10 alternatieve toepassingen van koffie die je nog niet kent

Koffie ken je natuurlijk als de warme drank waar zoveel mensen van houden. Wellicht jijzelf ook! Ben je echter op de hoogte van de alternatieve toepassingen van koffie?
10 alternatieve toepassingen van koffie die je nog niet kent

Laatste update: 07 december, 2018

Na het drinken van een goede kop koffie, gooien de meeste mensen over het algemeen de restjes koffiedik weg. Toch kan in veel gevallen het koffiedik juist op andere manieren nog gebruikt worden. Op de hoogte zijn van de andere toepassingen van koffie kan je zelfs helpen om een beetje geld te besparen.

De 10 alternatieve toepassingen van koffie

Hieronder gaan we je dus 10 alternatieve toepassingen van koffie laten zien. Je zult ook merken dat alle dingen op deze lijst ontzettend makkelijk uit te voeren zijn.

1. Voorkomt slechte geurtjes

Als je een beetje koffie in een schaaltje doet en het in de koelkast bewaart, kan dit enorm helpen bij het voorkomen van slechte geurtjes. Als daarnaast je handen slecht ruiken, hoef je alleen maar een beetje koffie over ze heen te wrijven en ze daarna af te spoelen met warm water. Dit zal de nare geur wegnemen.

2. Huidexfoliatie

Dankzij de textuur van koffie, is koffiedik uitstekend voor het exfoliëren van de huid en het verminderen van cellulitis. Voor dat laatste bevelen we aan om gebruikte koffiedik te mengen met een beetje kokosolie en het vervolgens in een ronde beweging op je huid aan te brengen.

Doe het ongeveer hetzelfde om de huid te exfoliëren: meng de koffie met een halve eetlepel olijfolie en wrijf het een paar minuten over je huid. Daarna hoef je het alleen maar af te spoelen.

3. Maak compost

Koffie is perfect voor het maken van compost. Je kunt het ook toevoegen aan planten die zuurdere aarde nodig hebben. Dat komt doordat koffie een flinke hoeveelheid elementen zoals koper, kalium, magnesium en fosfor bevat.

Ook is een mengsel van gemalen koffiebonen met wortel en radijszaadjes een uitstekend hulpmiddel voor je planten.

4. Maakt haar glanzend

Een van de toepassingen van koffie is het koffiehaarmasker

Koffie kan hergebruikt worden om je haar meer te laten glanzen. Dit kan gedaan worden door een oplossing van koffie met water te maken, net zoals je doet wanneer je een kop koffie maakt.

Doe dit met koud water of water dat ten minste op kamertemperatuur is. Gebruik de oplossing nadat je je haar gewassen hebt en laat het ongeveer twintig minuten zitten. Spoel het daarna uit.

5. Afweermiddel tegen dieren en insecten

Koffie is een uitstekend afweermiddel tegen mieren en ook dieren, voornamelijk katten. Sprenkel voor mieren een klein beetje gemalen, droge koffie over de gebieden waar je last hebt van de insecten.

Als je katten wil weren, dan is het beter om koffiedik met citroen- en sinaasappelschillen te mengen. Veel van deze dieren houden niet van deze geur, waardoor ze wegblijven.

Alsof dat nog niet genoeg is, kun je zelfs een beetje vochtige koffiedik op je huisdieren smeren zodat ze geen vlooien krijgen.

6. Reiniger

Dankzij de schurende en zuurhoudende eigenschappen van koffie, kan het gebruikt worden als een oppervlaktereiniger. Het is vooral geschikt om in de keuken te gebruiken.

Meng simpelweg gemalen koffie met een beetje zeep en water en breng het aan op de oppervlaktes die je schoon wil maken.

7. Luchtverfrisser

Koffiebonen

Naast het voorkomen van geurtjes, fungeert koffie ook als een luchtverfrisser. Dat komt door het sterke en penetrerende aroma dat zo typisch is voor koffie.

Doe in dit geval wat gemalen koffie in een open tas of wikkel het in poreuze stof. Laat daarna het aroma van de koffie overal verspreiden. Je kunt ook een aromatische olie of fruitschillen toevoegen.

8. Vochtonderdrukker

Koffie kan gebruikt worden in gebieden waar veel schimmel of vuil zich ophoopt, zoals schoorstenen. Het is belangrijk dat de koffiedik niet vochtig is, omdat dit het tegenovergestelde effect kan hebben.

9. Houd meubels in goede staat

Houten meubels kunnen in goede staat blijven dankzij koffie. Wrijf simpelweg een doek met koffiedik over het oppervlak van het meubelstuk, waardoor het zal gaan glanzen.

10. Koken

Koffieresten zijn nuttig voor het maken van verschillende cakes en pasteitjes. Je kunt het ook als een bodemlaag gebruiken voor het verbouwen van champignons!

Zoals eerder ook al duidelijk werd heeft namelijk koffie eigenschappen die erg bevorderlijk voor aarde en voor het verbouwen van sommige planten zijn.

Was je verrast na het lezen van deze alternatieve toepassingen van koffie of kende je ze allemaal al? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.