10 symptomen van leukemie die we meestal over het hoofd zien

Sommige van deze symptomen kunnen ook een gevolg zijn van minder ernstige aandoeningen. Maar als je ongerust bent, raadpleeg dan een medische specialist voor een controle. Als je leukemie hebt, dan kan die arts tijdig een diagnose stellen.
10 symptomen van leukemie die we meestal over het hoofd zien

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Leukemie is een term die verwijst naar het type kanker dat de weefsels aantast die het bloed in het lichaam vormen. De witte bloedcellen worden onmiddellijk beïnvloed. Want het kenmerk van deze kankersoort is dat er onvoldoende gezonde witte bloedcellen geproduceerd worden. Het grote probleem is echter dat we de symptomen van leukemie meestal over het hoofd zien, met als gevolg dat we niet tijdig de juiste diagnose stellen.

Bloedcellen zijn een belangrijk deel van de afweermechanismen van het lichaam. Ze groeien en splitsen zich naar de behoefte van het lichaam.

Maar bij leukemiepatiënten produceert het beenmerg op een onregelmatige manier bloedcellen. Er is dus wel sprake van de productie van witte bloedcellen, maar ze falen in de bescherming van het lichaam omdat ze beschadigd zijn.

Terwijl de kanker zich verder ontwikkelt treden complicaties op in de productie van andere bloedcellen, zoals de rode bloedcellen of de bloedplaatjes.

In die fase worden bloedarmoede en bloedingen ernstig. Bovendien verhoogt ook het risico op andere soorten infecties.

Maar het meest verontrustende is dat vele mensen de symptomen van leukemie niet kennen of ze verwarren met iets anders. Dat maakt een vroegtijdige diagnose moeilijk.

Daarom willen we jou hier graag een volledige lijst geven van de tien klinische signalen die je niet mag negeren.

Symptomen van leukemie

1. Paarse of rode vlekken op de huid

Symptomen van leukemie vlekken op de huid

In de medische wereld noemt men dit petechiae. Het zijn roodachtige of paarse vlekken die in clusters optreden. Ze verschijnen meestal op de borstkas, de rug en de armen.

Ze ontstaan wanneer het bloed stolt en niet meer normaal kan vloeien. Mensen verwarren ze vaak met huiduitslag.

2. Bot- of gewrichtspijn

Er bestaan vele ziekten die pijn in de botten en de gewrichten veroorzaken. Maar in het geval van leukemie is de pijn een gevolg van de opstapeling van beschadigde witte bloedcellen.

Patiënten voelen een scherpe of doffe pijn. De ernst van deze pijn varieert afhankelijk van de zone die aangetast is.

3. Hoofdpijn

Symptomen van leukemie hoofdpijn

Hoofdpijn is één van de meest genegeerde symptomen van leukemie. Dit symptoom is vooral aanwezig in gevallen van acute leukemie. Deze vorm is vaak ernstig en van lange duur.

De hoofdpijn treedt op omdat de bloedstroom naar de hersenen en de ruggengraat beperkt wordt. Dit symptoom is vergelijkbaar met wat er bij migraine gebeurt. Maar bij migraine trekken de bloedvaten zich samen.

4. Gezwollen klieren

Wanneer leukemie de productie van witte en rode bloedcellen verstoort en beschadigt, dan verzwakt het vermogen van het lichaam om op infecties te reageren.

Deze situatie verandert de ontstekingsprocessen. Dit leidt tot gezwollen klieren en lymfeklieren, of tot kleine pijnloze knobbels die blauw of paars van kleur zijn.

5. Zwakheid en vermoeidheid

Symptomen van leukemie zwakheid en vermoeidheid

Wanneer je je zwak of vermoeid voelt, dan is leukemie niet het eerste waaraan je denkt. Maar je mag deze signalen niet licht opnemen omdat ze ook symptomen van leukemie kunnen zijn.

De daling in gezonde rode bloedcellen tast het vermogen van het lichaam aan om zuurstof en voedingsstoffen te vervoeren. Het gevolg is dat bloedarmoede en chronische vermoeidheid optreden.

6. Ongewone bloeding

Alle soorten ongewone en onverklaarbare bloedingen kunnen een duidelijk teken zijn van leukemie. De lagere hoeveelheid bloedplaatjes beïnvloedt de stolling van het bloed. Het gevolg is dat het lichaam gevoeliger wordt voor bloedingen.

7. Koorts en veelvuldige infecties

Symptomen van leukemie koorts en infecties

Elke vorm van leukemie verzwakt het immuunsysteem. Dit systeem zal dus niet langer kunnen reageren op de ziektekiemen die infecties veroorzaken.

Het resultaat is dat leukemiepatiënten voortdurend periodes van koorts en luchtwegeninfecties ervaren zoals griep.

De voornaamste reden is dat de kankerachtige bloedcellen de witte bloedcellen tegenhouden om virussen en bacteriën te bestrijden.

8. Onverklaarbaar gewichtsverlies

Dit is vergelijkbaar met wat ook bij andere soorten van kanker gebeurt. Leukemiepatiënten kunnen alarmerend veel gewicht verliezen zonder dat daarvoor een reden lijkt te zijn.

Het kan ook een gevolg zijn van extreme vermoeidheid en verlies van eetlust. Want ook dit laatste is een symptoom waarvan deze patiënten last kunnen hebben.

We raden je dit artikel aan: Vijf zeldzame vormen van kanker

9. Ademnood

Symptomen van leukemie ademnood

Ademnood of moeilijkheden om te ademen is een gevolg van de gedaalde zuurstofvoorziening in de cellen. Dit is te wijten aan de verstoring van de bloedstroom.

Sommige mensen ervaren dat ze er niet in slagen weer op adem te komen. Anderen kunnen het gevoel hebben dat ze niet in staat zijn om goed te ademen.

10. Buikpijn of een opgeblazen gevoel

Wanneer leukemie zich verspreidt kan het een zwelling veroorzaken in de lever of in de milt. Het resultaat is een steeds terugkerende buikpijn of een opgeblazen gevoel in de zone net onder de ribbenkast.

Sommige patiënten voelen zelfs een lichte pijn in de onderrug of hebben last van misselijkheid, braken en veranderingen in de darmwerking.

De voorbije jaren heeft de behandeling van leukemie belangrijke vooruitgang gemaakt. Maar een groot deel van het slagen van de behandeling hangt af van de vroegtijdige opsporing van de kanker.

Om die reden moet je echt aandacht besteden aan alle signalen die we in dit artikel vermeld hebben. Het is erg belangrijk, zelfs al kunnen ze misschien het resultaat zijn van een minder ernstig probleem. Wellicht ook interessant voor jou

Vier dingen die je moet doen bij kniepijn en juist beter niet
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Vier dingen die je moet doen bij kniepijn en juist beter niet

Er is een aantal dingen die je moet doen bij kniepijn. Als je kniepijn hebt, is het belangrijk om te rusten en op te passen met warmte/koude therap...