3 dingen die met je lichaam gebeuren wanneer je te laat opblijft

· 27 november 2016
Behalve dat je de volgende dag verspilt, zijn er ook andere gevolgen van laat naar bed gaan, zoals chronische gezondheidsproblemen, gewichtstoename en zelfs problemen met de bloedcirculatie.

Onze kussens en dekbedden hebben beiden een speciaal plekje in ons hart. Sommigen van ons houden zo veel van ze, dat het veel moeite kost om ons ervan te scheiden in de ochtend. Deze taak wordt nog moeilijker als we laat opblijven de avond ervoor. Het is een dagelijkse strijd voor sommigen onder ons.

Elke ochtend blijven de zachte kussens en dekens je zo heerlijk bedekken als je laat bent opgebleven. Maar wat is er zo slecht aan om laat naar bed te gaan? Simpel, als je laat opblijft ontneem je je lichaam de brandstof die het nodig heeft.

In de afgelopen twee decennia is het aantal mensen dat lijdt aan slaaptekort wereldwijd toegenomen. Tegenwoordig is iedereen voortdurend bezig en degenen die niet werken maken gebruik van hun keuze aan sociale netwerksites om zichzelf te vermaken tot in de vroege uren van de ochtend.

In de Verenigde Staten wordt slapeloosheid al geclassificeerd als een epidemie. Bovendien blijkt uit een enquête die in 2013 door Gallop is uitgevoerd, dat 42% van de Amerikaanse burgers minder dan zeven uur slaap per nacht krijgt.

Slaapgebrek kan leiden tot donkere kringen rond de ogen en stemmingswisselingen en kan ertoe leiden dat je te laat op je werk komt. Het is bijna een wiskundige formule om te zeggen: te laat opblijven = te laat wakker worden. Slaaptekort kan zo dus ook problemen met je baas veroorzaken. Bovendien zijn er andere problemen die worden veroorzaakt door overwerken of het bekijken van je favoriete tv-programma’s tot diep in de nacht.

De volgende dingen kunnen gebeuren als je te laat opblijft:

1. Gewichtstoename

Weegschaal

Goed slapen is zo belangrijk, dat als je niet goed slaapt, je lichaam hier de tekenen van begint te vertonen. In eerdere berichten hebben we je al verteld dat je lichaam je kan vertellen wat er gaande is met je gezondheid. Dit geldt ook in het geval van laat opblijven.

Als er iets gebeurt met je lichaam dat niet goed is, begin je gezondheidsproblemen te ontwikkelen en obesitas is er daar één van. Als je je lichaam berooft van slaap, wordt het vermoeider en ben je niet uit bed te krijgen de dag na het laat opblijven. Naarmate de uren verstrijken terwijl je in bed ligt, kun je zomaar een paar kilo’s erbij krijgen.

Een studie die is uitgevoerd in 2015 aan het Weill Cornell Medical College en is gepresenteerd op de Endocrinologie Society Annual Meeting suggereert dat we aandacht moeten besteden aan de tijd waarop we naar bed gaan. Met slechts dertig minuten minder slaap per nacht kun je gewichtstoename en insulineresistentie ervaren.

Deze studie telde 522 deelnemers en werd uitgevoerd over een periode van zeven dagen. De deelnemers die laat naar bed gingen, hadden 72% meer kans op overgewicht in vergelijking met de personen die eerder naar bed gingen.

Gewichtsverlies is ook gerelateerd aan verlies van eetlust en hormonaal metabolisme. Dit metabolisme zorgt, volgens Shahrad Taheri, de belangrijkste auteur van de Weill Cornell studie, ervoor dat mensen het risico lopen op obesitas en bestand worden tegen insuline.

2. Je hebt geen zin meer in seks

Libido

Sommigen van ons kunnen momenten ervaren in ons leven waarop we onze bedden alleen maar gebruiken voor twee dingen: slapen en seks. Er zijn echter ook momenten waarop je merkt dat je naar bed gaat alleen maar om te slapen, want het kost meer tijd om tijdens intieme momenten opgewonden te raken en je bent moe en in een slecht humeur, omdat je niet veel geslapen hebt.

Je hebt geen plezier met je partner tijdens intieme momenten, omdat de tijd die je neemt om te rusten niet genoeg is en je er alleen maar moe door bent geworden.

The Journal of Sexual Medicine ontdekte in een recent onderzoek dat slaapduur bij vrouwen gerelateerd is aan een hoger verlangen om seks te hebben de volgende dag. De studie wees erop dat met slechts één uur meer slaap de deelnemers een stijging van 14% ervaren in de kans op het hebben van seks de volgende dag.

Uit dezelfde studie is ook gebleken dat vrouwen die meer tijd in bed doorgebracht hadden ook meer plezier hadden tijdens de seks en een groter vermogen hadden om een orgasme te bereiken, dan vrouwen die niet zo veel tijd in bed doorbrachten.

Dit heeft niets te maken met stemmingswisselingen, die ook verband houden met slapen. Studies tonen aan dat hormonale veranderingen als gevolg van slaaptekort leiden tot slecht seksueel functioneren.

Als je problemen hebt met je seksleven zou je kunnen kijken of je slaappatroon, of het ontbreken daarvan, de oorzaak van het probleem zou kunnen zijn. Veel vrouwen geven de schuld aan de menopauze voor de problemen die ze hebben tijdens het vrijen, maar het zou ook ergens anders aan kunnen liggen.

3. Je bloed begint te koken

Bloeddruk

Dat is juist. Je bloed gaat letterlijk koken als je te laat opblijft. Het is bewezen dat mensen die slechts korte tijd per nacht slapen een hogere kans hebben op een stijging van de bloeddruk tijdens de nacht. Degenen die niet genoeg slaap krijgen, zouden een hoge bloeddruk kunnen ervaren dan personen die naar bed gaan op een gepaste tijd.

Het is alarmerend als je bloeddruk tijdens de nacht stijgt. Volgens sommige onderzoekers zijn bloeddrukmetingen ’s nachts een hogere indicator van cardiovasculaire risico’s dan metingen overdag.

Wanneer je bloeddruk ’s nachts toeneemt, betekent dit dat je hart harder werkt dan het zou moeten tijdens de rustperiode.

Blijf niet te laat op als je er iets aan kunt doen

De redenen waarom je moet opblijven, zijn niets vergeleken met de gevaren van slaaptekort.

We raden om een dagschema te organiseren, zodat niets je zal onderbreken terwijl je werkt en zodat je kunt vasthouden aan dit schema. Bovendien moet je je rooster beheren, zelfs wanneer je thuis bent. Dit is hoe je zo efficiënt mogelijk zult kunnen werken, waardoor je de tijd zult hebben om te rusten.

Verstoor je bedtijd niet. Een goede nachtrust helpt je om voor je gezondheid te zorgen.