Slaapt je kleuter slecht? Dit kan leiden tot problemen in de toekomst

Hoewel ze meestal geen zin meer hebben in een dutje, hebben kleuters tussen de drie en vijf jaar ongeveer twaalf uur slaap nodig.
Slaapt je kleuter slecht? Dit kan leiden tot problemen in de toekomst

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 27 mei, 2022

Net zoals volwassenen, hebben kinderen goede gezondheidsgewoonten nodig. Daarom is het belangrijk dat ze genoeg slaap krijgen om het energieniveau te herstellen, zeker voor een kleuter.

Bij kleuters kunnen in de toekomst verschillende gedragsproblemen ontstaan als een kind niet voldoende slaapt. Ook kan het andere ongezonde gevolgen hebben.

Als kleine kinderen niet goed slapen, zijn ze kwetsbaarder voor problemen met het verwerken van informatie. Daarnaast kunnen ze emotionele problemen hebben die verergeren, waaronder een aandoening die verband houdt met aandachtstekort, zoals adhd of add.

Onderzoek door het General Hospital of Massachusetts

Deze conclusies zijn ontstaan uit verschillende onderzoeken die een groep wetenschappers heeft gedaan aan het General Hospital of Massachusetts.

De resultaten werden recentelijk gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Academic Pediatrics.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid slaap voor een kleuter?

Kleuters tussen 3 en 5 jaar moeten tussen 10 en 13 uur slapen, inclusief dutjes.

Dit komt uit een rapport van de American Medical Association for Sleep Medicine.

Dutjes en hun effect op kinderen

Kleuters zijn erg actief. Daarom moeten ze dagelijks dutje van een uur doen.

Hoewel ze soms niet echt slapen, kunnen ze de dutjes gebruiken om in stilte te spelen. Het is een tijd waarop ze een pauze kunnen nemen van de activiteiten van de ochtend.

Advies voor bedtijd

Daarnaast wordt ook aanbevolen om een ​​vaste bedtijd in te stellen. We moeten het kind een half uur van te voren laten weten dat het binnen korte tijd moet gaan slapen, zodat ze zich kunnen voorbereiden. Het is ook een goed idee om 10 minuten van te voren te laten weten dat het tijd is om in bed te gaan liggen.

Het is niet nodig om kinderen veel te laten eten of drinken voordat ze naar bed gaan.

In het geval van kinderen moet het bed alleen worden gebruikt om te slapen. Een kind mag niet de gewoonte hebben om tv te kijken of in bed te spelen. Bed is om te ontspannen en te slapen.

Gebruik vaste rituelen

Als je de kleuter zelf zijn of haar favoriete pyjama aan laat trekken en een knuffelbeest laat kiezen om mee te gaan slapen zal dat helpen, vooral als het naar bed gaan een strijd is.

Ondertussen kunnen we de kamer voorbereiden door bepaalde handelingen uit te voren. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld:

  • Spreken met een zachte stem
  • Luisteren naar zachte muziek
  • Het dimmen van de lampen 
  • Het vermijden van elektronische apparaten en videospelletjes

De voordelen van een goede nachtrust voor kinderen

Kleuter in bed

De nodige rust en goed slapen is fundamenteel voor de lichamelijke en mentale gezondheid van kinderen, vooral op jonge leeftijd en wanneer ze voor het eerst naar school gaan.

Terwijl kinderen slapen, kunnen hun hersenen en lichaam rusten, zodat de volgende dag weer energie hebben en fris en actief zijn.

Kinderen die meer slapen hebben een hoger niveau van alertheid en betere reflexen. Daarnaast kunnen ze hun emoties beter beheersen en doen het beter op school.

Ook zijn ze minder prikkelbaar en ze zijn minder slaperig overdag.

Het probleem van het digitale scherm en de kleuter

Slapende kleuter

Een van de belangrijkste redenen dat kinderen niet goed slapen of niet genoeg rust krijgen hangt af van het tijdstip waarop ze naar bed gaan. Vaak is er geen vaste tijd.

Er zijn veel verschillende schermen (televisie, mobiele telefoons, computers, enzovoort) die een bron van afleiding zijn. Sommige kinderen hebben deze apparaten zelfs in hun slaapkamer.

Daarom gebruiken ze de uren waarop ze eigenlijk zouden moeten slapen om een ​​tv-programma te bekijken, spelletjes te spelen of met hun vrienden te communiceren op sociale media.

Oplossingen voor slecht slapen

Hoewel slecht slapen kan leiden tot ernstige problemen bij kinderen, kunnen die gemakkelijk worden opgelost.

Zorg ervoor dat je kinderen minstens een uur voordat ze naar bed gaan niet meer met schermen en technologie bezig zijn. Dit zal hen helpen om mentaal te ontspannen en beter voor te bereiden op de slaap.

Aandachtstekort

Gebrek aan slaap kan gevolgen hebben die zich uiten in slechte prestaties op school of gedragsproblemen.

Kleine kinderen kunnen ADHD ontwikkelen. Helaas kan dit ervoor zorgen dat ze te actief zijn of ontzettend veel energie hebben gedurende de dag.

Slaapspecialisten weten echter dat dit soort slaapproblemen allemaal oplossingen hebben, en ze kunnen worden voorkomen als je goed op de slaapgewoonten van je kleuter let.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vera, A. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
  • Parga, N. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
  • Estivill, E. (2000). Insomnio infantil por habitos incorrectos. Revista de Neurologia.
  • Orgilé, M., & Espada, I. F. J. P. (2013). Hábitos y problemas de sueño en niños con sintomatología depresiva. Revista de Psicopatologia y Psicologia Clinica.
  • Taveras, E. M., Rifas-Shiman, S. L., Bub, K. L., Gillman, M. W., & Oken, E. (2017). Prospective study of insufficient sleep and neurobehavioral functioning among school-age children. Academic pediatrics, 17(6), 625-632.
  • Consensus Conference Panel, Watson, N. F., Badr, M. S., Belenky, G., Bliwise, D. L., Buxton, O. M., … & Tasali, E. (2015). Recommended amount of sleep for a healthy adult: a joint consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Journal of Clinical Sleep Medicine, 11(6), 591-592.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.