Vijf fouten die slapeloosheid veroorzaken

Als je naar bed gaat, probeer dan de gewoonte van het checken van je e-mails op je telefoon te veranderen in het lezen van een goed boek of een tijdschrift, zodat je hersenen niet te veel worden gestimuleerd.
Vijf fouten die slapeloosheid veroorzaken
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe vaak per maand heb jij last van slapeloosheid? Is je gebrek aan slaap iets dat problemen veroorzaakt voor je dagelijkse activiteiten? Als dit zo is, is het tijd dat je er iets aan gaat doen. Het kan zijn dat jij een aantal gewoontes hebt die slapeloosheid veroorzaken.

Het krijgen van een diepe, vredige slaap verbetert je levenskwaliteit en geeft je de energie om de dag door te komen. Soms is het makkelijk om fouten te maken waar we ons niet van bewust zijn, maar die onze hersenen en lichaam te veel stimuleren, waardoor je niet voldoende rust krijgt ‘s nachts.

In het artikel van vandaag nodigen we je uit om te leren welke slechte gewoontes slapeloosheid veroorzaken. Mis het niet!

1. Ik moet slapen, ik moet slapen…

Wakker liggen

Dit is een veelvoorkomend fenomeen en het is iets dat je in gedachten moet houden.

We beginnen met een eenvoudig voorbeeld zodat je begrijpt wat we bedoelen: je komt laat thuis van je werk en je hebt een lijst met daarop ontelbare dingen die je nog moet doen voordat je naar bed gaat. Als je alles hebt gedaan, realiseer je je plotseling dat het al laat is.

Je gaat naar bed en doet je ogen dicht terwijl je tegen jezelf zegt dat je nu meteen moet gaan slapen, want je moet voldoende rust hebben om morgen door te kunnen komen. Weet je wat er gebeurt, iedere keer dat je dat doet? Je zal uren wakker liggen.

Je hersenen moeten de mogelijkheid krijgen om zichzelf uit te zetten en te ontspannen, minstens twee uur voordat je naar bed gaat. Als je je richt op één ding kan dat je stressniveau verhogen, waardoor je niet kunt ontspannen.

Wat is de oplossing? Probeer niet iets te doen dat ervoor kan zorgen dat je je zorgen gaat maken voordat je naar bed gaat.

Maak je werk twee uur voordat je naar bed gaat af en lees dan een goed boek om je geest af te leiden. Slaap komt dan vanzelf.

2. Een onregelmatig schema kan slapeloosheid veroorzaken

Overwerken kan slapeloosheid veroorzaken

Je lichaam heeft routine en gewoontes nodig, manieren om de basisbehoeften zoals voedsel en de slaapcyclus te reguleren. Wat betekent dat? Je kunt niet vandaag om tien uur ‘s avonds naar bed gaan en morgen om twee uur ‘s nachts. Probeer je aan een stabiel schema te houden.

Idealiter eet je je laatste maaltijd van de dag ten minste twee uur voordat je naar bed gaat, waardoor je lichaam de tijd krijgt om het te verteren. Dit is ook het moment dat je lichaam moet beginnen met ontspannen en je kunt op ditzelfde moment je spieren ontspannen door het nemen van een warme douche.

3. Elektronische apparaten

Mobiele telefoon is slecht voor de nachtrust

Dit is iets wat iedereen doet. Is er een manier waarop je het kunt vermijden? Hoe kun je niet je e-mail checken, een oogje houden op Facebook en Instagram, een paar berichtjes versturen of een film of tv-programma kijken?

Het komt vaak voor, maar je moet weten dat het scherm van een elektronisch apparaat de hersenen te veel stimuleert met elektromagnetische golven, dus het is een goed idee om een balans te vinden.

Je tv veroorzaakt niet zo veel problemen met slaap als een mobiele telefoon, tablet of laptop. Waarom niet? Omdat je gewoonlijk meer afstand hebt tot de tv, waardoor de hersenen minder worden gestimuleerd.

De beste manier om slapeloosheid te voorkomen is door al je apparaten uit te zetten en een boek of tijdschrift te lezen.

4. Wat eet je ‘s avonds?

Voedingsmiddelen tegen slapeloosheid

Veel mensen komen heel hongerig thuis na een lange dag op het werk en maken dan maaltijden die hun lichaam maar moeilijk kan verteren. Je ziet dit als de afsluiting van je dag, maar wat je eigenlijk doet is het geven van een extra taak aan je lichaam terwijl je eigenlijk zou moeten slapen.

Probeer lichtere maaltijden te bereiden die eiwitten bevatten, maar die ook makkelijk te verteren en vetvrij zijn. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld:

  • soep
  • gestoomde groenten
  • vis die rijk is aan omega 3-vetzuren
  • thee

Kijk uit voor voorgekookte maaltijden. We weten allemaal dat deze makkelijk en snel te bereiden zijn als je thuiskomt en geen zin hebt om te koken, maar ze bevatten veel conserveringsmiddelen en geraffineerde ingrediënten, waardoor ze heel slecht zijn voor de gezondheid en slapeloosheid kunnen veroorzaken.

5. De zorgen in je hoofd

Piekeren houdt je wakker

Stress en angst die zich opbouwen gedurende de dag hebben de neiging om ‘s nachts naar boven te komen, als je naar bed gaat en opeens wordt omringd door stilte.

Dat is wanneer die stem in ons hoofd opeens zo duidelijk wordt en je maar blijft herinneren aan al je zorgen. Je blijft urenlang over deze dingen nadenken, terwijl je eigenlijk zou moeten slapen.

Het reguleren van stress is ingewikkeld en niet altijd makkelijk. Het is belangrijk dat je prioriteiten stelt en ervoor zorgt dat je problemen niet het belangrijkst worden in je leven.

Blaas wat stoom af, haal diep adem en ga naar bed zonder die donkere wolken boven je hoofd, zodat je alleen maar schaduwen ziet als je je ogen dichtdoet.

Stop met deze gewoontes die slapeloosheid veroorzaken. Je nachtrust zal merkbaar verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.