10 alternatieve toepassingen van koffie die je nog niet kent

2 juli 2015

Na het drinken van een goede kop koffie, gooien de meeste mensen over het algemeen de restjes koffiedik weg. En net als in zoveel andere gevallen kan het koffiedik juist op andere manieren nog gebruikt worden. Weten hoe je het kan hergebruiken, kan je zelfs helpen om een beetje geld te besparen. Hieronder gaan we je 10 alternatieve toepassingen van koffie laten zien, die allemaal super makkelijk zijn.

1. Voorkomt slechte geurtjes

Een beetje koffie in een schaaltje doen en het in de koelkast bewaren, kan enorm helpen bij het voorkomen van slechte geurtjes. Als daarnaast je handen stinken, hoef je alleen maar een beetje koffie over ze heen te wrijven en ze daarna af te spoelen met warm water. Dit zal er voor zorgen dat ze niet meer stinken.

2. Huidexfoliatie

Dankzij de textuur van koffie, is koffiedik uitstekend voor het exfoliëren van de huid en het verminderen van cellulite. Voor dat laatste bevelen we aan om gebruikte koffiedik te mengen met een beetje kokosolie en het vervolgens in een ronde beweging op je huid aan te brengen. Doe het ongeveer hetzelfde om de huid te exfoliëren: meng de koffie met een halve eetlepel olijfolie en wrijf het een paar minuten over je huid. Daarna hoef je het alleen maar af te spoelen.

3. Maak compost

Koffie is perfect voor het maken van compost. Je kan het ook toevoegen aan planten die zuurdere aarde nodig hebben, omdat koffie een flinke hoeveelheid elementen zoals koper, kalium, magnesium en fosfor bevat. Ook is het mengen van gemalen koffiebonen met wortel en radijszaadjes een uitstekend hulpmiddel voor deze voedingsmiddelen.

4. Maakt haar glanzend

glanzend-haar

Koffie kan hergebruikt worden voor glanzender haar. Dit kan gedaan worden door een oplossing van koffie met water te maken, net als wanneer je een kop koffie maakt. Doe dit met koud water of tenminste met water dat op kamertemperatuur is. Gebruik de oplossing nadat je je haar gewassen hebt en laat het ongeveer twintig minuten zitten. Spoel het daarna uit.

5. Afweermiddel tegen dieren en insecten

Koffie is een uitstekend afweermiddel tegen mieren en ook dieren, voornamelijk katten. Sprenkel voor mieren een klein beetje gemalen, droge koffie over de gebieden waar je last hebt van de insecten. Als je katten wilt weren, dan is het beter om koffiedik met citroen- en sinaasappelschillen te mengen. Veel van deze dieren houden niet van deze geur, waardoor ze wegblijven. En alsof dat nog niet genoeg is, zorgt een beetje vochtige koffiedik op je huisdieren smeren ervoor dat ze geen vlooien krijgen.

6. Reiniger

Dankzij de schurende en zuurhoudende eigenschappen van koffie, kan het gebruikt worden als een oppervlaktereiniger, vooral in de keuken. Meng gewoon gemalen koffie met een beetje zeep en water en breng het aan op oppervlaktes, die je schoon wilt maken.

7. Luchtverfrisser

koffie-halitose

Naast het voorkomen van geurtjes, fungeert koffie ook als een luchtverfrisser, dankzij het sterke en penetrerende aroma, dat ook aangenaam is. Doe in dit geval gewoon gemalen koffie in een tas of poreuze stof en laat het aroma van de koffie overal verspreiden. Je kan ook een aromatische olie of schilletjes van fruit toevoegen.

8. Vochtonderdrukker

Koffie kan gebruikt worden in gebieden waar veel schimmel of vuil zich ophoopt, zoals schoorstenen. Het is belangrijk dat de koffiedik niet vochtig is, omdat dit het tegenovergestelde effect kan hebben. Sprenkel het koffiedik over een stof, waardoor je het makkelijk kan wegvegen.

9. Houd meubels in goede staat

Houten meubels kunnen in goede staat blijven dankzij koffie. Wrijf gewoon een doek met koffiedik over het oppervlak van het meubelstuk, waardoor het zal gaan glanzen.

10. Koken

Koffieresten zijn nuttig voor het maken van verschillende cakes en pasteitjes. Je kan het ook als een bodemlaag gebruiken voor het verbouwen van champignons. Zoals eerder ook al duidelijk werd, heeft koffie eigenschappen die erg bevorderlijk voor aarde zijn en ook voor het verbouwen van sommige planten.

Was je verrast na het lezen van deze alternatieve toepassingen van koffie of kende je ze allemaal al?

Bekijk Ook