Hoe yoga het leven veranderde van een 87-jarige vrouw

Yoga is een eeuwenoud gebruik dat zorgt voor zowel je geest als je lichaam. Als yoga het leven van een 87-jarige vrouw veranderde, kan het dat van jou ook veranderen!
Hoe yoga het leven veranderde van een 87-jarige vrouw

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Jarenlang is gedacht dat leeftijd een obstakel is om nieuwe dingen te leren en bepaalde disciplines uit te oefenen. Mensen die graag de kwaliteit van hun leven zonder beperkingen willen verbeteren, hebben bewezen dat je dit tijdens iedere levensfase kunt doen. Het meest recente voorbeeld is een vrouw van 87 jaar oud die, ondanks dat ze aan een chronische aandoening lijdt, het besluit nam om aan yoga te gaan doen als therapie tegen haar klachten. 

Haar verhaal is de hele wereld rondgegaan. Zo worden de voordelen van deze therapie bewezen, net als het feit dat ook ouderen prima aan beweging kunnen doen.

Het verhaal over hoe yoga het leven van een vrouw veranderde…

Oudere Vrouw doet aan Yoga

Anna Pesce, de hoofdpersoon van ons verhaal, begon met het veranderen van haar levensstijl toen ze 86 jaar oud was, na op zoek te zijn gegaan naar een effectieve behandeling voor de ernstige kyfose waar ze aan leed. Deze aandoening zorgt ervoor dat de wervelkolom permanent gekromd is.

Geleidelijk ontstond hierdoor vervolgens een bult op haar rug die gepaard ging met veel pijn. Deze ziekte, die ontstaat als gevolg van scoliose, osteoporose en hernia, beperkte haar bewegingen en zorgde ervoor dat ze altijd moe was.

Succesvol omgaan met de symptomen

Hoewel ze er al al tientallen jaren aan leed, was het Anna niet gelukt een manier te vinden om om te gaan met haar symptomen zonder dat haar levenskwaliteit daaronder leed.

Sinds de kyfose voor het eerst werd vastgesteld, onderging ze therapieën zoals:

  • Acupunctuur,
  • Fysiotherapie en
  • Osteopathie.

Deze therapieën leken haar pijn te verzachten. Maar ze waren ze nooit genoeg om haar het gevoel te geven dat ze weer gezond was. Maar yoga veranderde alles.

Yoga

Sommige mensen waren bang dat het geen gezonde vorm van bewegen was voor iemand van haar leeftijd. Professor Rachel Jesien, een yogaspecialist gespecialiseerd in herstel, motiveerde haar en begon haar een keer per week les te geven.

Anna kon voelen dat ze geleidelijk aan beter kon lopen.

Binnen een maand kon ze zonder problemen al de trap oplopen. Na twee maanden begon ook haar pijn te verdwijnen. Na een jaar met reguliere lessen besloot ze vervolgens om iedere dag aan yoga te doen.

Op de leeftijd van 87 jaar oud is haar rug niet meer gekromd. Ze is weer mobiel op een manier die veel mensen beschouwen als een wonder. En bovenal is ze levendiger dan ooit.

Yogales

Haar herstel dient als een hoopvolle boodschap voor iedereen.

Het is namelijk nooit te laat om te beginnen met het doen van de dingen die je leven kunnen veranderen.

Daarbij maakt haar verhaal duidelijk dat ieder individu anders is. Je moet dus de juiste behandeling vinden voor de klachten die je hebt. Hoewel er veel verschillende therapieën en middelen zijn, is het zo dat wat goed is voor de een niet altijd het beste is voor de ander.

Als je experimenteert en de behoeften van je lichaam grondig analyseert, zul je de juiste manier vinden om jezelf nog jarenlang gezond te houden.

Over yoga…

Yogahouding

Het is meer dan alleen een gebruik of een oefening. Yoga wordt beschouwd als een gezonde levensstijl die geneest, verzorgt en zowel lichaam als geest versterkt. Het wordt al eeuwenlang beoefend in India en is inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste disciplines voor de lichamelijke en geestelijke conditie.

Hoewel yoga in het hindoeïsme onderdeel uitmaakt van de religieuze, spirituele en culturele traditie, heeft het de grenzen overschreden en is nu ook een therapie voor de gezondheid geworden.

Iedere yogasessie duurt tussen een uur en anderhalf uur, hoewel sommige sessies ook korter kunnen duren.

  • De houdingen gaan vaak samen met ademhalingsoefeningen en hebben verschillende moeilijkheidsgraden.
  • De meeste lessen beginnen met een korte warming-up, een zonnegroet, waarbij je naar boven reikt en je armen dan langzaam weer naar beneden brengt om de spieren en gewrichten op te warmen.
  • De sessie eindigt met een oefening om volledig te ontspannen, die tussen de 10 en 15 minuten duurt en gericht is op het herstellen van de rust in je lichaam en geest.

Waar kun je yoga beoefenen?

Yoga kan worden beoefend in een gespecialiseerde sportschool of fitnesscentrum. Beginners moeten worden begeleid door een deskundige, omdat een slechte houding kan leiden tot blessures. Als je de poses beheerst en de juiste technieken hebt geleerd, kan iedereen het doen, ongeacht waar je bent.

Nu je hebt gelezen over hoe yoga het leven veranderde van deze bijzondere vrouw, voel jij je geïnspireerd om deze discipline in je leven op te nemen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.