Ontdek de geweldige charme van de menopauze

De menopauze is geen 'vloek' zoals vele vrouwen lijken te denken. Het is eigenlijk een mooie periode van verandering die zijn eigen prachtige charmes heeft.
Ontdek de geweldige charme van de menopauze
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 28 november, 2018

De menopauze is voor een vrouw een heel intense verandering. In vele gevallen gaat het gepaard met symptomen als opvliegers, vermoeidheid en haarverlies. We willen je echter laten kennismaken met de geweldige charme van de menopauze.

Naast de lichamelijke veranderingen is er vooral ook sprake van veel verschillende emoties. Die kunnen geweldige uitdagingen en vele bekoringen met zich meebrengen. We moeten alleen weten hoe we ze in evenwicht kunnen houden.

Ontdek in dit artikel vier aspecten van de geweldige charme van de menopauze.

De menopauze is een nieuwe fase waarin we meer van onszelf beginnen houden, beter voor onszelf zorgen en genieten van de ervaring en de wijsheid die we verworven hebben. Wees dus niet bang en geniet ervan!

De menopauze aanvaarden

De menopauze aanvaarden

De menopauze houdt in dat de menstruatiecyclus of de eisprong bij vrouwen verdwijnt.

Wat er ook gebeurt, we mogen dit onvermijdelijke moment niet tegemoet treden als een trauma of iets negatief. Elke fase in het leven is speciaal. We moeten er dus van genieten.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat we zo goed mogelijk met de symptomen omgaan. In plaats van over deze onvermijdelijke verandering te klagen kunnen we ons leren focussen en positief zijn.

We geven je hier enkele tips.

De charme van de menopauze

1. Een excuus om het leven meer te leren waarderen

Het leven waarderen

De angst om ouder te worden zit ingebed in onze mentaliteit. We hebben allemaal het oneindige verlangen om ondanks het voorbijgaan van de tijd jong te zijn.

Helaas veroorzaakt deze gedachte alleen maar conflict en innerlijke pijn. Wanneer we de veranderingen merken die het lichaam met het stijgen van de leeftijd ervaart, houden we onszelf in het oog. We beginnen dan een gevecht tegen veroudering.

Toch is het noodzakelijk dat we leren om ouder worden. Het is immers belangrijk dat we dit aanvaarden en het leven op een rustige en intense manier beleven. Het maakt niet uit wat ons geboortejaar is.

Een obsessie ontwikkelen en doen alsof we iets zijn wat we niet zijn, maakt het alleen maar moeilijker. Als we het optreden van de menopauze aanvaarden, dan kunnen we er op een normale manier mee omgaan. Dit zal op zijn beurt de symptomen minder moeilijk maken.

2. Aandacht voor ons lichaam dat we moeten verzorgen en verwennen

Je lichaam verzorgen en verwennen

Het begin van de menopauze is het perfecte moment om de aandacht op onze gezondheid te richten. Dit kan immers een goed moment zijn om voor onszelf te zorgen en onszelf te verwennen. Op deze manier leren we ook de signalen kennen die ons lichaam ons stuurt. We kunnen dan geweldige remedies en natuurlijke behandelingen ontdekken.

Dat is ook de periode waarin we meer tijd besteden aan onszelf. Vertraag de eindeloze lijst van dagelijkse verplichtingen en zorg beter voor jezelf.

Wat denk je van:

 • één keer per week naar een kuuroord
 • enkele yogalessen volgen
 • zwemmen
 • stijldansen

Geniet van deze charme van de menopauze. Zorg voor je lichaam en beleef er veel plezier aan!

3. Leren hoe je jouw emoties kan beheersen

Leren jouw emoties beheersen

Het is waar dat de hormonale veranderingen ervoor zorgen dat de emoties zich vermenigvuldigen. Alles wordt intenser, het goede… en het niet zo goede.

 • Leer om frustratie, veranderingen in de plannen, verwoestende emoties en losgeslagen euforie te beheersen.
 • Probeer deze veranderingen tijdens de menopauze te begrijpen zodat je de problemen niet groter maakt dan ze zijn. Geniet op een vreugdevolle en rustige manier van het leven.

Probeer de dingen vanuit een nieuw perspectief te bekijken door je op elk moment te focussen. Blijf rustig en wees geduldig met jezelf en met alle veranderingen waar je mee moet leren leven.

4. Genieten van het groeiende zelfvertrouwen van ouder worden

Genieten van een groeiend zelfvertrouwen

De charme van de menopauze steunt vooral op alles wat we beleefd hebben. Het voorbijgaan van de tijd laat echter ook sporen op het lichaam na. Het is niet altijd gemakkelijk om te aanvaarden wat al gebeurd is.

Dat is ook de reden dat de menopauze een periode is om te profiteren van deze fase en je zelfvertrouwen te versterken.

Rijpheid zou hand in hand met zelfvertrouwen moeten gaan. Het lichaam is belangrijk. We hebben echter al geleerd dat het niet het enige belangrijke deel van jou is.

Dat is ook de reden dat je jezelf mag laten gaan en verliefd worden op je beste eigenschappen, je eigen gezelschap, jouw verhalen. Alles wat je overwonnen hebt, is voldoende reden voor een sterk zelfvertrouwen. En dat is precies wat jouw zelfvertrouwen moet zijn: sterk.

De menopauze is ook het moment om te herontdekken wat je jarenlang gemist hebt. Wie zegt dat je als je ouder wordt, je geen carrière meer kan maken? Je kunt nog altijd een beroep leren of naar die plek reizen waar je altijd al naartoe wilde!

Waar wacht je nog op? Geniet van deze fantastische fase in je leven! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wulf Rössler et al. “Does menopausal transition really influence mental health? Findings from the prospective long‐term Zurich study”, World Psychiatry. 2016 Jun; 15(2): 146–154.
  • Joyce T. Bromberger et al. “Mood and Menopause: Findings from the Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN) over ten years”, Obstet Gynecol Clin North Am. 2011 Sep; 38(3): 609–625.
  • Amanda J. Shallcross et al. “”Getting better with age: The relationship between age, acceptance, and negative affect”, J Pers Soc Psychol. 2013 Apr; 104(4): 734–749.
  • National Institute of Aging. ¿Cuáles son las señales y síntomas de la menopausia?. (2017). Recuperado el 22 de mayo de 2020. https://www.nia.nih.gov/health/cuales-son-senales-sintomas-menopausia

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.