Wat onze voeten over onze gezondheid zeggen

14 november, 2018
Volgens reflexologie bestaat er een directe verbinding tussen onze organen en specifieke punten op de voeten.

Onze voeten ondersteunen de hele dag het gewicht van ons lichaam en daarom hebben ze extra verzorging nodig. Jammer genoeg krijgen ze vaak niet de aandacht die ze verdienen.

Wist je dat je veel soorten gezondheidsproblemen kunt identificeren, zowel fysiek als emotioneel, door alleen maar je voeten te onderzoeken? Dit zou meer dan genoeg reden moeten zijn om ze de nodige verzorging en aandacht te geven. Iets dat ze nodig hebben om gezond te blijven. Ontdek hier meer over in dit artikel.

Lees ook: Wat je voeten zeggen over je persoonlijkheid

Onze voeten en hun verbinding met onze gezondheid

Voeten

Er zijn makkelijke manieren om te controleren of je gezondheidsproblemen hebt. Bijvoorbeeld door je voeten uitgebreid te controleren op veranderingen. Bijvoorbeeld:

 • In de voeten en tenen zitten haarvaten met verschillende dichtheden, wat een goede bloedsomloop en bloedtoevoer aangeeft. Wanneer het aantal haarvaten vermindert en ze in sommige gevallen bijna verdwijnen, dan kan dit een teken zijn van een slechte bloedsomloop. Dit kan veroorzaakt worden door slechte schoenen of strakke sokken.
 • Plotselinge en frequente voetpijn kan een teken zijn van een voedingsstofgebrek. Ook kan het een aanwijzing zijn voor onvoldoende hydratatie of een slechte bloedsomloop. Het is belangrijk om de oorzaken te ontdekken en naar een juiste behandeling te zoeken.
 • Als voetkrampen ontstaan bij personen die erg actief zijn of een sport beoefenen, dan is uitdroging waarschijnlijk de oorzaak. Deze aandoening moet zo snel mogelijk behandeld worden en kan voorkomen worden door de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water te drinken en je inname te verhogen wanneer je actief bent. Het komt zeer waarschijnlijk door een gebrek aan een van deze voedingsstoffen: kalium, calcium of magnesium. Mits uitdroging hier niet verantwoordelijk voor is.

Meer tekenen dat er iets mis kan zijn met onze voeten

 • Nog een teken dat er iets niet goed is: een pijn die nooit lijkt te genezen. Dit kan een teken van diabetes zijn, aangezien personen met deze aandoening permanente schade kunnen hebben aan de zenuwen in de handen en voeten en meer moeite hebben om wonden en zweren te doen genezen.
 • Constante koude voeten zijn een teken dat je schildklier niet goed werkt en dat je mogelijk last hebt van hyperthyreoïdie. Nog een oorzaak van koude voeten kan een slechte bloedsomloop zijn. Je zou naar je huisarts moeten gaan om de exacte oorzaak van koude voeten te bepalen.
 • Opgezwollen voeten zijn vaak het gevolg van nieren die slecht functioneren en vochtretentie. Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking ook opgezwollen voeten veroorzaken.

Leestip: Gezwollen enkels en voeten: oorzaken en preventie

Vergeet niet!

Het is belangrijk om de veranderingen in je voeten in de gaten te houden. Wanneer nodig kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Aangezien veranderingen mogelijk een teken kunnen zijn van potentiële gezondheidsproblemen. Zoals we allemaal weten is voorkomen beter dan genezen. Let op je voeten en je lichaam… ze kunnen je mogelijk vertellen dat er iets niet goed is! 

 • Bustos Saldaña, R., & Prieto Miranda, S. (2009). Factores de riesgo de ulceración de los pies en diabéticos tipo 2. Revista Médica Del Institudo Mexicano Del Seguro Social.

 • Tizón Bouza, E., Dovale Robles, M. N., Fernández Garcia, M. Y., Fernández Veiga, C., López Vilela, M., Mouteira Vázquez, M., … Vázquez Torrado, R. (2004). Atención de enfermería en la prevención y cuidados del pie diabético. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1157/13066406

 • Calatayud, J. L. R. (2015). Pie diabético. Abordaje multidisciplinar. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/j.fmc.2015.02.021

 • Daniel López López, Ricardo García Mira, Francisco Alonso Tajes, Luis López López (2010). Profile Analysis and Lifestyle of people with foot pathologies. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. Vol. 4, Núm. 2. 2010, 49-58. https://www.researchgate.net/profile/Ricardo_Garcia-Mira/publication/277769073_Analisis_del_perfil_y_estilo_de_vida_de_las_personas_con_patologias_en_los_pies/links/57bb3ed708aefea8f0f44d8d/Analisis-del-perfil-y-estilo-de-vida-de-las-personas-con-patologias-en-los-pies.pdf
 • Mª Elena Arnáiz García, David Alonso Peña, José Andreu Medina, Alfonso Martínez Nova, Javier Arnáiz García (2010). ARTERIOPATÍA PERIFÉRICA PIES EN RIESGO. Revista Española de Podología. https://pdfs.semanticscholar.org/0abd/c5e139cdb0e84621f236d4940e15d6725068.pdf
 • Monderer, R., Wu, W. and Thorpy, M., 2010. Nocturnal Leg Cramps. Current Neurology and Neuroscience Reports, 10(1), pp.53-59.
 • JAVIER MAQUIRRIAIN y MARCELO J. MERELLO (2005).  Abordaje clínico del deportista con calambres musculares. Rev Asoc Argent Ortop Traumatol., pp 367-372. http://www.aaot.org.ar/revista/2005/n4_vol70/art13.pdf
 • Mayo Clinic en línea: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/claudication/symptoms-causes/syc-20370952?p=1
 • Presión arterial alta en el embarazo, MEDLINE PLUS en línea: https://medlineplus.gov/spanish/highbloodpressureinpregnancy.html
 • Calambre muscular, MEDLINE en línea: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002066.htm