8 tips voor de verzorging van je huid tijdens de menopauze

Maak je je zorgen over de effecten die de menopauze op je huid zal hebben? Zoals je kunt zien, kun je er veel aan doen. Volg deze aanbevelingen tijdens je schoonheidsroutine en je zult veel van de effecten die hormonale veranderingen op je huid kunnen hebben verminderen.
8 tips voor de verzorging van je huid tijdens de menopauze
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn enkele gezonde tips voor de verzorging je huid tijdens de menopauze, die je kunt gebruiken om de hormonale veranderingen die je ervaart tegen te gaan. Hoewel sommige tekenen van veroudering in dit stadium onvermijdelijk zijn, zal een beetje extra zorg het proces vertragen.

Huidweefsel verliest na verloop van tijd zijn stevigheid door de vermindering van collageen en elastine. Door een goede gezondheid en schoonheidsroutine te behouden, kun je echter de intensiteit van deze effecten verminderen, zodat je huid tijdens de menopauze langer mooi blijft.

Hoewel er professionele cosmetische producten zijn die het verschijnen van rimpels minimaliseren, zullen ze niets voor je doen als je niet op andere manieren voor jezelf zorgt. Wat moet je voor je huid doen tijdens de menopauze?

Vandaag zullen we enkele tips met je delen.

Basistips voor de verzorging van je huid tijdens de menopauze

Wanneer de menopauze aanbreekt, veroorzaakt dit veel fysieke en emotionele veranderingen. Een van de ergste is zonder twijfel de veroudering van de huid. Door de afname van vrouwelijke hormonen en collageen wordt het verschijnen van rimpels en vlekken in deze fase versneld.

Omdat de elasticiteit van de huid en de productie van natuurlijke oliën ook worden verminderd, verschijnen er ook vlekken en overmatige droogheid.

Wat kun je doen om deze effecten te minimaliseren?

1. Bescherm je huid tegen de zon

Vrouw met zonnehoed en zonnebrandcrème
Hoewel bescherming tegen de zon op elke leeftijd essentieel is, is het absoluut noodzakelijk dat je de verzorging van je huid tijdens de menopauze intensiveert. Omdat de weefsels zwakker zijn, zal directe blootstelling aan de zon meer schade toebrengen als je geen zonnebrandcrème van een goede kwaliteit gebruikt.

2. Drink meer water

Vrouw drinkt water
De tekenen van uitdroging zijn meer merkbaar tijdens de menopauze als gevolg van de daling van de olieproductie, wat wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen.

Om een droge of ruwe huid te voorkomen, moet je daarom minstens 6-8 glazen water per dag drinken.

3. Zorg voor een gezond voedingspatroon

Fruit en groenten
Veel vrouwen maken de fout om tijdens de menopauze een dieet te volgen met heel weinig calorieën, omdat ze bang zijn om aan te komen. Ze zijn echter verre van bevorderlijk, dit soort diëten kunnen namelijk je gezondheid en schoonheid beïnvloeden.

Omdat een voedingstekort direct van invloed is op het uiterlijk van je huid, is het het beste om te kiezen voor een gezond en uitgebalanceerd dieet dat alle voedingsgroepen bevat. Het moet eiwitten, essentiële vetzuren en bronnen van antioxidanten bevatten.

4. Gebruik exfoliërende producten

Lachende vrouw met een exfoliant op het gezicht
Tijdens de menopauze is het ergste voor je huid de overmatige opbouw van dode huidcellen en andere onzuiverheden aan het oppervlak. Dit voorkomt dat je weefsels de zuurstof krijgen die ze nodig hebben en het vertraagt ook ​​de vernieuwing van cellen.

Om je huid gehydrateerd en zacht te houden, kun je het beste twee keer per week een exfoliërend product gebruiken. Dit verwijdert alle onzuiverheden van het oppervlak en het geeft je ook een extra dosis voedingsstoffen.

5. Vermijd tabaksproducten

Sigaretten worden met een schaar doorgeknipt
Er zijn talloze redenen om het gebruik van tabaksproducten te vermijden wanneer je de menopauze bereikt. In feite is het het beste om ze al lang achter je te hebben gelaten, zodat je niet blijft lijden door de gevolgen van die gifstoffen.

Het roken van sigaretten is een van de ergste vijanden voor je huid. Roken verhoogt de aanwezigheid van rimpels en het maakt je huid droog.

6. Gebruik verstevigende crèmes

Vrouw smeert crème op haar gezicht
Er zijn veel crèmes met verstevigende eigenschappen beschikbaar, die helpen om de huid in de meest gevoelige gebieden te verstevigen.

Deze producten, professioneel of natuurlijk, voorkomen dat sommige rimpels zich vormen in gebieden zoals het gezicht, de hals en de borst.

7. Consumeer fyto-oestrogenen

Soja en sojamelk
Voedingsmiddelen en supplementen die fyto-oestrogenen bevatten, zoals isoflavonen uit soja, helpen de negatieve effecten van hormonale verschuivingen tijdens de menopauze te minimaliseren. Door te helpen bij het reguleren van je oestrogeenniveaus vertragen ze namelijk de achteruitgang van de huid.

Opmerking: deze producten mogen alleen onder medisch toezicht worden gebruikt, omdat sommige bijwerkingen kunnen hebben.

8. Gebruik regelmatig gezichtsmaskers

Vrouw met bruin gezichtsmasker
Je hoeft niet veel geld aan dure maskers uit te geven. Hoewel veel van hen van hoge kwaliteit zijn, zijn er natuurlijke ingrediënten die ook goede voordelen bieden. Het belangrijkste is een regelmatig gebruik, wat in dit stadium van het leven noodzakelijk is.

Gezichtsmaskers zorgen voor vocht in je weefsels en verminderen ook de uitwendige stoffen die snel rimpels veroorzaken. Dankzij de antioxidanten, vetten en aminozuren zijn deze ideaal om je huid stevig te houden.

Enkele van de aanbevolen opties zijn onder andere:

  • Avocado met een olie van vitamine E
  • Kokosolie met aloëvera
  • Banaan met honing
  • Aardbeien met yoghurt
  • Olijfolie en haver

Maak je je zorgen over de effecten die de menopauze op je huid zal hebben? Zoals je kunt zien, kun je er veel aan doen. Volg deze aanbevelingen tijdens je schoonheidsroutine en je zult daardoor veel van de effecten die hormonale veranderingen op je huid kunnen hebben verminderen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.