Opvliegers tijdens de menopauze

· 5 mei 2016

Het lichaam van een vrouw heeft gedurende haar leven te maken met heel wat drastische veranderingen. De start van de puberteit markeert de eerste grote overgang die het vrouwenlichaam meemaakt. Telkens opnieuw wordt van haar lichaam grote inspanningen gevraagd. Denk maar aan de periode van kinderen krijgen, misschien borstvoeding geven en tenslotte breekt na deze vruchtbare periode de menopauze aan, waarvan de opvliegers een van de vervelendste klachten is.

Wat je moet weten over opvliegers

Een opvlieger is dat intense en plots opkomende gevoel van hitte in het gezicht en bovenste deel van het lichaam. Dit warmtegevoel overvalt je meestal zonder waarschuwing en kan samen optreden met misselijkheid, braken, overvloedig zweten en andere symptomen van onwel zijn.

Het hittegevoel gebeurt telkens onaangekondigd en wordt veroorzaakt door een plotse daling in oestrogeen, het hormoon dat de hoofrol speelt tijdens alle veranderingen in het lichaam tijdens de menopauze. De menopauzesymptomen worden bovendien versterkt als je een zittend leven leidt, je een roker bent of te kampen hebt met zwaarlijvigheid en stress.

Hoe lang deze vervelende periode aanhoudt en hoe frequent opvliegers voorkomen, verschilt af van vrouw tot vrouw. Je kan eventjes een periode doormaken met veel opvliegers, tot het lichaam opnieuw zijn balans gevonden heeft, maar er zijn jammer genoeg ook vrouwen bij wie deze vervelende klachten blijven aanhouden. Belangrijk is dat je weet dat het gevecht met deze symptomen aangaan ze vaak enkel erger maakt.

Beter is het om op zoek te gaan naar middeltjes die de klachten kunnen verzachten, zodat je de dag met minder ongemak kan doorkomen. Vooral op het werk kunnen ze je een heel ongemakkelijk gevoel bezorgen en ervoor zorgen dat je snel afgeleid bent en minder goed geconcentreerd bent op de taken die je anders zonder enig probleem kan uitvoeren. Soms wordt een hormonale therapie aangeraden, maar dit betekent vaak enkel uitstel. Heel wat ongemak kan je opvangen door enkele eenvoudige en natuurlijke middeltjes toe te passen, die je thuis makkelijk kan klaarmaken.

Middeltjes tegen opvliegers tijdens de menopauze

Appelazijn

Appelazijn

Wist je dat dit eenvoudige natuurlijk product reinigt, revitaliseert en het lichaam opnieuw voorziet van alle noodzakelijke mineralen? Appelazijn is rijk aan meer dan dertig essentiële voedingsstoffen, zoals een groot aantal vitamines, gezonde vetzuren, minerale zouten, fosfor, calcium, kalium, magnesium, zwavel, natrium, zink, ijzer en fluoride. Het regelmatig aanvullen van deze belangrijke elementen is absoluut noodzakelijk om de volledige stofwisseling van het lichaam in balans te houden.

Wat heb je hiervoor nodig?

Twee eetlepels ongepasteurizeerde appelazijn.

Bereidingswijze

Je kan de twee eetlepels puur drinken en dat doe je het beste ’s avonds vóór je naar bed gaat. Lijkt puur appelazijn drinken je maar niks, dan kan je de eetlepels ook mengen in een glas lauw water of een fruit- of groentesmoothie.

Soja

Soja is rijk aan fyto-oestrogenen die ongeveer op dezelfde manier functioneren als oestrogeen in het lichaam van een vrouw. Soja bevat ook hoge dosissen lectine, dat door zijn hoge calciumgehalte meehelpt om osteoporose of het brozer worden van de botten te voorkomen. Osteoporose is namelijk ook een aandoening die op de voorgrond treedt vanaf het moment van de menopauze. Je kan soja aan je dieet toevoegen door het eten of drinken van:

 • Sojamelk
 • Sojalecithine, een natuurlijke emulgator gemaakt van sojabonen
 • Sojabonen
 • Tofu
 • Vleesvervangers op basis van soja

Om opvliegers tegen te gaan worden twee porties sojaproducten per dag aangeraden. De eerste portie kan je bij het ontbijt nemen om de eerste opvliegers een halt toe te roepen en de andere portie vóór het naar bed gaan om het calciumgehalte in het lichaam opnieuw op peil te brengen. Heb je nog nooit soja gegeten, dan zal je de smaak in het begin vast flauwtjes vinden, maar je went snel aan deze nieuwe producten op het menu. Gebruik ook verse kruiden om je recepten met soja op smaak te brengen.

Salvia

Salvia

De medicinale plant salvia of salie bevat niet enkel het natuurlijke fyto-oestrogeen, maar heeft bovendien ook stimulerende eigenschappen. Het geeft de bloedcirculatie een flinke boost en zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden. Hierdoor zal het aantal opvliegers gevoelig dalen. Salvia wordt voornamelijk in infusies klaargemaakt of vermengd met wijn, die je een nachtje laat staan alvorens hiervan een glaasje te drinken. Slaag je er niet in gedroogde of verse salvia op de kop te tikken, dan kan je ook de essentiële olie van salvia gebruiken.

Ingrediënten

Een eetlepel verse salvia of twee eetlepels gedroogde salvia.

Hoe maak je de infusie klaar?

 • Maak een infusie klaar door de verse blaadjes of de gedroogde salvia te vermengen met een kopje heet water van 90 graden Celcius.
 • Laat deze infusie ongeveer een half uurtje trekken. Giet vervolgens het drankje door een zeef.
 • De thee is klaar om te drinken. Je kan deze thee tot drie maal per dag klaarmaken.

Lijnzaad

Lijnzaad is een zeer efficiënt natuurlijk middel voor vrouwen die maken hebben met lichte tot middelmatige klachten van de menopauze. Het is ook rijk aan fyto-oestrogeen dat het verlies van oestrogeen kan opvangen en hierdoor het ontstaan van opvliegers kan voorkomen. Bovendien helpt het eveneens om constipatie tegen te gaan en het cholesterolniveau in het bloed te verlagen. De menopauzeklachten zullen hierdoor heel wat minder worden en aan heftigheid inboeten.

Ingrediënten

Twee eetlepels lijnzaad

Hoe kan je dit best verwerken?

 • Je kan lijnzaad aan je salades toevoegen.
 • Het kan gecombineerd worden met soep, smoothies en fruitsapjes.
 • Sprenkel lijnzaad over een sneetje brood met jam of kaas.

Rode klaver

Rode klaver wordt al eeuwenlang gebruikt om opvliegers te bestrijden, cholesterol te verlagen, osteoporose tegen te gaan en de bloedcirculatie te bevorderen. Het is eveneens in staat zwelling in de borsten te verminderen en je van die vervelende rode wangen te verlossen. Wil je graag rode klaver uitproberen, vraag vooraf raad aan je arts als je nog andere vormen van medicatie gebruikt.

Ingrediënten

Twee eetlepels gedroogde klaver.

Hoe klaar te maken?

 • Maak een infusie klaar op dezelfde manier als hierboven beschreven voor de salvia-infusie.
 • Laat de thee ook een half uurtje staan alvorens hem op te drinken.
 • Je kan dit twee tot drie maal per dag herhalen.

Vergeet je dagelijkse portie lichaamsbeweging niet

Yoga

Lichaamsbeweging zal niet meteen de opvliegers verminderen, maar zal ervoor zorgen dat je in betere conditie bent en je fitter de dag zal doorkomen. Je krijgt extra energie en het is een moment om eventjes alle zorgen en stress aan de kant te zetten. Kies voor een leuke vorm van lichaamsbeweging, zoals dansen, yoga, zumba of een wandelclub bij jou in de buurt!

Onthoud je aan te kleden in verschillende laagjes, zodat je snel verlichting kan zoeken als er toch een opvlieger in aantocht is. Wees geduldig en geef de natuurlijke remedies eventjes de tijd om in werking te treden.