Wat onze voeten over onze gezondheid zeggen

Volgens reflexologie bestaat er een directe verbinding tussen onze organen en specifieke punten op de voeten.
Wat onze voeten over onze gezondheid zeggen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Onze voeten ondersteunen de hele dag het gewicht van ons lichaam en daarom hebben ze extra verzorging nodig. Jammer genoeg krijgen ze vaak niet de aandacht die ze verdienen.

Wist je dat je veel soorten gezondheidsproblemen kunt identificeren, zowel fysiek als emotioneel, door alleen maar je voeten te onderzoeken? Dit zou meer dan genoeg reden moeten zijn om ze de nodige verzorging en aandacht te geven. Iets dat ze nodig hebben om gezond te blijven. Ontdek hier meer over in dit artikel.

Onze voeten en hun verbinding met onze gezondheid

Voeten

Er zijn makkelijke manieren om te controleren of je gezondheidsproblemen hebt. Bijvoorbeeld door je voeten uitgebreid te controleren op veranderingen. Bijvoorbeeld:

  • In de voeten en tenen zitten haarvaten met verschillende dichtheden, wat een goede bloedsomloop en bloedtoevoer aangeeft. Wanneer het aantal haarvaten vermindert en ze in sommige gevallen bijna verdwijnen, dan kan dit een teken zijn van een slechte bloedsomloop. Dit kan veroorzaakt worden door slechte schoenen of strakke sokken.
  • Plotselinge en frequente voetpijn kan een teken zijn van een voedingsstofgebrek. Ook kan het een aanwijzing zijn voor onvoldoende hydratatie of een slechte bloedsomloop. Het is belangrijk om de oorzaken te ontdekken en naar een juiste behandeling te zoeken.
  • Als voetkrampen ontstaan bij personen die erg actief zijn of een sport beoefenen, dan is uitdroging waarschijnlijk de oorzaak. Deze aandoening moet zo snel mogelijk behandeld worden en kan voorkomen worden door de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water te drinken en je inname te verhogen wanneer je actief bent. Het komt zeer waarschijnlijk door een gebrek aan een van deze voedingsstoffen: kalium, calcium of magnesium. Mits uitdroging hier niet verantwoordelijk voor is.

Meer tekenen dat er iets mis kan zijn met onze voeten

  • Nog een teken dat er iets niet goed is: een pijn die nooit lijkt te genezen. Dit kan een teken van diabetes zijn, aangezien personen met deze aandoening permanente schade kunnen hebben aan de zenuwen in de handen en voeten en meer moeite hebben om wonden en zweren te doen genezen.
  • Constante koude voeten zijn een teken dat je schildklier niet goed werkt en dat je mogelijk last hebt van hyperthyreoïdie. Nog een oorzaak van koude voeten kan een slechte bloedsomloop zijn. Je zou naar je huisarts moeten gaan om de exacte oorzaak van koude voeten te bepalen.
  • Opgezwollen voeten zijn vaak het gevolg van nieren die slecht functioneren en vochtretentie. Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking ook opgezwollen voeten veroorzaken.

Vergeet niet!

Het is belangrijk om de veranderingen in je voeten in de gaten te houden. Wanneer nodig kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Aangezien veranderingen mogelijk een teken kunnen zijn van potentiële gezondheidsproblemen. Zoals we allemaal weten is voorkomen beter dan genezen. Let op je voeten en je lichaam… ze kunnen je mogelijk vertellen dat er iets niet goed is!  Wellicht ook interessant voor jou

Peesschedeontsteking in de handen en voeten
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Peesschedeontsteking in de handen en voeten

Peesschedeontsteking is pijnlijk en kan tot ernstigere problemen leiden. Daarom is het belangrijk om tijdig een arts te bezoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.