Goed slapen hangt af van je routines voor het slapengaan

Het maakt veel uit wat je doet voor het slapengaan als je een goede nachtrust wilt hebben. Lees snel verder voor praktische tips en adviezen.
Goed slapen hangt af van je routines voor het slapengaan

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Veel factoren hebben invloed op hoe goed iemand slaapt. Wat je doet voor het slapengaan speelt een grote rol bij hoe goed je daadwerkelijk slaapt. Dit komt omdat je gewoonten en patronen veel te maken hebben met wat er omgaat in je lichaam tijdens het slapen.

Slaap heeft niet alleen fysiologische effecten op je lichaam, maar ook op je hersenen. Tijdens het slapen verwerken je hersenen wat ze overdag geleerd hebben en wordt je geheugen bijgewerkt. Je lichaam ervaart dus zowel fysieke als mentale rust.

‘s Nachts ondergaat het lichaam een hele reeks processen:

  • je bloeddruk gaat omlaag
  • de ademhaling vertraagt
  • je zintuigen zijn minder gevoelig

Zo komt het lichaam tot rust.

Wat je doet vlak voor het slapengaan is belangrijk. Je lichaam moet immers in de staat van rust komen die nodig is om goed te kunnen slapen. Je gewoontes rondom het slapen zijn daarom extreem belangrijk.

Eet je bijvoorbeeld een grote maaltijd vlak voordat je naar bed gaat? Dan blijft je spijsverteringsstelsel actief. Dit gebeurt ook als je hersenen teveel gestimuleerd worden vlak voordat je gaat slapen.

De beste dingen om te doen voor het slapengaan

Eten dat zwaar op de maag ligt is niet goed voor je nachtrust

Je moet je lichaam goed voorbereiden op het slapengaan. Net zoals een machine moet je lichaam geprogrammeerd worden om geactiveerd en gedeactiveerd te worden. Je kunt je lichaam programmeren door gewoontes en rituelen aan te leren rond het slapengaan. Laat je lichaam dus wennen aan routines die je helpen goed te slapen.

Neem een lichte avondmaaltijd

Voeding heeft veel invloed op hoe makkelijk je in slaap valt. Het eten van een zware maaltijd of suikerrijke voeding maakt het lastiger om in slaap te vallen.

Vermijd complexe koolhydraten

Ze bevatten veel suiker en stimuleren zo niet alleen je lichaam maar ook je geest.

Beperk je vochtinname

Sommige mensen zijn gewend om een glas water te drinken voor het slapengaan. Maar het is het beste om vanaf een uur voor het slapengaan niets meer te drinken. Drink bij voorkeur als laatste een kopje kalmerende thee voor het slapengaan.

Luisteren naar muziek kan je helpen beter in slaap te komen

Luister naar ontspannende muziek

Sommige mensen luisteren naar muziek om beter in slaap te komen. Als je dit doet dan raden we aan om klassieke muziek te luisteren op laag volume. Je kunt ook luisteren naar geluiden van de zee of andere achtergrondgeluiden om te ontspannen.

Ga elke nacht rond dezelfde tijd naar bed

Routine is erg belangrijk voor je lichaam. Dit geldt ook als je een goede nachtrust wilt hebben. Door elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan went je lichaam eraan om te rusten.

Ga eens een blokje om

Een blokje om gaan is een goede gewoonte om aan te leren voor het slapengaan. Waarom? Omdat je tijdens het wandelen je zorgen overdenkt. Je hersenen krijgen zo de kans om tot rust te komen. Je kunt deze tijd bovendien benutten om te reflecteren op je dag en je voor te bereiden op morgen.

Doe ademhalingsoefeningen in bed

Adem rustig en bewust in en uit om spanning te verminderen. De extra zuurstof die naar je hersenen gaat helpt ook om angstgevoelens te verminderen.

Verricht fysieke inspanning voor het slapengaan

Het is bewezen dat fysieke inspanning voor het slapengaan je ontspant. Een lichaam dat heeft gesport voelt op natuurlijke wijze de vermoeidheid die nodig is om in slaap te vallen. Er is echter één uitzondering: vermijd competitieve sporten voor het slapen gaan. Competitie stimuleert je hersenen en houdt je dus alert. Dit kan problemen veroorzaken bij het in slaap vallen en doorslapen.

Dingen die je moet vermijden voor het slapengaan

Dingen die je moet vermijden voor het slapengaan

Om een goede nachtrust te krijgen zijn er ook een aantal slechte gewoonten die je moet vermijden. Een goede nachtrust komt immers niet vanzelf.

  • Vermijd het gebruik van elektronica in bed. Mobiele telefoons en computers stimuleren je brein te veel. Als je toch écht je telefoon wilt gebruiken, doe dit dan tijdens een korte wandeling.
  • Slaap niet met de tv aan. Blootstelling aan beelden, kleuren en geluiden stimuleert je hersenen. Slapen met de tv aan heeft hetzelfde effect als je mobiele telefoon gebruiken.
  • Drink ‘s avonds geen stimulerende drankjes. Drink geen koffie, thee of chocolademelk voor het slapengaan. Ze maken het lastiger om in slaap te komen en te door te slapen.
  • Denk niet aan je to-do-lijstjes voor dat je gaat slapen. Sommige mensen hebben de gewoonte om hun agenda of to-do-lijst te checken voor het slapengaan. Dit is geen goed plan: de spanning die dit met zich meebrengt kan je wakker houden. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vera, A. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803
  • Fundación Iberoamericana de Seguridad y Salud Ocupacional. (2012). Dormir bien para un mejor rendimiento en el trabajo. Dormir Bien Para Un Mejor Trabajo Mejora El Rendimiento.
  • País, E. El. (2015). Dormir bien para vivir más y mejor. León, Purificación El.
  • Labrador, D. (2011). La importancia de dormir bien para aprender. Discapnet.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.