M. B. (2015). Effects of brown and golden flaxseed on the lipid profile, glycemia, inflammatory biomarkers, blood pressure and body composition in overweight adolescents. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2014.05.002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.